Μέσω email το 98% των κυβερνοεπιθέσεων στην Ελλάδα
Το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» (phishing) μέσω email αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τους χρήστες του Ίντερνετ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ισραηλινής Checkpoint
Γράφει η Όλγα Κλώντζα
Ένα επικίνδυνο κύμα κυβερνοεπιθέσεων έφερε μαζί της η πανδημία. Η επικράτησης της Covid-19 στην καθημερινότητά μας, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι αποτελεί και το «νούμερο ένα» όχημα για τους κυβερνοεγκληματίες, ώστε να μας επιτεθούν και το 2021. Τα ιστορικά υψηλά που είχαν πιάσει τα τελευταία χρόνια λόγω της όλο και μεγαλύτερης διείσδυσης του cloud, των έξυπνων κινητών συσκευών και του Internet of Thing (IoT), την περσινή χρονιά εκτοξεύθηκαν.
Το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» (phishing) μέσω email αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τους χρήστες του Ίντερνετ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ισραηλινής Checkpoint, μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών στο χώρο του cybersecurity, η οποία στη χώρα μας υποστηρίζει πάνω από 900 μεγάλες επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, στη χώρα μας το ποσοστό των επιθέσεων που γίνεται μέσω email αγγίζει το 98% όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως φτάνει το 91%. Ένας οργανισμός δέχεται κατά μέσο όρο 479 ψηφιακές «επιθέσεις» την εβδομάδα, κατά τους τελευταίους 6 μήνες.
Με τις προσπάθειες phishing να γίνονται ολοένα και πιο έξυπνες και τα μηνύματα όλο και πιο πειστικά, οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι περισσότερο ευάλωτες, όπως σημείωσαν τα στελέχη της Checkpoint, λόγω της έλλειψης τόσο εξειδικευμένου προσωπικού, όσο και ενημέρωσης των εργαζομένων των επιχειρήσεων. Πολλές επιχειρήσεις δεν προχωρούν σε αναβάθμιση των πληροφοριακών υποδομών τους όσο συχνά θα έπρεπε για την προστασία τους από κυβερνοεπιθέσεις. Ιδιαίτερα ευάλωτοι δε είναι οι οργανισμοί του Δημοσίου, που μπαίνουν πολύ συχνά στο στόχαστρο, όμως δεν υπάρχουν δεδομένα, καθώς πολλά περιστατικά επιτυχών κυβερνοεπιθέσεων δεν γίνονται ευρέως γνωστά.
Η παρουσία και ο σχεδιασμός για την Ελλάδα
Μέσα στην κρίση του κορωνοϊού, η Checkpoint, που έφτασε στη χώρα μας το 2008, ενίσχυσε με προεγκατεστημένο λογισμικό προστασίας από κακόβουλες επιθέσεις τα 60.000 tablets, που διέθεσε πέρσι στους Έλληνες μαθητές το Υπουργείο Παιδείας για να υποστηρίξει την τηλεκπαίδευσης. Αντίστοιχα θωρακισμένα είναι και τα χιλιάδες tablets και προσωπικοί υπολογιστές, που διατίθενται προς αγορά μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα».
Ο ισραηλινός κολοσσός, που έχει αποτίμηση 19 δισ. δολάρια και απασχολεί παγκοσμίως περίπου 6.000 άτομα, προσφέρει λύσεις κυβερνοασφάλειας σε μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις. Ήταν από τις πρώτες εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο χώρο με έτος ίδρυσης το 1993.Στην Ελλάδα υποστηρίζει κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις (enterprise market), ενώ το ελληνικό γραφείο διαθέτει δίκτυο συνεργατών αποτελούμενο από 41 εταιρείες πληροφορικής και δύο διανομείς (Westnet και IT Way).
Για το 2021, το πλάνο της εταιρείας για την Ελλάδα θέλει την περαιτέρω επέκτασή της σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, ενώ έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και για το χώρο των έργων στο Δημόσιο, ειδικά ενόψει του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα έργα που περιλαμβάνονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και αφορούν και σε λύσεις κυβερνοασφάλειας έχουν ήδη μπει στο ραντάρ των ανθρώπων της Checkpoint, που επιδιώκουν συνεργασίες με τους μεγαλύτερους system integrators που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά προκειμένου να τα διεκδικήσουν.
- Μαγδεμβούργο: Συγκλονίζει η μητέρα του 9χρονου που έχασε τη ζωή του στο μακελειό – Η σπαρακτική ανάρτησή της
- Τι σημαίνει για την Ελλάδα προϋπολογισμός εποχής Ψυχρού Πολέμου για αμυντικές δαπάνες
- Βρετανία: Ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Η ακατανόητη αποβολή του Μουτίνιο που άλλαξε τα δεδομένα στο ΟΑΚΑ (vid)
- Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει και θεσμικά η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας
- ΠΑΟΚ: Η 11άδα κόντρα στον Ατρόμητο (pic)