Πελώνη: Μητσοτάκης και Ερντογάν θα έχουν πιο συχνές επαφές
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο πυκνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου, ώστε να χτιστούν γέφυρες εμπιστοσύνης που θα αποβούν προς όφελος των δύο χωρών» δήλωσε ο Αριστοτελία Πελώνη αναφερόμενη στο χτεσινό τετ α τετ με Ερντογάν
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- «Ένα μεγάλο ευχαριστώ»: Ο πλανόδιος μουσικός που αγκάλιασε ο Σταύρος Ξαρχάκος αποτίει φόρο τιμής στον συνθέτη
- Συναγερμός για τα κρούσματα σαλμονέλας από ντοματίνια σε 16 χώρες της Ευρώπης
- Ένα κουταβάκι με σπασμένο ποδαράκι μάς χρειάζεται – Βοηθάμε τους εθελοντές που «αιμορραγούν» οικονομικά
Άνοιγμα σε όλα τα επίπεδα όλων των διαύλων επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου με συχνότερη απευθείας επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, προανήγγειλε ουσιαστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Γέφυρες εμπιστοσύνης
Η κα Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «προσβλέπει σε πιο πυκνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου, ώστε να χτιστούν γέφυρες εμπιστοσύνης που θα αποβούν προς όφελος των δύο χωρών» κάτι άλλωστε που μετέφερε χτες και στον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν.
Πάντως η κα Πελώνη δεν διευκρίνισε τι είδους θα είναι αυτές οι συχνότες απευθείας επαφές ή επικοινωνίας μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, ενώ ερωτηθείσα αν έγινε πρόταση από τον Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφτεί την Τουρκία τόνισε ότι «δεν υπάρχει κάτι πιο ειδικό προς το παρόν».
Ενώ στο ερώτημα αν θα υπάρξει ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο η κα Πελώνη παρέπεμψε στον υπουργό Εξωτερικών λέγοντας ότι «ο κ. Δένδιας είναι σε διαρκή επαφή με τους εκπροσωπους των κομμάτων».
Συμφώνησαν να μην επαναληφθεί η ένταση του 2020
Ειδικότερα κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση η Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε:
«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
»Και οι δύο συμφώνησαν ότι είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει απευθείας επαφή ανάμεσά τους, ενώ, παρά τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις των δύο χωρών σε διάφορα ζητήματα, συμφώνησαν ότι η ένταση του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί το 2021.
»Επιπλέον, χαρακτήρισαν θετική την ενεργοποίηση όλων των υφισταμένων διαύλων επικοινωνίας, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προώθηση της θετικής ατζέντας επί 25 σημείων στα οποία εργάζονται ήδη οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και για τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid-19.
»Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού/Προσφυγικού ζητήματος και την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης, με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας. Υπό αυτό το πρίσμα, επεσήμανε ότι η επιστροφή στην Τουρκία 1.450 ατόμων, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί, θα είχε θετικό αντίκτυπο και στην Ε.Ε..
Απορριπτέα επί της αρχής η τουρκική πρόταση για το Κυπριακό
»Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η λύση δύο κρατών που προτείνει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι επί της αρχής απορριπτέα, ενώ αντιβαίνει τόσο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., όσο και στο κοινοτικό κεκτημένο.
»Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο πυκνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου, ώστε να χτιστούν γέφυρες εμπιστοσύνης που θα αποβούν προς όφελος των δύο χωρών.
»Οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν, παρά τη θετική διάθεση που διαπιστώθηκε. Μένει να φανεί στην πράξη αν αυτή η διάθεση αποδειχθεί ένα ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων.
Πυλώνας σταθερότητας
»Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης -ιδίως μάλιστα στην πανδημία και την κλιματική αλλαγή- και υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να ενισχύσουμε τους θεσμούς μας ώστε να διαχειριστούμε καλύτερα τις περίπλοκες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον».
»Επανέλαβε, ταυτόχρονα, ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.
Επιταχύνονται οι διαδικασίες με Αλβανία για το συνυποσχετικό για Χάγη
»Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον Αλβανό ομόλογό του Edi Rama στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση συνυποσχετικού παραπομπής της οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
»Επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και υπογράμμισε το σταθερό ενδιαφέρον της Ελλάδας για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις