Εργασιακό: Κοινοβουλευτική «προθέρμανση» για τη μεγάλη μάχη της Τετάρτης με ονομαστική ψηφοφορία
Κοινοβουλευτικές ημέρες συζήτησης προϋπολογισμού θυμίζει η Βουλή, καθώς συζητείται το εργασιακό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια, ενώ την Τετάρτη αναμένεται η ψήφισή του και, μάλιστα, με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ίδια η κυβέρνηση
Ξεκίνησε τη Δευτέρα η τριήμερη μάχη για το εργασιακό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, που αναμένεται να κορυφωθεί με την ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί το βράδυ της Τετάρτης 16 Ιουνίου.
Και μάλιστα, θα είναι ονομαστική, όπως έχει ζητήσει η ίδια η κυβέρνηση, με προφανή σκοπό να ασκήσει πολιτική πίεση ειδικά στην αξιωματική αντιπολίτευση, εμφανίζοντας τους βουλευτές της, είτε να καταψηφίζουν θετικές για εργαζομένους διατάξεις, είτε να τις υπερψηφίζουν, την ώρα που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.
«Είστε έτοιμοι, φαίνεται, να καταψηφίσετε τα μέτρα για τις 14 μέρες άδειας πατρότητας, για τις πληρωμένες από τον ΟΑΕΔ γονικές άδειες και για τους δύο γονείς, ολόκληρο το κεφάλαιο για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στην αγορά εργασίας, τα θετικά μέτρα για τους εργατοτεχνίτες, τις ρυθμίσεις για τα παιδιά των ντελίβερι και των κούριερ», σχολίαζε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, πριν από μερικές ημέρες στη Βουλή, απευθυνόμενους στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρότι δεν έχει γίνει γνωστό από την αξιωματική αντιπολίτευση εάν και ποια άρθρα του νομοσχεδίου θα υπερψηφίσει, ωστόσο, στις αιχμές Χατζηδάκη απάντησε σήμερα, Δευτέρα, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, με τη συνέντευξή του στο Star, υπογραμμίζοντας πως τέτοιου είδους διατάξεις – περί άδειας πατρότητας κ.λπ. – είναι ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες που πρέπει να ενσωματώσουμε στο εθνικό μας δίκαιο, αλλά κυρίως «είναι ο φερετζές για να καλύψει η κυβέρνηση τη μεγάλη αμαρτία», που δεν είναι άλλη από την «κατάργηση του 8ωρου».
Γεγονός είναι πως ένα από τα βασικά επιχειρήματα του υπουργού Εργασίας, πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, ως προς τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ήταν ούτε λίγο – ούτε πολύ πως είτε δεν ξέρουν τι τους γίνεται, είτε παριστάνουν πως δεν ξέρουν τι τους γίνεται!
Και αυτό, γιατί από τότε μέχρι και σήμερα ο κ. Χατζηδάκης επιμένει πως σχολιάζουν… άλλο νομοσχέδιο, με την έννοια ότι αυτά που διατυπώνουν τα κόμματα δεν έχουν καμία σχέση με τις διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, που δεν καταργεί αλλά «κατοχυρώνει το 8ωρο» και προστατεύει την οικογενειακή γαλήνη μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.
Ταυτόχρονα και εξ αυτού του λόγου, ο υπουργός Εργασίας, κάθε φορά, προειδοποιεί κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση πως θα εκτεθεί. Αρχικά, επειδή σχολίαζε αρνητικά το νομοσχέδιο, πριν καν ο ίδιος το ανακοινώσει. Και στη συνέχεια, επειδή θα ανακάλυπτε ο ΣΥΡΙΖΑ, μελετώντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ότι δεν «απειλεί», αντιθέτως προστατεύει την εργασία και τους εργαζόμενους.
Με το ίδιο σκεπτικό, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πληροφορίες, η κυβέρνηση ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για κάθε άρθρο ξεχωριστά, στην οποία εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίσει άρθρα του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα, θα εκτεθεί, αφού ζητά διακαώς την απόσυρσή του.
Να σημειωθεί, ωστόσο, πως στην επί των άρθρων ψηφοφορία στις Επιτροπές της Βουλής, όχι μόνο το ΚΙΝΑΛ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει «επιφύλαξη», προκειμένου να τοποθετηθεί αναλυτικά στην Ολομέλεια.
Με λίγα λόγια και παρότι ούτε ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε, για το εάν θα πει «ναι» σε συγκεκριμένες διατάξεις, εάν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίσει κάποια άρθρα, δεν θα πράξει κάτι διαφορετικό από αυτό που δήλωσε στις Επιτροπές της Βουλής.
Παράλληλα, οι πολιτικοί διαξιφισμοί μεταξύ των βουλευτών της πλειοψηφίας και των συναδέλφων τους από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν και επισήμως τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, ωστόσο, η πραγματική μάχη θα δοθεί με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.
Την Τετάρτη που ψηφίζεται το νομοσχέδιο, πάντως, η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, ενώ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε τη μετατροπή της στάσης εργασίας, που είχε προκηρύξει, σε 24ωρη απεργία για την ίδια ημέρα.
Εικοσιτετράωρη απεργία κατά του εργασιακού νομοσχεδίου κήρυξε για την Τετάρτη το ΠΑΜΕ, καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, ενώ η ΓΣΕΕ, προς το παρόν, έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση 4ωρης στάσης εργασίας, καλώντας σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή.
Με ενστάσεις αντισυνταγματικότητας η πρώτη μέρα
Οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ «σημάδεψαν» την πρώτη μέρα συζήτησης του εργασιακού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκαν, ενώ η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μιλώντας για το εργασιακό νομοσχέδιο, έκανε λόγο για «μεταρρυθμιστική τομή».
Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, κατηγόρησε για ψεύδη και υποκρισία την αντιπολίτευση, ενώ χαρακτήρισε το εργασιακό ως βήμα προόδου και εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
«Εσείς είσαστε με τους εργατοπατέρες, εμείς με την κοινωνία, εσείς είσαστε με την καθυστέρηση, εμείς με την Ευρώπη, εσείς είσαστε με την αντίδραση, εμείς με την πρόοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
«Με αυτό το νομοσχέδιο – έκτρωμα έρχεστε να δώσετε το τελικό χτύπημα στο χώρο της εργασίας, κάτι που ακόμα και στα μνημόνια οι κυβερνήσεις δεν είχαν σκεφτεί να φέρουν», είπε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
«Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι ούτε συγκυριακό, ούτε αθώο από ιδεολογικής και πολιτικής πλευράς. Είναι μια στοχευμένη παρέμβαση στο χώρο της εργασίας. Ωμή και απροκάλυπτη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης.
«Ψηφίζουμε κατά του νομοσχεδίου και ζητούμε έστω και τώρα να αποσυρθεί», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.
«Είναι ένα νομοσχέδιο – τέρας με διάφορα κομμάτια δεξιά και αριστερά, θα έχει ένα αποτελεσμα τερατώδες και φοβάμαι μην το δούμε στην πράξη, στην εφαρμογή του», τόνισε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας.
«Η κυβέρνηση μάς γυρνά στη βιομηχανική επανάσταση, όταν οι εργαζόμενοι ήταν δούλοι στην αλυσίδα παραγωγής», είπε από την πλευρά της η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη.
- Η συγγραφέας του It Ends With Us παίρνει θέση για τη μήνυση της Μπλέικ Λάιβλι
- Αμφιλοχία: Νεκρός 27χρονος οδηγός που έπεσε με το αυτοκίνητό του στον Αμβρακικό Κόλπο
- Τίμοθι Σαλαμέ: Περήφανος για τον ρόλο του ως Μπομπ Ντίλαν στην ταινία «A Complete Unknown»
- Συγκινητικό μήνυμα από τον Σιμεόνε μετά τη νίκη επί της Μπαρτσελόνα (vid)
- Συνελήφθη και δεύτερος αστυνομικός της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία
- Μιχάλης Χατζηγιάννης: Ξεσήκωσε το Roof Stage του Gazarte στη χριστουγεννιάτικη πρεμιέρα του