Εσπεριδοειδή: Καταστροφή στην ανθοφορία και καρπόδεση στην Δυτ. Ελλάδα
Στην καρποφορία παρατηρείται μείωση σε ποσοστό ακόμη και 90% της αναμενόμενης ή και μηδενική σε αρκετούς οπωρώνες.
Συνολική καταστροφή της ανθοφορίας αλλά και γενικότερα της καρπόδεσης στα εσπεριδοειδή παρουσιάστηκε στις καλλιέργειες της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις των γεωπόνων των υπηρεσιών αγροτικής ανάπτυξης της περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, στην καρποφορία παρατηρείται μείωση σε ποσοστό ακόμη και 90% της αναμενόμενης ή και μηδενική σε αρκετούς οπωρώνες.
Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε φέτος στην ανθοφορία και καρπόδεση των καλλιεργειών αυτών, ήταν λόγω του ήπιου χειμώνα και των αυξημένων θερμοκρασιών, όπου τα δέντρα άνθισαν από Μάρτιο έως τις αρχές Απριλίου και αυτό το φαινόμενο σε συνδυασμό με δύο τρεις όψιμους παγετούς που δέχτηκε η περιοχή τέλος Μαρτίου και αρχές Απριλίου.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στις τρεις περιφερειακές ενότητες καλλιεργούνται περίπου 50.000 στρέμματα επιτραπέζιων ποικιλιών πορτοκαλιών με κύριες ποικιλίες Navelina, Navel New hall, Lane Late κ.α. Επίσης, υπάρχουν 5000 στρέμματα περίπου μανταρινιών, διαφόρων ποικιλιών.
Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ο αντιπεριφερειαρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτ. Ελλάδας Θοδωρής Βασιλόπουλος, με επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέρα Λυκουρέντζο ζητά τη δυνατότητα κάλυψης της απώλειας παραγωγής των ζημιωθέντων καλλιεργειών εσπεριδοειδών στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας από πρόγραμμα του ΕΛΓΑ.
Όπως τονίζεται στην επιστολή, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των γεωπόνων των υπηρεσιών αγροτικής ανάπτυξης της Περιφέρειας το πρόβλημα παρουσιάστηκε φέτος στην ανθοφορία και την καρπόδεση των καλλιεργειών: «Οι καλλιέργειες αυτές έχουν σύγχρονη μορφή και είναι φυτείες των τελευταίων χρόνων που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, τα οποία εκτός από την εγχώρια αγορά, προορίζονται για διάφορες χώρες του εξωτερικού στο μεγαλύτερο μέρος τους. Με την καλλιέργεια αυτή ασχολούνται χιλιάδες οικογένειες, αλλά και διάφοροι άλλοι κλάδοι όπως εργάτες, έμποροι, μεταφορείς, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικό εισόδημα».
«Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό, ζητάμε τη βοήθειά σας, ώστε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες σας, να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης της απώλειας παραγωγής των ζημιωθέντων καλλιεργειών από κάποιο πρόγραμμα του οργανισμού, ώστε να μετριασθεί η οικονομική απώλεια αυτών των παραγωγών, αφού οι καλλιεργητικές φροντίδες πρέπει να γίνουν. Ελπίζουμε στην κατανόησή σας αντιλαμβανόμενοι την απόγνωση αυτών των ανθρώπων και είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε πληροφορία», σημειώνεται στην επιστολή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις