Κίνα-ΝΑΤΟ: Η Κίνα αισθάνεται ότι δέχεται επίθεση, δηλώνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κινεζικών Μελετών Μerics
Η Κίνα αντιλαμβάνεται ότι το ΝΑΤΟ δεν βλέπει πλέον μόνο τη Ρωσία, αλλά όλο και περισσότερο και την Κίνα ως απειλή, γι' αυτό και ασθάνεται ότι δέχεται επίθεση. Ως στρατηγική αντίδραση, οι Κινέζοι θα προσπαθήσουν να διασπάσουν τις δυτικές συμμαχίες
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
- Δύο νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο ελβετικού ομίλου στο Κεντάκι
- Κυκλοφορούσε με Porche και λήστευε κοσμηματοπωλεία - Κρύφτηκε στο φρεάτιο ασανσέρ για να μην συλληφθεί
- Στον πάτο της ΕΕ τα ελληνόπουλα στην ψηφιακή κατάρτιση
Το ΝΑΤΟ βλέπει το Πεκίνο ως συστημικό αντίπαλο και έδωσε έμφαση στη στρατιωτική δύναμη στη Σύνοδο Κορυφής. Η Κίνα αισθάνεται ότι δέχεται επίθεση.
Ως στρατηγική αντίδραση, οι Κινέζοι θα προσπαθήσουν να διασπάσουν τις δυτικές συμμαχίες, σύμφωνα με τον Μίκο Χουοτάρι, διευθυντή του μεγαλύτερου στην Ευρώπη Ινστιτούτου Κινεζικών Μελετών «Μerics», με έδρα το Βερολίνο, ο οποίος μίλησε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk/DLF).
Όπως τόνισε, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στο επίκεντρο ήταν μια χώρα που δεν εκπροσωπήθηκε στις συνομιλίες: η Κίνα.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών του ΝΑΤΟ έλαβαν σαφή θέση για το Πεκίνο: «Με τη συμπεριφορά της, η χώρα αποτελεί μια συστημική πρόκληση για τη διεθνή τάξη, που βασίζεται σε κανόνες».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η Κίνα και η Ρωσία προσπαθούν να μπουν σφήνα στη διατλαντική αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ.
Η αντίδραση ήταν άμεση. Η πρεσβεία της Κίνας στην ΕΕ ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία υπερβάλλει για την απειλή που προέρχεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία και δημιουργεί έτσι κλίμα αντιπαράθεσης. «Το ΝΑΤΟ πρέπει να εξετάσει ορθολογικά την εξέλιξη της Κίνας», όπως τόνισε.
«Αυτό δείχνει πως η Κίνα αισθάνεται ότι δέχεται επίθεση. Η προειδοποίηση από το Πεκίνο ήταν αρκετά δυνατή και ξεκάθαρη, ότι δεν θέλει να στριμωχτεί στη γωνία από μια τέτοια συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Είναι σαφές ότι η ηγεσία του Πεκίνου συναρτά ιδιαίτερα τις διεθνείς σχέσεις της Κίνας από τη διμερή δομική σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Η Κίνα αντιλαμβάνεται ότι το ΝΑΤΟ δεν βλέπει πλέον μόνο τη Ρωσία, αλλά όλο και περισσότερο και την Κίνα ως απειλή. Η στρατηγική αντίδραση της Κίνας θα είναι να διασπάσει τις συμμαχίες, στην Ευρώπη, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ασία», πρόσθεσε ο Μίκο Χουοτάρι στο DLF.
«Στη Γερμανία αναλογεί ένας ειδικός ρόλος. Το Πεκίνο εξακολουθεί να βλέπει το Βερολίνο ως εταίρο, που επιδιώκει ανεξάρτητα οικονομικά συμφέροντα και δεν είναι εγκλωβισμένο σε ένα μοντέλο νέου Ψυχρού Πολέμου. Η Γερμανία αντιμετωπίζεται ως πιο διαφοροποιούμενη, ως παίκτης με δικά του συμφέροντα», κατέληξε ο Χουοτάρι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις