Μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών: Διερευνώνται περιστατικά μυοκαρδίτιδας στην Ελλάδα μετά από τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna
Στην Πάτρα υπήρξε περιστατικό με μια νέα κοπέλα που εμφάνισε σοβαρότερη μυοκαρδίτιδα ωστόσο τα υπόλοιπα περιστατικά που διερευνώνται στη χώρα μας είναι ήπια.
Περιστατικά μυοκαρδίτιδας που ενδέχεται να σχετίζονται με εμβολιασμό με mRNA εμβόλια εξετάζει ο ΕΟΦ σύμφωνα με την Μαρία Τσόλια μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η καθηγήτρια τόνισε ότι στην Πάτρα υπήρξε περιστατικό με μια νέα κοπέλα που εμφάνισε σοβαρότερη μυοκαρδίτιδα ωστόσο τα υπόλοιπα περιστατικά που διερευνώνται στη χώρα μας είναι ήπια.
Συγκεκριμένα τα ήπια περιστατικά που διερευνώνται στη φόρα μας αφορούν σε μεγαλύτερες ηλικίες, σε άτομα άνω των 60 ετών, και γι’ αυτό οι γιατροί προσπαθούν να δουν αν ενδεχομένως ευθύνονται υποκείμενα νοσήματα ή το εμβόλιο.
Πάντως το μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών πρόσθεσε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί η αιτιώδης σχέση της μυοκαρδίτιδας με τα εμβόλια mRNA ωστόσο το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση διεθνώς και αναμένονται περισσότερα δεδομένα.
Ποιους αφορούν τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί
Πρόσθεσε ότι τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί κυρίως στις ΗΠΑ και το Ισραήλ αφορούν νέα άτομα ηλικίας από 18 έως 24 ετών.
Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca η κ. Τσόλια τόνισε ότι δεν έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί, ούτε υπήρξαν παλινωδίες από την Επιτροπή Εμβολιασμών και πως η αλλαγή στην ηλικία χορήγησης του εν λόγω σκευάσματος έγινε με επιστημονικά κριτήρια και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Κανένα λάθος χειρισμός από την Επιτροπή
Εξήγησε ότι βάζοντας στη ζυγαριά τους πιθανούς κινδύνους από τον εμβολιασμό με το επιδημιακό φορτίο και τον κίνδυνο για νοσηλεία σε ΜΕΘ και θάνατο από τη νόσο, αναθεωρήθηκαν οι αποφάσεις καθώς ο κίνδυνος από τον ιό μειώθηκε πάρα πολύ.
Εξέφρασε τη λύπη της για την δήλωση του καθηγητή Φαρμακολογίας Ευάγγελου Μανωλόπουλου ότι η επιτροπή διορθώνει ένα λάθος που είχε κάνει, λέγοντας ότι δε συμφωνεί καθόλου με την άποψή του και πως το εμβόλιο της AstraZeneca βοήθησε σημαντικά για τη μείωση του ιικού φορτίου στη χώρα μας.
Για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca ανέφερε ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών είναι πολύ χαμηλή, 1,3 στο εκατομμύριο.
Και το Ισραήλ ερευνά περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά το εμβόλιο της Pfizer
Σημειώνεται πως και το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι εντόπισε μικρό αριθμό περιπτώσεων φλεγμονής στον καρδιακό μυ σε εμβολιασθέντες με το σκεύασμα της Pfizer κατά της covid-19, κυρίως νέους άνδρες, μια πάθηση που ενδέχεται να συνδέεται με το εμβόλιο.
Από την πλευρά της η φαρμακοβιομηχανία Pfizer έχει ανακοινώσει πως δεν έχει παρατηρήσει αυξημένο ποσοστό εμφάνισης μυοκαρδίτιδας σε όσους έχουν λάβει το εμβόλιό της σε σχέση με το αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.
Στο Ισραήλ από τον Δεκέμβριο του 2020 ως τον Μάιο του 2021 εντοπίστηκαν 275 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μεταξύ περισσότερων από 5 εκατομμυρίων εμβολιασθέντων, επεσήμανε το υπουργείο Υγείας δίνοντας στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα έρευνας που ζήτησε να διενεργηθεί για το θέμα.
Οι περισσότεροι ασθενείς που παρουσίασαν φλεγμονή του καρδιακού μυ δεν πέρασαν περισσότερες από τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο και το 95% των περιπτώσεων ήταν ήπιες, σύμφωνα με την έρευνα η οποία διενεργήθηκε από τρεις ομάδες ειδικών.
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της έρευνας
Σύμφωνα με την έρευνα, «υπάρχει πιθανή σύνδεση μεταξύ της δεύτερης δόσης του εμβολίου (της Pfizer) και της εμφάνισης μυοκαρδίτιδας σε άνδρες ηλικίας 16 με 30 ετών».
Με βάση τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, η πάθηση εντοπίστηκε περισσότερο μεταξύ των ανδρών ηλικίας 16 με 19 ετών σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες.
Η Pfizer σε ανακοίνωσή της επεσήμανε ότι έχει λάβει γνώση των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας που αναφέρθηκαν στο Ισραήλ, σημειώνοντας ότι δεν έχει εντοπιστεί αιτιακή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και της πάθησης.
Οι παρενέργειες εξετάζονται ενδελεχώς και η Pfizer συναντάται τακτικά με την Υπηρεσία Ασφάλειας Εμβολίων του ισραηλινού υπουργείου Υγείας για να εξετάζει τα στοιχεία, πρόσθεσε η φαρμακοβιομηχανία.
Το Ισραήλ είχε αναβάλει τη χορήγηση του εμβολίου κατά του Covid-19 στους εφήβους ηλικίας 12 με 15 ετών, εν αναμονή της δημοσίευσης της έκθεσης του υπουργείου. Παράλληλα με τη δημοσίευση των ευρημάτων αυτών, επιτροπή του υπουργείου ενέκρινε τον εμβολιασμό των εφήβων, επεσήμανε ανώτερος αξιωματούχος.
«Η επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 12- 15 ετών και αυτό θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα”, δήλωσε ο Ναχμάν Ας συντονιστής της διαχείρισης της πανδημίας στον ραδιοφωνικό σταθμό 103 FM. “Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ξεπερνά τους κινδύνους».
Συμβουλευτική ομάδα των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) είχε συστήσει τον Μάιο να εξεταστεί περαιτέρω η πιθανή σύνδεση εμφάνισης μυοκαρδίτιδας με τα εμβόλια mRNA, όπως αυτά της Pfizer και της Moderna.
Τι είναι η μυοκαρδίτιδα
Η μυοκαρδίτιδα είναι φλεγμονώδης νόσος του καρδιακού μυός με μεγάλο εύρος κλινικής εικόνας, από ασυμπτωματική έως ολέθρια. Η μυοκαρδίτιδα ενίοτε δύναται να εξελιχθεί σε σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια.
Η πραγματική έκταση της νόσου της μυοκαρδίτιδας στον πληθυσμό είναι άγνωστη, επειδή, σε αρκετές περιπτώσεις, η προσβολή του μυοκαρδίου είναι ασυμπτωματική. Οι ασθενείς με μυοκαρδίτιδα είναι συνήθως νέοι, ιδιαίτερα άνδρες, με μέση ηλικία τα 42 χρόνια.
Οι αιφνίδιοι θάνατοι των αθλητών οφείλονται, συνήθως, σε μυοκαρδίτιδα ή μυοκαρδιοπάθειες που δεν έχουν διαγνωσθεί.
Τα αίτια της μυοκαρδίτιδας είναι συνήθως ιογενή (με συχνότερους ιούς τους εντεροϊούς, τον Coxsackie B, τους αδενοϊούς και τους παρβοϊούς).
Τρεις είναι οι κύριοι μηχανισμοί με τους οποίους μπορεί να προκληθεί μυοκαρδιακή βλάβη:
- Άμεση επίδραση του λοιμογόνου παράγοντα στο μυοκάρδιο,
- Επίδραση τοξινών στο μυοκάρδιο (π.χ. διφθερίτιδα),
- Βλάβη του μυοκαρδίου, μέσω ανοσοβιολογικών μηχανισμών σε οξεία ή χρόνια φάση.
Η ιογενής προσβολή χαρακτηρίζεται από τρεις φάσεις:
- Η οξεία φάση, η οποία διαρκεί μερικές μέρες και κατά τη διάρκειά της ο ιός προκαλεί μυοκαρδιακή νέκρωση και ενεργοποίηση του αμυντικού μηχανισμού.
- Η δεύτερη φάση (υποξεία) της νόσου χαρακτηρίζεται από αυτοάνοσες αντιδράσεις (ενεργοποιώντας τα Τ λεμφοκύτταρα και τις κυτοκίνες). Η φάση αυτή διαρκεί μερικές εβδομάδες ή μήνες και δύναται να εξασθενίσει τη συστολική λειτουργία του μυοκαρδίου.
- Η τρίτη φάση (χρόνια) χαρακτηρίζεται από εμφάνιση διατατικής μυοκαρδιοπάθειας.
Τα βασικά συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας είναι:
- Πυρετός και πόνος στην περιοχή του στήθους,
- Κόπωση που συνοδεύεται από μυϊκούς πόνους,
- Ταχυκαρδία, αρρυθμία και σημεία καρδιακής ανεπάρκειας.
- Όταν η μυοκαρδίτιδα εκδηλώνεται σαν έμφραγμα, συνήθως έχει πλήρη ύφεση. Όμως, όταν εκδηλώνεται σαν καρδιακή ανεπάρκεια, μόνο το 25% των ασθενών παρουσιάζουν βελτίωση και πλήρη αποκατάσταση της καρδιακής λειτουργίας.
- Η Γκουίνεθ Πάλτροου και το μυστικό της αναζωογόνησης
- Το επτά το γνωστό: Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες
- ΗΠΑ: 3η εκτέλεση με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα – Πάσχιζε να αναπνεύσει για αρκετά λεπτά
- Κύπρος: Γεωτρήσεις ξεκινά η ExxonMobil στα οικόπεδα 5 και 10 τον Ιανουάριο
- Αϊτή: Κάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις Μακρόν περί «ηλίθιων ηγετών»
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ