10 tips για σωστά και ξέγνοιαστα ψώνια στη λαϊκή
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά και μια ωραία βόλτα
Μια βόλτα στην λαϊκή μπορεί να αποτελέσει ιεροτελεστία που επαναλαμβάνεται ανά τις εβδομάδες ή αγαπημένη συνήθεια για μια στο τόσο.
Χρώματα, μυρωδιές και ήχοι συνθέτουν μια αγαπημένη γωνιά των γειτονιών: εκεί που μοσχοβολούν οι εποχές μέσα από τα προϊόντα τους, εκεί όπου βγάζουν το ψωμί τους χιλιάδες άνθρωποι, εκεί όπου συναντιόμαστε με την γη χάρη στους παραγωγούς, τους αγρότες και τους πωλητές.
Χάρη στις λαϊκές αγορές, μπροούμε να κάνουμε οικονομία, να τρώμε πιο υγιεινά και να μαθαίνουμε καλύτερα τις τοπικές μας, πρώτες ύλες με τις οποίες μπορούμε να μάθουμε να μαγειρεύουμε επιτέλους εκείνα τα φαγητά της γιαγιάς και της μαμάς που συχνά νοσταλγούμε κι επιθυμούμε.
Πώς μπορούμε, λοιπόν, να πετύχουμε μια πιο οργανωμένη επίσκεψη στην λαϊκή χωρίς να παρασυρθούμε ή να μας κοροϊδέψουν;
Πιάνουμε κουβέντα με τους παραγωγούς
Συνήθως θέλουν να μιλήσουν για τα προϊόντα τους, όπως για παράδειγμα πως τα καλλιεργούν και που βρίσκονται τα χωράφια τους. Για τις ιδιαίτερες ποικιλίες και τον τρόπο που θα μπορούσες να τα μαγειρέψεις. Πολλοί απ’ αυτούς είναι πρόθυμοι να σου πουν ακόμη και για τα λιπάσματα που πιθανά χρησιμοποιούν ή δεν χρησιμοποιούν, για το αν είναι στην εποχή του ένα φρούτο ή όχι. Έχεις πολλά να μάθεις συν το ότι με τον καιρό αρχίζεις να αποκτάς φιλίες και ακούς μπόλικες καλημέρες και καλωσορίσματα μόλις πλησιάσεις τους πάγκους τους.
Ξεκινάμε με την βάση της λίστας, αλλά έχουμε και έξτρα ψιλά για όσα παραπάνω θα πάρουμε
Είναι γνωστό ότι κάνεις οικονομία όταν πας για ψώνια τροφίμων με λίστα και το ίδιο ισχύει και στην Λαϊκή. Να ξέρεις όμως ότι δεν θα καταφέρνεις να την τηρείς κατά γράμμα. Θα βρεθείς ξαφνικά μπροστά σε κάτι υπέροχους λωτούς ή κάτι ολόφρεσκα κολοκυθάκια. Ίσως πεινάσεις και θες ένα ξυλάκι με κρέας τσικνιστό. Ίσως πάλι σε μαγέψει κανένα μπουκέτο με λουλούδια και σου έρθει η διάθεση να περιποιηθείς λίγο το σπίτι σου.
Ας εξοικειωθούμε με την εποχικότητα
Η αλήθεια είναι ότι στην λαϊκή δεν θα βρεις και πολλά εκτός εποχής προϊόντα. Υπάρχουν όμως ντομάτες όλον τον χρόνο και φράουλες από τον Μάρτη. Ιδιαίτερα οι μανάβηδες της λαϊκής, εκείνοι δηλαδή που δεν είναι παραγωγοί αλλά πουλάνε πολλά διαφορετικά είδη που προμηθεύονται από την κεντρική αγορά , ποντάρουν στον εντυπωσιασμό του πελάτη και φέρνουν τέτοια πράγματα. Τα προϊόντα εποχής που χρειάζονται λιγότερα φάρμακα και ορμόνες.
Και τα «στραβοχυμένα» έχουν ψυχή (και μάλιστα, πιο νόστιμη!)
Μπορεί τα λεμόνια του ενός να είναι καλογυαλισμένα και τεράστια, ενώ του άλλου μικρά και όχι τόσο λαμπερά. Αυτό συμβαίνει γιατί πιθανά τα πρώτα είναι κερωμένα εισαγόμενα ενώ τα δεύτερα είναι ντόπια και ακέρωτα. Είναι πιο ταπεινά στην εμφάνιση αλλά είναι μάλλον πιο υγιεινά διότι δεν χρειάστηκε να κερωθούν και να ταξιδέψουν μακριά από το σημείο παραγωγής τους. Προτίμησε τα κι έτσι θα στηρίξεις Έλληνες παραγωγούς ενώ κάνεις καλό στην υγεία σου. Επίσης τα στραπατσαρισμένα είναι και πιο φτηνά.
Ποια είναι η σωστή ώρα, τέλος πάντων;
Αν θέλεις να βρεις τα καλύτερα προϊόντα της Λαϊκής Αγοράς, μην πας πολύ πρωί διότι τότε πουλούν όσα τους περίσσεψαν από την προηγούμενη μέρα. Προτίμησε να πας γύρω στις δέκα. Αν θέλεις να συνδυάσεις καλές τιμές με ποιότητα πήγαινε κατά τις δώδεκα. Υπάρχουν ακόμα καλά πράγματα να ψωνίσεις, ενώ οι τιμές έχουν κατέβει ικανοποιητικά. Για ευκαιρίες, τύπου μια μεγάλη σακούλα πατάτες ένα ευρώ, πάμε αργά, σχεδόν προς το τέλος.
Οι περισσότεροι πωλητές δεν επιθυμούν να γυρίσουν τα φρούτα ή τα λαχανικά τους πίσω. Ιδιαίτερα αν είναι ευπαθή και θα ταλαιπωρηθούν με το πήγαινε έλα. Γι’ αυτό και στο τέλος της μέρας ξεπουλάνε ό,τι έχει απομείνει στον πάγκο ή στα καφάσια τους. Είναι μια καλή ευκαιρία να αγοράσεις μαζικά πράγματα, διότι τα δίνουν όσο όσο.
Προσοχή στα ήδη πακεταρισμένα
Δυστυχώς πολλοί παραγωγοί βάζουν πάνω πάνω στο πακέτο μόνο μεγάλα, εντυπωσιακά φρούτα, ενώ από κάτω βρίσκεις παραγινωμένα ή πολύ μικρά. Επίσης, αν τα μανταρίνια που διαλέγεις δεν σε ικανοποιούν, μπορείς ευγενικά να ζητήσεις από τον παραγωγό να αδειάσει ένα νέο καφάσι πάνω στον σωρό.
Προσοχή και στο ζύγισμα!
Κάποιοι έχουν την ζυγαριά πίσω πίσω στον πάγκο και γυρνώντας να ζυγίσουν μπορεί να σταθούν έτσι ώστε να την κρύβουν από τον πελάτη. Αν δεις τέτοια σκέρτσα μάλλον σε κλέβουν. Πιθανότατα όχι υπερβολικά, αλλά μια δυο πατάτες από τον κάθε πελάτη είναι λογαριασμός στο τέλος της μέρας για τον επιτήδειο.
Υπομονή, επικοινωνία και καλή διάθεση στην Λαϊκή
Ένα μπράβο στον αγαπημένο σου παραγωγό δεν βλάπτει. Σε εκείνον, δηλαδή, στου οποίου τον πάγκο πας και ξαναπάς. Δεν ειναι καλό να τσακωνόμαστε με άλλους που ψωνίζουν στην λαϊκή. Σε κάποιους πάγκους, θα εξυπηρετηθούμε γρήγορα, σε άλλους πιο αργά. Αν μας κεράσουν ένα φρουτάκι επειδή είμαστε μόρτηδες ή ωραία κορίτσια λέμε ναι και μπαίνουμε στο παιχνίδι της λαϊκής με τις φωνές, τον χαβαλέ, την τρέλα καμιά φορά, την φαντασία διάχυτη για νέα μαγειρέματα και για γευσιγνωσίες επί ποδός.
Τι καλύτερο; Και ύστερα, ουζάκι ή καφές…
- Flat Earther έπρεπε να φτάσει μέχρι την Ανταρκτική… για να πειστεί ότι η Γη είναι σφαιρική
- Εξοπλιστικό όργιο ΕΕ: Αναγκαίο κακό ή κυνική παραδοχή μιλιταριστικής φύσης;
- Έρευνα: Νέοι κανόνες «παιχνιδιού» στην αγορά εργασίας – Αυξημένη πρόθεση παραίτησης και Τεχνητή Νοημοσύνη
- ΣΥΡΙΖΑ για ιθαγένεια σε τέως βασιλικής οικογένειας: Το επώνυμο «Ντε Γκρες» είναι προβληματικό
- Ολυμπιακός: Ο «καυτός» Φουρνιέ και οι… εκλεκτές παρουσίες (vid)
- Οι μεγάλες ενεργειακές ευκαιρίες στη Συρία για την Άγκυρα