Κοροναϊός: Τα αντισώματα της Regeneron μειώνουν τους θανάτους σε ασθενείς χωρίς αντισώματα
Η θεραπεία REGEN-COV έχει ήδη λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ για ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο.
Το κοκτέιλ αντισωμάτων κατά της COVID-19 της Regeneron Pharmaceuticals Inc μειώνει τους θανάτους σε νοσηλευόμενους ασθενείς που δεν έχουν αναπτύξει δικά τους αντισώματα, δείχνει μεγάλη βρετανική μελέτη.
Η θεραπεία REGEN-COV έχει ήδη λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ για ανθρώπους με ήπια ως μέτρια συμπτώματα της COVID-19, αλλά τα αποτελέσματα της ευρείας βρετανικής κλινικής δοκιμής RECOVERY παρέχουν πιο σαφή δεδομένα.
Η έρευνα έδειξε ότι η θεραπεία αντισωμάτων μείωσε κατά ένα πέμπτο την θνησιμότητα σε νοσηλευόμενους ασθενείς Covid-19 που δεν ανέπτυξαν αντισώματα, οι οποίοι είναι γνωστοί ως οροαρνητικοί.
Το αποτέλεσμα αυτό μεταφράζεται σε 6 λιγότερους θανάτους ανά 100 οροαρνητικούς ασθενείς που έλαβαν την θεραπεία, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Δεν υπήρξε ευδιάκριτη επίδραση της θεραπείας σε αυτούς που είχαν αναπτύξει φυσική απόκριση αντισωμάτων και ήταν οροθετικοί.
«Αν δεν έχετε δημιουργήσει δικά σας αντισώματα, πραγματικά θα επωφεληθείτε από την λήψη κάποιων» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μάρτιν Λάντρεϊ, ο συνεπικεφαλής των ερευνητών
Η θεραπεία μείωσε επίσης τις ημέρες νοσηλείας των οροαρνητικών και μείωσε τις πιθανότητες να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, πρόσθεσε.
Η Regeneron είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι η θεραπεία της έδειξε να είναι αρκετά.
Συνολικά 9.785 ασθενείς που νοσηλεύονταν με COVID-19 κατανεμήθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες -στην πρώτη χορηγήθηκε η συνηθισμένη αγωγή συν τη θεραπεία αντισωμάτων ενώ στη δεύτερη μόνο η συνηθισμένη αγωγοί. Από αυτούς, το 30% ήταν οροαρνητικοί.
Η δοκιμή της RECOVERY έδειξε επίσης ότι το στεροειδές φάρμακο δεξαμεθαζόνηκαι το φάρμακο για την αρθρίτιδα της Roche Actemra (τοσιλιζουμάμπη) μείωσαν τους θανάτους σε ασθενείς που νοσηλεύονταν.
Ενώ αυτές οι θεραπείες επικεντρώνονται στην φλεγμονή που προκαλείται από την αντίδραση στον νέο κορονοϊό, η θεραπεία της Regeneron, η οποία ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων βιοτεχνολογίας που ονομάζονται μονοκλωνικά αντισώματα, μιμείται τα φυσικά αντισώματα που παράγει ο οργανισμός για να καταπολεμήσει την λοίμωξη.
«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε κάτι που βάζει στο στόχαστρο τον ίδιο τον ιό» σημείωσε ο Λάντρεϊ.
Κι άλλες εταιρείες αναπτύσσουν παρόμοιες θεραπείες.
Έγκριση επείγουσας χρήσης χορηγήθηκε στις ΗΠΑ στις θεραπείες αντισωμάτων που αναπτύσσει η Eli Lilly & Co όπως και η Vir Biotechnology Inc με την GlaxoSmithKline Plc. Και οι δύο αυτές θεραπείες έχουν εγκριθεί για χρήση σε ήπιες ως μέτριες περιπτώσεις.
Χθες, Τρίτη, η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι η δική της θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα δεν έδειξε να προστατεύει από την συμπτωματική COVID-19 ανθρώπους που είχαν εκτεθεί πρόσφατα στον νέο κοροναϊό, αν και συνεχίζονται άλλες δοκιμές του κοκτέιλ της ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις