Κικίλιας: Μόνο με κοινό πλαίσιο η αντιμετώπιση της πανδημίας μπορεί να είναι επιτυχής
Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, ο κ. Κικίλιας υπενθύμισε ότι αποτελεί πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού με στόχο τη διευκόλυνση των ταξιδιών.
- Πώς θα λάβουν προσαύξηση στη σύνταξη οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι
- Ναζιστική συγκέντρωση σε παράσταση για την Άννα Φρανκ στις ΗΠΑ - Κρατούσαν σημαίες με αγκυλωτούς σταυρούς
- Τι σχέση μπορεί να έχουν, το μυλόξιδο, η ρίγανη και η καλέντουλα, με την ωτίτιδα του σκύλου μας;
- Αυτή ήταν η τελευταία καταχώρηση της βασίλισσας Ελισάβετ στο ημερολόγιό της λίγο πριν πεθάνει
Η εξέλιξη της πανδημίας, η πορεία των εμβολιαστικών προγραμμάτων των κρατών – μελών και το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό τέθηκαν στην ατζέντα της Συνόδου του Συμβουλίου υπουργών Υγείας της ΕΕ, που συμμετείχε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Στην ομιλία του ο Υπουργός Υγείας αφού εξέφρασε τη ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση του πρώτου δια ζώσης Συμβουλίου μετά από 15 μήνες, επισήμανε ότι όλο αυτό το διάστημα αποδείχθηκε πως η πανδημία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, μόνο όταν η προσπάθεια γίνεται από κοινού και συντονισμένα. «Οι προσπάθειες που έγιναν ήταν εντυπωσιακές αλλά όταν δεν είχαμε συντονισμένη προσέγγιση, παρατηρούνταν προβλήματα λόγω κατακερματισμού και αποκλίσεων. Μόνο με κοινό πλαίσιο η αντιμετώπιση της πανδημίας μπορεί να είναι επιτυχής» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, ο κ. Κικίλιας υπενθύμισε ότι αποτελεί πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού με στόχο τη διευκόλυνση των ταξιδιών. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «δεν το θέτουμε ως προνόμιο των εμβολιασμένων ή ως τιμωρία, αλλά ως μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας».
Τέλος, ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι όταν οι εμβολιασμοί φτάσουν στο 70%, θα πρέπει να υπάρξει εγκαίρως μέριμνα για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και για την επόμενη χρονιά, εφόσον χρειαστεί, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξακολουθήσει να εφαρμόζει την επιτυχημένη πολιτική της για την καθολική πρόσβαση των πολιτών των κρατών-μελών στα εμβόλια, με χρηματοδοτική στήριξη και κοινή προμήθεια των σκευασμάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Το Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας ενέκρινε την εντολή διαπραγμάτευσης της πρότασης κανονισμού σχετικά με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων, καθώς επίσης και τα συμπεράσματα που αφορούν στο τρίπτυχο της διαθεσιμότητας, της προσβασιμότητας και της προσιτότητας των τιμών των φαρμάκων, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των Ευρωπαίων πολιτών και την ανθεκτικότητα των υγειονομικών συστημάτων των κρατών-μελών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις