Τα φεστιβάλ μάς διανοίγουν τους ορίζοντες, μας κάνουν εξωστρεφείς, μας συνδέουν με τον κόσμο, μας βγάζουν από τον προσωπικό και μας πάνε στον συλλογικό χρόνο, μας ταξιδεύουν σε άλλους τόπους καθιστώντας μας κοινωνούς άλλων πολιτισμών.

Η ιστορία μιας χώρας γράφεται μέσω της λογοτεχνίας της και το 1ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου το 2010 έθεσε τις βάσεις για τη σύνθεση μιας πολυεθνικής λογοτεχνικής γιορτής, με μακροπρόθεσμο στόχο να καταστεί η Τήνος τόπος και προορισμός πνευματικού/καλλιτεχνικού τουρισμού. Η Τήνος έχει το προνόμιο να είναι το νησί ενός σημαντικού διεθνούς λογοτεχνικού φεστιβάλ κύρους, μοναδικού στην Ελλάδα.

Το φεστιβάλ κρατάει μια ποιοτική, γεωγραφική και ηλικιακή ισορροπία, με 150 συγγραφείς παγκόσμιας αναγνώρισης, από όλες τις ηπείρους, να έχουν περάσει τον κάβο του. Σε εποχές κρίσης όπως η σημερινή, ο πολιτισμός είναι ζωτικός παράγοντας για την κοινωνική συνοχή.


Το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου υπήρχε στο μυαλό του δημιουργού του, Ντίνου Σιώτη, από το 2004 αλλά του πήρε έξι χρόνια για να ωριμάσει και να πραγματοποιηθεί. Το είδε πολύ ζεστά εξαρχής μια ομάδα νέων επιχειρηματιών της Τήνου, των οποίων η επιχειρηματική αντίληψη δεν θέλει να εκπέμπει η Τήνος μόνο τη θρησκευτική της πνευματικότητα, αλλά ταυτόχρονα θέλει να δείξει ότι υπάρχει και ένας κόσμος που συνεπικουρεί συμπληρωματικά τη θρησκευτική εικόνα του νησιού με άλλου είδους πνευματικές δραστηριότητες και προσανατολισμούς.

«Ήταν μια επιτυχία και μόνο το γεγονός ότι διοργανώθηκε και μάλιστα σε ένα μικρό νησί όπως η Τήνος», έγραψαν Τα Νέα, ενώ η Ελευθεροτυπία έγραψε ότι «Αξιέπαινη η προσπάθεια να γίνει θεσμός το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ στην Τήνο και μάλιστα με καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία χωρίς καμία κρατική συμμετοχή».

Το σημαντικό είναι ότι δυο-τρία άτομα, με ελάχιστα μέσα, έκαναν βουτιά στα βαθιά και τόλμησαν κάτι μεγάλο. Και τα έβγαλαν πέρα: το 2010 πέτυχαν τον στόχο και πραγματοποίησαν το πρώτο στην Ελλάδα διεθνές λογοτεχνικό φεστιβάλ, όντως διεθνές, αφού συμμετείχαν από 19 χώρες 26 συγγραφείς. Είναι φεστιβάλ λογοτεχνίας και όχι του βιβλίου, με μουσική, χορευτικά συγκροτήματα, περιηγήσεις στο νησί, στρογγυλά τραπέζια, συζητήσεις και συνομιλίες και συναντήσεις του κοινού με τους συμμετέχοντες συγγραφείς.

Η Ελλάδα το αξίζει και η Τήνος το αντέχει και τα βγάζει πέρα μια χαρά. Το πρώτο βήμα έγινε. Και το ακολούθησαν άλλα πέντε διεθνή λογοτεχνικά φεστιβάλ, το 2011, το 2012, το 2014, το 2016 και το 2018.

Η Κοινωνία των (δε)κάτων στο πλαίσιο των σκοπών της, που συνίστανται στη σύσφιξη των σχέσεων της παγκόσμιας κοινότητας των συγγραφέων, διοργανώνει από 28 έως 31 Ιουλίου 2021 το 7ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου.

Συμμετέχουν 19 συγγραφείς από 8 χώρες, οι οποίοι διαβάζουν στη γλώσσα τους. Οι μεταφράσεις των κειμένων θα είναι διαθέσιμες στα ελληνικά και στα αγγλικά. Η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ έχει ιδιαίτερη αξία, όχι μόνο σε τοπικό, αλλά γενικότερα σε εθνικό επίπεδο, καθώς αποτελεί έναυσμα για τη διεθνή προβολή της Ελλάδας και την περαιτέρω πολιτιστική και τουριστική της ανάπτυξη.

Αντικείμενο του Φεστιβάλ είναι η λογοτεχνία, οι αναγνώσεις, η συνάντηση του κοινού με τους συγγραφείς, σε συνδυασμό με στοιχεία του τοπικού χαρακτήρα του νησιού, όπως μουσική και χορός. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Χώρα, στο χωριό Ξινάρα και στο χωριό Αρνάδος. Η διοργάνωση του Φεστιβάλ ανήκει στην Κοινωνία των (δε)κάτων, στον Δήμο Τήνου και στο Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Οι 19 συμμετέχοντες:

Μαριγώ Αλεξοπούλου
Yves-Jacques Bouin, Γαλλία
Νατάσα Γεωργούλα
Γιώργος Δημόπουλος
Φίλιππος Δρακονταειδής
Pavel Zarutsky, Russia
Adrianne Kalfopoulou, ΗΠΑ
Αγγελική Κορρέ
Γλαύκος Κουμίδης, Κύπρος
Tongo Eisen-Martin, ΗΠΑ
Παντελής Μπουκάλας
Αντώνης Μπουλούτζας
Vera Lúzia de Oliveira, Βραζιλία
Αριστέα Παπαλεξάνδρου
Τίτος Πατρίκιος
Γιάννης Σιώτος
Maki Starfield, Ιαπωνία
Natalia Toledo, Μεξικό