Κορινθιακή σταφίδα: Αδιάθετα αποθέματα και κατάρρευση τιμών
Οι ολέθριες συνέπειες για εξαγωγούς κορινθιακής σταφίδας όσο και για τους σταφιδοπαραγωγούς, έρχονται σύντομα.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικές και συνεταιριστικές εξαγωγικές εταιρείες και οι παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας, που βλέπουν τις ολέθριες συνέπειες της πανδημίας να έρχονται. Ήδη, καταγράφουν, σημαντική μείωση της εμπορικής διάθεσης του προϊόντος της κορινθιακής σταφίδας, η οποία υπερβαίνει το 40%, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αγοράς, να αυξηθεί μέχρι την έναρξη της νέας εσοδείας, στις αρχές του Σεπτεμβρίου.
Την ίδια στιγμή, η τιμή διάθεσης της κορινθιακής σταφίδας στη διεθνή αγορά εκτιμάται ότι θα οδηγηθεί σε κατάρρευση, καθώς ήδη παραμένει αδιάθετη σημαντική ποσότητα περίπου 8.000 τόνοι περσινής παραγωγής, ενώ ήδη κατρακυλά και η τιμή αγοράς της σταφίδας από τον παραγωγό.
Η κορινθιακή σταφίδα, είναι ένα προϊόν σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαγώγιμο (σε ποσοστό μεγαλύτερο από 95 % της ετήσιας παραγωγής) παρουσιάζει, για πρώτη χρονιά, σημαντικά πλεονάσματα. Οι εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στις εξαγωγές της κορινθιακής σταφίδας, ιδιωτικές και συνεταιριστικές (Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, Μελισσείδης κ.α.), πραγματοποιούν σημαντικές εξαγωγές του προϊόντος και αντιπροσωπεύουν ποσοστό που υπερβαίνει τα τελευταία χρόνια το 70% των Ελληνικών εξαγωγών σταφίδας.
Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα αδιάθετα αποθέματα κορινθιακής σταφίδας και την κατάρρευση των τιμών, έχει γνωστοποιηθεί στον πρωθυπουργό με επιστολή, που απέστειλαν από κοινού οι εξαγωγικές εταιρείες Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, Μελισσείδης καθώς και Συνεταιριστικές Οργανώσεις και Ομάδες Παραγωγών Κορινθιακής σταφίδας. Παράλληλα, το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, ζητά σύσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπ. Λιβανό, στην οποία προτείνουν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Ανώνυμη Εταιρεία και εκπρόσωποι των Μεταποιητών –Εξαγωγέων από διάφορες σταφιδικές περιοχές.
Στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό, με την οποία ζητείται η στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων κορινθιακής σταφίδας και των σταφιδοπαραγωγών, περιγράφεται η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην εμπορία αγροτικών προϊόντων, εκφράζοντας τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης όλων όσων δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα, δηλαδή από τον παραγωγό έως και τον τελικό μεταπωλητή.
Όπως εκτιμάται, η πλήρης επαναλειτουργία της παγκόσμιας αγοράς λόγω της πανδημίας είναι βέβαιο ότι «θα καθυστερήσει σημαντικά, ενώ ακόμη και μετά την επαναλειτουργία της είναι επίσης βέβαιο ότι η απορρόφηση του προϊόντος δεν θα είναι ικανοποιητική. Επιπλέον δε η συνεχής υποτίμηση του νομίσματος της τουρκικής λίρας κατά το διάστημα του τελευταίου έτους έχει καταστήσει μη ανταγωνιστικό το προϊόν της ελληνικής σταφίδας, δεδομένου του ότι οι ποσότητες της τουρκικής σταφίδας, που παράγονται και διατίθενται προς πώληση στη διεθνή αγορά, είναι πολλαπλάσιες του δικού μας προϊόντος (ενδεικτικά κατά μέσο όρο στη χώρα μας παράγονται κάθε χρόνο περίπου 20 – 25 χιλιάδες τόνοι κορινθιακής σταφίδας, ενώ στην Τουρκία παράγονται περίπου 350.000 τόνοι σουλτανίνα».
Κατάρρευση των τιμών
Με τα δεδομένα αυτά, όπως σημειώνεται στην επιστολή, είναι απολύτως βέβαιο ότι με την έναρξη της συγκομιδής της φετινής χρονιάς (περί το τέλος Αυγούστου) του τρέχοντος έτους, η τιμή διάθεσης της κορινθιακής σταφίδας στη διεθνή αγορά θα οδηγηθεί σε κατάρρευση, καθόσον ήδη παραμένει αδιάθετη, εξαιτίας της πανδημίας, σημαντική ποσότητα περίπου 8.000 τόνοι περυσινής παραγωγής, με συνέπεια να είναι αναπόφευκτη μια πρωτοφανής αποθεματοποίηση του προϊόντος.
Συνακόλουθα, η τιμή αγοράς της σταφίδας από τον παραγωγό θα καταβαραθρωθεί, ενώ η τάση αυτή έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στην αγορά, καθώς σήμερα – τρεις μήνες πριν από την έναρξη της φετινής συγκομιδής – οι όποιες μέχρι σήμερα αδιάθετες από τους παραγωγούς ποσότητες σταφίδας διαπραγματεύονται προς πώληση σε πολύ χαμηλότερες τιμές του 1,60 ευρώ ανά κιλό που διακυμαίνονταν πέρυσι.
Ζητούνται μέτρα στήριξης
Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει σαφώς ότι καθίσταται σήμερα άκρως επιβεβλημένη η οικονομική στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων κορινθιακής σταφίδας, με μέτρα στήριξης ανάλογα π.χ των οινοποιητικού τομέα.
Δηλαδή – όπως εξηγούν – με πρόγραμμα στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων σταφίδας για την απόσυρση των πλεονασμάτων και την απόσταξη κρίσης του προϊόντος και τον πράσινο τρύγο για τον παραγωγό για την αντιμετώπιση των σοβαρών διαταραχών της αγοράς που προκάλεσε η πανδημία COVID-19.
«Η έγκαιρη εξαγγελία μέτρων από την κυβέρνηση για την στήριξη της κορινθιακής σταφίδας είναι απολύτως βέβαιο ότι θα λειτουργήσει άμεσα ευεργετικά με μείωση των αδιάθετων ποσοτήτων, ως βαλβίδα αποσυμπίεσης, καθώς η αγορά δεν θα λειτουργεί ανασταλτικά προεξοφλώντας την περαιτέρω πτώση των τιμών του Αυγούστου, εξαιτίας της προσδοκώμενης καλής εσοδείας και των αδιάθετων πλεονασμάτων. Συνεπώς και το κόστος από την απόσυρση των πλεονασμάτων σταφίδας, που θα οδηγηθούν για απόσταξη, εκτιμούμε ότι θα είναι πολύ μικρότερο», επισημαίνεται στην επιστολη.
Αιτούνται, δε, άμεσα πλέον, μέτρα στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων κορινθιακής σταφίδας προκειμένου, αφενός μεν να καταφέρουν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να απασχολούν το πολυάριθμο προσωπικό τους, αφετέρου δε να στηρίξουν με τη σειρά τους την τιμή αγοράς του προϊόντος από τους παραγωγούς, ώστε να μην εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια αυτού του μοναδικού και αμιγώς εξαγωγικού προϊόντος για τη χώρα μας: «Δεν θα πρέπει να λησμονούμε, άλλωστε, ότι οι αγρότες, οι ιδιώτες εξαγωγείς, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι αγροτικές συνεταιριστικές εταιρείες τους, είναι εκείνες που συγκροτούν τον πρωτογενή τομέα της χώρας, ο οποίος θα κληθεί πρώτος να ξεκινήσει τη λειτουργία του παραγωγικού μηχανισμού για την ανόρθωση της οικονομίας μας μετά από την έξοδο της χώρας από την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία», καταλήγουν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις