Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Την Τρίτη το πρώτο τετ α τετ ΕΕ -ΗΠΑ της 7ετίας

Την Τρίτη το πρώτο τετ α τετ ΕΕ -ΗΠΑ της 7ετίας

Η 11άδα των θεμάτων στην ατζέντα

Δύο 24ωρα μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της G7, και μία ημέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες την Τρίτη 15 Ιουνίου, η συνάντηση ΕΕ-ΗΠΑ.

Η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η συνάντηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πρόκειται για την πρώτη σε τόσο υψηλό επίπεδο μετά το 2014. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε ακολουθήσει μια πολιτική αποστασιοποίησης από την ΕΕ.

Όπως αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν, ΗΠΑ και ΕΕ θα συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως η COVID-19, το κλίμα, το εμπόριο και οι επενδύσεις, η τεχνολογία, οι εξωτερικές υποθέσεις και οι κοινές αξίες.

Στο τέλος της συνόδου κορυφής, οι ηγέτες αναμένεται να εκδοθεί κοινή δήλωση .

Σχέσεις στον πάγο

Στις 20 Ιανουαρίου, την ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ.Χαιρέτισαν επίσης τη νίκη του Μπάιντεν ως ευκαιρία για την ΕΕ να ενισχύσει τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ, ώστε να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις και απειλές κατά της δημοκρατίας.

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ υπήρξαν ανέκαθεν σύμμαχοι, αλλά υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ ακολούθησαν μια πιο μονομερή πολιτική, αποχωρώντας από συνθήκες και διεθνείς οργανισμούς. Η ανάληψη καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου, αποτελεί ευκαιρία ανανέωσης της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Στις 2 Δεκεμβρίου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για ένα νέο διατλαντικό θεματολόγιο που καλύπτει τέσσερις τομείς συνεργασίας μεταξύ των εταίρων.

Το Συμβούλιο επιβεβαίωσε επίσης τη στρατηγική σημασία που έχει η εταιρική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ στα συμπεράσματά του στις 7 Δεκεμβρίου. Το Κοινοβούλιο προσβλέπει επίσης σε στενότερη συνεργασία. Στις 7 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι έγραψε στο Twitter: “Η υφήλιος χρειάζεται ισχυρές σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ – ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Προσδοκούμε συνεργασία για την καταπολέμηση του COVID-19, της κλιματικής αλλαγής και των αυξανόμενων ανισοτήτων.”

Μία 11άδα θέματα

Παρά το θετικό κλίμα, υπάρχει μια σειρά θεμάτων διεθνούς ενδιαφέροντος . Μια ομάδα συντακτών του αμερικανικού περιοδικού Politico επιχείρησε να κωδικοποιήσει τις διαφωνίες και τις διαφορές Ουάσιγκτον και Βρυξελλών.

1. Ο πόλεμος των δασμών
Ο Τζο Μπάιντεν διατήρησε ως έχουν πολλές από τις εμπορικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, όπως για παράδειγμα τη δασμολόγηση στις εισαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ ή το ιδιότυπο μπλοκάρισμα του συστήματος απόδοσης δικαιοσύνης που λειτουργεί στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

2. Οι πατέντες των εμβολίων
Το ζήτημα των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας δεν βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών του Μπάιντεν στην Ευρώπη καθώς οι δύο πλευρές αποφάσισαν το Μάιο να αναβάλουν τη διευθέτηση της διαφοράς.

3. Η μεταφορά δεδομένων
Το περασμένο καλοκαίρι το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε τη συμφωνία με την ονομασία «Ασπίδα Απορρήτου» για την ανταλλαγή δεδομένων με τις ΗΠΑ φοβούμενο ότι η Ουάσιγκτον θα χρησιμοποιήσει πρακτικές παρακολούθησης των Ευρωπαίων.

4. Το εμπόριο με την Κίνα
Η μεγάλη επενδυτική συμφωνία που υπέγραψε τον περασμένο Δεκέμβριο η ΕΕ με την Κίνα θεωρήθηκε από τους Αμερικανούς ως μεγάλη νίκη του Πεκίνου σε επίπεδο εντυπώσεων, δεδομένου ότι ελέγχεται διεθνώς για την περιστολή των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ, για τις παρατεταμένες προφυλακίσεις εκατοντάδων χιλιάδων Ουιγούρων δίχως δικαστικές αποφάσεις, ακόμα και για την απόκρυψη πληροφοριών που αφορούν την προέλευση του κορωνοϊού.

5. Το κόστος των φαρμάκων
Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ευρώπη αγοράζει πολύ φθηνά τα φαρμακευτικά σκευάσματα αφήνοντας τις εταιρείες του κλάδου να εξαρτώνται υπερβολικά από τις πωλήσεις τους στις ΗΠΑ.

6. Η φορολόγηση των GAFA
Εδώ ο κόμπος φαίνεται πως έφθασε στο χτένι. Στην Κορνουάλη οι ηγέτες του G7 επικύρωσαν την κατ’ αρχήν συμφωνία των υπουργών Οικονομικών, στις 5 Ιουνίου, για την επιβολή κατώτατου συντελεστή φορολόγησης 15% στα κέρδη των λεγόμενων Τεχνολογικών Γιγάντων (Big Tech), δηλαδή των υπερεθνικών εταιρειών όπως η Google, Amazon, Facebook και Apple (GAFA). Πρόκειται για περίπου 100 εταιρείες, όχι όλες αμερικανικές, που πληρώνουν μηδαμινούς έως μηδενικούς φόρους μεταφέροντας τα κέρδη τους από χώρα σε χώρα.

7. Η τεχνητή νοημοσύνη
Εν προκειμένω η Ευρώπη θα επιθυμούσε την υιοθέτηση ενός παγκόσμιου «χρυσού κανόνα» που θα εξασφαλίζει την ασφάλεια και τον έλεγχο του ανθρώπου σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Οι ΗΠΑ, όπου εδρεύουν οι μεγαλύτεροι όμιλοι στον κλάδο αυτό, αποφεύγει να πάρει ευθέως θέση στην πρόταση των Βρυξελλών, που ετοιμάζουν έναν «οδηγό κανόνων» που θα ρυθμίζει τις λειτουργίες και τις «χρήσεις» της τεχνητής νοημοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

8. Η δασμολόγηση του άνθρακα
Η Ουάσιγκτον δεν κρύβει την αδιαφορία της για την πρωτοβουλία αναφορικά με το εμπόριο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που έχει προαναγγείλει για τον Ιούλιο η ΕΕ.

9. Τα «πράσινα» αγροτικά προϊόντα
Οι διαφορές των αγροτικών μοντέλων ΕΕ-ΗΠΑ είναι κεφαλαιώδεις. Η Ευρώπη προάγει τις μικρές οικογενειακές αγροτικές μονάδες που λειτουργούν με υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, ενώ οι ΗΠΑ τις γιγαντιαίες μονοκαλλιέργειες. Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η πρόθεση των Βρυξελλών να υιοθετήσουν ένα πιο «πράσινο» μοντέλο παραγωγής τροφίμων έως το 2030 θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για το ευρωαμερικανικό εμπόριο, ενώ υποστηρίζει ότι απειλεί και την προσπάθεια για την καταπολέμηση της πείνας παγκοσμίως.

10. «Χαράτσι» σε όσους ρυπαίνουν
ΗΠΑ και ΕΕ έχουν τους ίδιους περιβαλλοντικούς στόχους και συμφωνούν ότι για να τους πετύχουν θα πρέπει να μειωθούν δραστικά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Διαφωνούν όμως κάθετα σε ό,τι αφορά την πολιτική και τις μεθόδους που θα πρέπει να ακολουθήσουν για να πετύχουν τους κοινούς στόχους.

11. Ο Nord Stream 2
Εδώ το «πρόβλημα» είναι αποκλειστικά και μόνο το Βερολίνο. Είναι γνωστή η ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 2 που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο.

Πηγή: ΟΤ

Must in

Ολυμπιακός – Μαρούσι 106-94: Ο Πίτερς μοίρασε τα… δώρα στο ΣΕΦ

Σε ένα παιχνίδι διαφήμιση για το επιθετικό μπάσκετ, ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε του Αμαρουσίου με το εντυπωσιακό 106-94 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο