Μπάιντεν-Πούτιν: Μικρά κέρδη, μεγάλες διαφορές στην πρώτη συνάντηση
«Γελοία» χαρακτήρισε ο Μπάιντεν τη σύγκριση ΗΠΑ-Ρωσίας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν. Αφορμή στάθηκε η δήλωση του Ρώσου προέδρου ότι δεν θέλει ταραχές ή ένα κίνημα παρόμοιο με το Black Lives Matter στη χώρα του. Εξισώνει λανθασμένα την επίθεση «των εγκληματιών» στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον, με τις ειρηνικές διαδηλώσεις ανθρώπων που στερούνται την ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, συμφώνησαν την Τετάρτη να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών και την κυβερνοασφάλεια, καταγράφοντας μικρά κέρδη και μεγάλες διαφορές, στην πρώτη συνάντησή τους, την οποία και οι δύο χαρακτήρισαν περισσότερο «ρεαλιστική» παρά φιλική.
Οι συζητήσεις στη Βίλα Λα Γκρανζ της Γενεύης κράτησαν περίπου τρεις ώρες – λιγότερο απ’ όσο ανέμεναν οι σύμβουλοι του Μπάιντεν – με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει, στη συνέχεια, ότι ήταν έντονες και λεπτομερείς και ότι «δεν χρειαζόταν να δαπανήσουμε περισσότερο χρόνο συζητώντας».
Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο πλευρές μετά τις συνεντεύξεις Τύπου, ανέφεραν ότι η συνάντηση αυτή έδειξε πως είναι σε θέση να κάνουν πρόοδο στους κοινούς τους στόχους, ακόμη και σε περιόδους έντασης.
Και επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη μείωση των κινδύνων, ένα γεγονός που επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη παράταση της ισχύος της Συνθήκης New START.
«Σήμερα, επαναβεβαιώσαμε την αρχή ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να γίνει», πρόσθεσαν.
ΗΠΑ και Ρωσία θα ξεκινήσουν ένα διμερή Διάλογο για την Στρατηγική Σταθερότητα, ώστε να θέσουν τα θεμέλια για τη μελλοντική λήψη μέτρων για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη μείωση των κινδύνων.
Ο Μπάιντεν εκτίμησε ότι ο γενικότερος τόνος ήταν «θετικός», αλλά τόνισε ότι προειδοποίησε τον Πούτιν να μην παρεμβαίνει η Ρωσία στις αμερικανικές εκλογές.
«Είπα με σαφήνεια ότι δεν θα ανεχτούμε απόπειρες παραβίασης της δημοκρατικής κυριαρχίας μας ή αποσταθεροποίησης των δημοκρατικών εκλογών μας και ότι θα απαντήσουμε», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου.
«Πιστεύω ότι το τελευταίο πράγμα που θέλει τώρα (ο Πούτιν) είναι ένας Ψυχρός Πόλεμος», πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στο θέμα των κυβερνοεπιθέσεων και είπε ότι εξήγησε στον Πούτιν πως «ορισμένες κρίσιμες υποδομές» θα πρέπει να μείνουν στο απυρόβλητο. Μάλιστα, είπε ότι έδωσε στον Ρώσο ομόλογό του έναν κατάλογο με 16 συγκεκριμένες υποδομές, που καλύπτουν από τον τομέα της ενέργειας μέχρι τα συστήματα μεταφοράς του νερού.
«Του επεσήμανα ότι έχουμε σημαντικές ικανότητες στα κυβερνοσυστήματα και το γνωρίζει. Αν η Ρωσία παραβιάσει ορισμένους θεμελιώδεις κανόνες, θα απαντήσουμε», επεσήμανε ο Μπάιντεν.
Η Ουάσινγκτον αποδίδει στη Μόσχα, ή σε χάκερ που εδρεύουν στη Ρωσία, τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον μεγάλων εταιρειών στις ΗΠΑ, όπως στις SolarWinds, Colonial Pipeline και JBS.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, το διαψεύδει και, με τη σειρά της, κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι εμπλέκονται στις εσωτερικές υποθέσεις της, στηρίζοντας την αντιπολίτευση ή χρηματοδοτώντας μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν το Κρεμλίνο.
Μπάιντεν: «Γελοία η σύγκριση ΗΠΑ-Ρωσίας στα ανθρώπινα δικαιώματα»
Στη συνέντευξη Τύπου, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «γελοίες» τις συγκρίσεις που έκανε ο Πούτιν μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απαντώντας στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο ομόλογός του, στη δική του συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος εξισώνει λανθασμένα την επίθεση «των εγκληματιών» στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον, στις 6 Ιανουαρίου, με τις ειρηνικές διαδηλώσεις ανθρώπων που στερούνται την ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία.
«Είναι άλλο πράγμα οι πραγματικοί εγκληματίες να σπάνε τον κλοιό ασφαλείας, να μπαίνουν δια της βίας στο Καπιτώλιο και να σκοτώνουν έναν αστυνομικό και άλλο να διαδηλώνουν οι άνθρωποι κοντά στο Καπιτώλιο, λέγοντας ότι δεν τους αφήνουν να μιλήσουν ελεύθερα», σχολίασε.
Ο Μπάιντεν είπε ότι έθεσε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επειδή «είναι στο DNA της χώρας του» να το πράττει, ενώ μίλησε στον Πούτιν και για την τύχη των Αμερικανών πολιτών που κρατούνται σε ρωσικές φυλακές.
Νωρίτερα, όταν ρωτήθηκε για την καταστολή της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, ο Πούτιν είπε ότι δεν θέλει ταραχές ή ένα κίνημα παρόμοιο με το Black Lives Matter στη χώρα του. Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «γελοία» τη σύγκριση αυτή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη αποχωρήσει από το πόντιουμ, αλλά επέστρεψε για να διορθώσει εμφατικά ένα δημοσιογράφο, που τον ρώτησε γιατί είναι «σίγουρος» ότι ο Πούτιν θα αλλάξει στάση.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξει τη συμπεριφορά του», υπογράμμισε.
«Η Ρωσία είναι σε δύσκολη θέση»
Λίγο αργότερα, ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι η Ρωσία βρίσκεται «σε πολύ δύσκολη θέση» και θέλει να παραμείνει στο προσκήνιο, εξηγώντας για ποιο λόγο ο Βλαντίμιρ Πούτιν ίσως να θέλει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και με άλλες χώρες.
«Η Ρωσία είναι σε μια πολύ, πολύ δύσκολη θέση αυτή την ώρα. Την στριμώχνει η Κίνα. Θέλει απεγνωσμένα να παραμείνει μεγάλη δύναμη», είπε ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος για να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.
Ο Αμερικανός πρόεδρος απαντούσε σε ερωτήσεις για τον λόγο για τον οποίο η Μόσχα θα ήθελε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ.
Πούτιν: «Οι περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις γίνονται από τις ΗΠΑ»
Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν που, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την επιστροφή των πρέσβεων σε Ρωσία και ΗΠΑ.
Πρόσθεσε ότι υπήρξε πνεύμα κατανόησης των εκατέρωθεν θέσεων, καθώς και ότι συμφωνήθηκε να αποκατασταθεί μόνιμη διπλωματική επικοινωνία, σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών. Και αυτό, προκειμένου να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις και οι αχρείαστες εντάσεις, όσο αυτό είναι δυνατό, όπως ανέφερε με νόημα.
Ειδικά στο θέμα της κυβερνοασφάλειας, πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος, αφού ισχυρίστηκε ότι η χώρα του ουδεμία σχέση έχει με τις επιθέσεις που εκδηλώθηκαν πρόσφατα στις ΗΠΑ και τόνισε ότι έδωσε ενδελεχείς αποδείξεις γι’ αυτό στο συνομιλητή του, πέρασε στην αντεπίθεση, τονίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνοεπιθέσεων σήμερα προέρχονται από τις ΗΠΑ.
Όσο για την υπόθεση του φυλακισμένου αντιπάλου του, Αλεξέι Ναβάλνι – καθώς κατηγορείται συστηματικά και από τις ΗΠΑ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – ο Πούτιν ανέφερε πως ο Ναβάλνι γνώριζε ότι παραβίαζε τον νόμο όταν επέστρεφε στη Ρωσία και ότι οι Αρχές θα τον συλλάμβαναν και θα τον παρέπεμπαν σε δίκη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ουκρανία: Νέα στρατιωτική βοήθεια αξίας 273 εκατ. ευρώ ανακοινώνει η Βρετανία
- Γαλλία: Θα φιλοξενήσει διεθνή διάσκεψη τον Ιανουάριο για την πολιτική «μετάβαση» στη Συρία
- ΗΠΑ: «Παράθυρο ευκαιρίας» για τον Τραμπ να διαπραγματευθεί με το Ιράν, βλέπει ο Μπλίνκεν
- Ισραήλ: «Κόκκινος συναγερμός» για επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στο Τελ Αβίβ
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ εναντιώνεται στη συμφωνία για τα δημοσιονομικά και ο κίνδυνος shutdown βρίσκεται προ των πυλών
- Ρωσία: «Η δοκιμαστική εκτόξευση του Ορέσνικ ανάγκασε το Λονδίνο να κάνει πίσω»