Εγκλημα σε live stream: Στο διαδίκτυο βιασμοί και αυτοκτονίες ακόμη και παιδιών
Βιασμοί και αυτοκτονίες, κακοποιήσεις, ακόμη και με θύματα παιδιά, σε ζωντανή σύνδεση, συχνά επί πληρωμή, μέσα από τα πιο σκοτεινά μονοπάτια του Διαδικτύου
- Τον ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις στην Ευρώπη
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
- Κάπως... ταλαιπωρημένο είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Βατικανό - Δείτε φωτογραφίες
Μια από τις πιο αποκρουστικές μορφές του σύγχρονου εγκλήματος αναδεικνύει η σοκαριστική ιστορία της 25χρονης κοπέλας που πριν από μερικές ημέρες έπεσε θύμα κακοποίησης στην παραλία της Αγίας Μαρίνας Κορωπίου: το έγκλημα σε live stream. Οπως έγινε γνωστό, οι δράστες μετέδιδαν ζωντανά μέσω πλατφόρμας την απόπειρα βιασμού της νεαρής, ενώ ο αριθμός παρόμοιων εγκλημάτων αυξάνεται τρομακτικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Βιασμοί και αυτοκτονίες, κακοποιήσεις ανθρώπων στον δρόμο, βασανισμοί, ακόμη και με θύματα παιδιά, όλα σε ζωντανή σύνδεση, συχνά επί πληρωμή, μέσα από τα πιο σκοτεινά μονοπάτια του Διαδικτύου.
Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι ιστορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό προκαλούν φρίκη. Ηταν το 2017 όταν τρεις άνδρες συνελήφθησαν στη Σουηδία κατηγορούμενοι για τον ομαδικό βιασμό γυναίκας υπό την απειλή όπλου, τον οποίο μετέδωσαν σε κλειστή ομάδα στο Facebook. Εναν χρόνο νωρίτερα, η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ είχε κινητοποιηθεί από ένα αντίστοιχο περιστατικό: Η 18χρονη Μαρίνα Λονίνα συνελήφθη καθώς μετέδιδε live στο Periscope του Twitter τον βιασμό μιας φίλης της από τον 29χρονο σύντροφό της Ρέιμοντ Γκέιτς. Live βασανιστήρια ζώων αλλά και ανθρώπων κυκλοφορούν επίσης στο Διαδίκτυο: Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Ρώσος Στας Ρεσέτνικοφ κακοποίησε μέχρι θανάτου την 26χρονη φίλη του, μεταδίδοντας επί ώρες τις πράξεις του στο YouTube, ενώ χιλιάδες αρρωστημένοι χρήστες πανηγύριζαν για τον αργό θάνατο της κοπέλας. Η χώρα μας δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τον κανόνα. Ενα συγκλονιστικό βίντεο, τραβηγμένο στην Ελλάδα, κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες στο Instagram, δείχνοντας ένα ανήλικο αγόρι δεμένο στο δέντρο και φιμωμένο με χαρτοταινία να δέχεται άγρια επίθεση από ομάδα εφήβων. Κάποιοι το κάνουν για τα χρήματα, άλλοι για μερικές εκατοντάδες likes αρρωστημένων χρηστών.
Χρηματικά έπαθλα
Οπως εξηγεί μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Μανώλης Σφακιανάκης, ειδικός επί του ηλεκτρονικού εγκλήματος και πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute), η τελευταία τάση στον κόσμο του Διαδικτύου είναι τα Challenges, δηλαδή οι διαγωνισμοί live μεταδόσεων με αποτρόπαιο περιεχόμενο. «Για την ακρίβεια με εγκληματικό περιεχόμενο» εξηγεί. «Πλέον μια απλή ερωτική πράξη δεν πουλάει».
Οι δημιουργοί των πιο δημοφιλών live λαμβάνουν χρηματικά έπαθλα ύψους έως και 10.000 ευρώ, ανάλογα με την επισκεψιμότητα και τις διαφημίσεις της ιστοσελίδας όπου αναρτώνται. «Ανεβαίνουν τόσο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στο σκοτεινό Διαδίκτυο, το λεγόμενο dark Web. Εκεί μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει ανώνυμα ακόμη και online βιασμούς μωρών πληρώνοντας 10.000 ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για ό,τι πιο βρωμερό υπάρχει».
Οι διαστάσεις του προβλήματος υπερβαίνουν τη φαντασία: Τον Μάιο του 2021 η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε πως κατάφερε να εξαρθρώσει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα παιδικής πορνογραφίας παγκοσμίως στον σκοτεινό ιστό, με περισσότερους από 400.000 εγγεγραμμένους χρήστες. Τέσσερα άτομα τέθηκαν υπό κράτηση ως ύποπτοι για τη λειτουργία του δικτύου, ενώ, σύμφωνα με τη Europol, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης παύθηκαν δεκάδες ιστοσελίδες με αντίστοιχο περιεχόμενο, κάποιες εκ των οποίων με σεξουαλικά βασανιστήρια και θανάτωση ζώων ή εκδικητικό πορνό.
Καταπολέμηση
Παρ’ όλα αυτά, η καταπολέμηση των εγκλημάτων αυτής της μορφής ενέχει σοβαρές δυσκολίες. Οι συγκεκριμένοι ιστότοποι χρησιμοποιούν πολύπλοκα συστήματα και, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, η ανωνυμία που παρέχει στους χρήστες το dark Web δυσκολεύει πολύ τον εντοπισμό τους από τις Αρχές. Από την άλλη πλευρά, τα θύματα έρχονται αντιμέτωπα όχι μόνο με το τραύμα της φυσικής κακοποίησης, αλλά και με μια διαρκή διαπόμπευση, καθώς τα βίντεο με το μαρτύριό τους μένουν για πάντα στον κυβερνοχώρο.
«Με αφορμή αυτό το θέμα θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή των γονιών» λέει ο ίδιος. «Το τελευταίο εξάμηνο, εν μέσω καραντίνας, έχει φτάσει στο Ινστιτούτο CSI ασύλληπτα αυξημένος αριθμός περιστατικών προσέγγισης παιδιών μέσω Διαδικτύου, κυρίως για παιδική πορνογραφία. Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά σας, ηλικίας 7 έως 11 ετών, μόνα σε ένα ελεύθερο Διαδίκτυο. Και αν πρέπει να το κάνετε, εγκαταστήστε ειδικά λογισμικά γονεϊκού ελέγχου. Διαφορετικά είναι σαν να τα αφήνετε μόνα βράδυ σε μια κακόφημη πλατεία…».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις