Απίστευτο κι όμως… αμερικανικό: Καταδικάστηκε σε ισόβια επειδή έκλεψε ένα κομμάτι πίτσα
Ο νεαρός που καταδικάστηκε σε ισόβια επειδή έκλεψε ένα κομμάτι πίτσα. Ο νόμος των «τριών αδικημάτων», που έστειλε 40.000 άτομα στη φυλακή - αρκετοί για μικροαδικήματα
Στις 30 Ιουλίου του 1994, δύο μεγαλόσωμοι άντρες έκλεψαν μέσα από τα χέρια τεσσάρων παιδιών την πίτσα που έτρωγαν. Το σκηνικό, έγινε μπροστά από μια αποβάθρα στην παραλία Ρεντόντο της Καλιφόρνια. Ο ένας καταδικάστηκε σε ισόβια ποινή φυλάκισης για το έγκλημα.
Η κλοπή της πίτσας και τα ισόβια
Τέσσερα παιδιά, απολάμβαναν μία μεγάλη πίτσα πεπερόνι, σε μια αποβάθρα στην παραλία. Χωρίς να το ξέρουν, δύο άνδρες τους παρακολουθούσαν. Ο ένας, είχε μια επιβλητική στάση προς τα παιδιά. Ήταν αρκετά μεγαλόσωμος και μυώδης. Τα παιδιά ήταν μεταξύ 7-14 ετών.
Οι δύο άντρες, ήταν ελαφρώς ζαλισμένοι από ποτό που είχαν καταναλώσει προηγουμένως. Αποφάσισαν τότε, να παίξουν το παιχνίδι «Θάρρος ή αλήθεια». Το παιχνίδι θα τελείωνε με τους δύο άντρες, να κλέβουν ένα κομμάτι πίτσα, από την πίτσα των παιδιών.
Στην αρχή, οι δύο άντρες ζήτησαν ένα κομμάτι πίτσα, αλλά τα παιδιά αρνήθηκαν.Οι άντρες, πήραν έτσι και αλλιώς από ένα κομμάτι πίτσα, χωρίς να χτυπήσουν τα παιδιά και έφυγαν γελώντας. Στη συνέχεια, συνελήφθησαν.
Γι’ αυτό το έγκλημα, ο ένας καταδικάστηκε ισόβια, που σήμαινε φυλάκιση 25 ετών, ενώ ο άλλος αφέθηκε ελεύθερος.
Τα πρώτα 20 χρόνια δεν μπορούσε να ασκήσει έφεση για να μειωθεί η ποινή του. Η ιστορία του έκανε όλη την υφήλιο και ειδικά τις αμερικανικές εφημερίδες να αναρωτιούνται, γιατί τιμωρήθηκε δυσανάλογα με το αδίκημά του. Ήταν ο 27χρονος Τζέρι Ντέγουειν Ουίλιαμς.
Μια ξεκάθαρη ομολογία θα έφερνε τέλος στην εξιχνίαση του εγκλήματος, χωρίς φυλάκιση. Κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε.
Ο Ουίλιαμς, έγινε γνωστός ως «Ο πολιούχος άγιος άδικης ποινής».
Πολλοί ήθελαν να επιβεβαιώσουν ότι δεν ήταν πρωταπριλιάτικο ψέμα ή κάποια σάτιρα, αφού τους φαινόταν αδιανόητη η ποινή για μια κλοπή πίτσας.
Ο Νόμος των Τριών αποτυχημένων προσπαθειών
Ο λόγος που καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση, μετά από το περιστατικό με την πίτσα, αφορά τους νόμους που εφαρμόζονται σε διαφορετικές πολιτείες στην Αμερική.
Σε κάποιες πολιτείες, υπάρχει ο Νόμος των Τριών αποτυχημένων προσπαθειών. Στο μπέιζμπολ, αν κάποιος παίκτης συμπληρώσει τρεις αποτυχημένες προσπάθειες, αποσύρεται από τον αγώνα.
Το ίδιο ίσχυε στην Καλιφόρνια και σε άλλες 27 πολιτείες των ΗΠΑ για όσους παραβίαζαν το νόμο. Στο πρώτο σοβαρό αδίκημα, ο δράστης χρεωνόταν με «strike».
Στο δεύτερο αδίκημα – ακόμη και ελαφρύ πλημμέλημα – η προβλεπόμενη ποινή διπλασιαζόταν. Αν τα δύο πρώτα αδικήματα ήταν για βιασμό, δολοφονία ή σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, τότε το τρίτο αδίκημα, όσο ήπιο κι αν ήταν, είχε μια ποινή: Τα ισόβια.
Στα τέσσερα πρώτα έτη της εφαρμογής αυτού του Νόμου, 40.000 άνθρωποι καταδικάστηκαν και καταγράφηκαν τουλάχιστον 360 περιπτώσεις, που οι παραβάτες μπήκαν φυλακή για ασήμαντα παραπτώματα ή μικροκλοπές.
Ο Ουίλιαμς, προγενέστερα, είχε διαπράξει και άλλες κλοπές και είχε πέντε καταδικαστικές αποφάσεις. Είχε στην κατοχή του μικρή ποσότητα ναρκωτικών, καθώς και πλαστή άδεια οχήματος.
Η καταδίκη του σε ισόβια για ένα κομμάτι πίτσα ήταν νομικά αναπόφευκτη. Στην καταδίκη κρίθηκε ως δολοφόνος, βίαιος επιδρομέας σε σπίτια και ως άτομο που άφησε σοβαρά τραύματα σε ευάλωτα άτομα, στα οποία είχε επιτεθεί στο παρελθόν.
Το δικαστήριο ενημέρωσε τον Ουίλιαμ ότι μετά από το περιστατικό με την πίτσα, πιθανόν, θα κατέληγε για το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή.
Αντιδράσεις για το αδίκημα της πίτσας
Ο δικηγόρος του Ουίλιαμς, αναπληρωτής δημόσιος υπερασπιστής, Άρνολντ Τ. Λέστερ, ισχυρίστηκε ότι μια ποινή 25 ετών για κλοπή ενός κομματιού πίτσας αποτελούσε σκληρή και ασυνήθιστη τιμωρία. Ο Λέστερ δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση για την ποινή.
Από την άλλη, ο Άλλαν Παρατσίνι, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών, είπε ότι: «Ανεξάρτητα από το πόσοι κλέφτες πίτσας μπαίνουν στη φυλακή, αυτός ο νόμος δεν θα κάνει τους δρόμους μας ασφαλέστερους».
Παράλληλα, υπήρχαν σε εξέλιξη και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Οι υποθέσεις αυτές προκάλεσαν κριτική και ενστάσεις. Για παράδειγμα, η κλοπή ενός βίντεο και ένας 23χρονος που έκλεψε μια συλλογή νομισμάτων από τους γείτονές του.
Ωστόσο, οι εισαγγελείς και οι υποστηρικτές του νόμου ισχυρίστηκαν ότι «τρεις προσπάθειες» προσφέρουν τρεις ευκαιρίες. Οι επαναλαμβανόμενοι παραβάτες τιμωρούνται, όχι για τις τελικές τους καταδίκες, αλλά για ένα ιστορικό αδικημάτων.
Ο Ουίλιαμς ήταν ένας συστηματικό παραβάτης και αυτό καταδίκασαν. Ο Χίλιγκ Κρεγκ είπε ότι αυτός ο τύπος είχε πέντε ευκαιρίες, αλλά εξακολουθούσε να είναι παραβατικός.
Ο «πίτσαμαν»
Στη φυλακή, πήρε το όνομα «πίτσαμαν». Πολλοί νόμιζαν ότι σκότωσε έναν ντελιβερά πίτσας και όταν τους είπε ότι απλά έκλεψε ένα κομμάτι πίτσας, δεν τον πίστευαν.
Μετά από πέντε χρόνια, ο νόμος στην Καλιφόρνια τροποποιήθηκε και βγήκε από τη φυλακή.
Ο νόμος με τις τρεις φορές, υπήρχε ακόμη, αλλά το τρίτο αδίκημα έπρεπε να είναι κακούργημα για να καταδικαστεί κάποιος σε ισόβια.
Ο Ουίλιαμ είχε πει ότι τον καταδίκασαν λόγω του χρώματος και του μεγέθους του και όχι επειδή έκλεψε ένα κομμάτι πίτσα. Είπε: «Δεν μπορώ να κάνω κάτι για το μέγεθος ή το χρώμα μου. Καταδικάστηκα στη φυλακή για μια πίτσα που κόστιζε 1,25 δολάρια. Το τι έκανα πριν από αυτό, δεν έχει να κάνει με την πράξη που έγινε εκείνη τη μέρα».
Το 2003, είχε ένα έντονο καυγά με την κοπέλα του και είπε ότι πλέον είναι εξαιρετικά προσεκτικός, ώστε να μην ξανακαταδικαστεί. Οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια, θα τον οδηγούσε ξανά στη φυλακή. Για πάντα.
Πηγή: Μηχανή του Χρόνου
- «Woke» ατζέντα: o νεός μπαμπούλας
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Εκκαθαριστικές πληρωμές για αγροπεριβαλλοντικά και βιολογικά ύψους 4,2 εκατ. ευρώ
- «Sex Education»: Ηθοποιός της σειράς κατηγορείται για 26 σεξουαλικά εγκλήματα εις βάρος παιδιών και γυναικών
- «Έχω παιδιά» στο MEGA: Νέες απολαυστικές ιστορίες στα νέα επεισόδια
- 4,5 εκατ. ευρώ για τα ματωμένα διαμάντια που κόστισαν στην Μαρία Αντουανέτα το κεφάλι της
- Λουτσέσκου: «Αντιμετωπίζουμε ένα σύστημα κλεφτών – Μέχρι τώρα η ευθύνη ήταν δική μου, αλλά…»