Σε ένα σκωπτικό κείμενό του, ο Guardian καυτηριάζει ένα από τα πιο viral θέματα της σεζόν του… εμβολιασμού: Γιατί οι άνδρες πολιτικοί έχουν τέτοια μανία με τις… topless φωτογραφίσεις;

Τα παραδείγματα είναι σε αφθονία, ενώ υπάρχουν, όπως αναφέρει το κείμενο της βρετανικής εφημερίδας και συγκεκριμένα μοτίβα: Στη Βρετανία, είναι πιο πιθανό οι γυμνόστηθοι πολιτικοί να προέρχονται από τον χώρο των Συντηρητικών παρά από τους Εργατικούς.

Διεθνώς, τα πράγματα χαρακτηρίζονται από λίγο μεγαλύτερη ποικιλία.

Στη Γαλλία, οι υπουργοί λάνσαραν το look «μια ρώγα έξω και πουκάμισο ριγμένο στο πλάι», επιδεικνύοντας παράλληλα με περισσή υπερηφάνεια τους (αρκετά γραμμωμένους) δικέφαλούς τους. Ο υπουργός οικονομικών της χώρας, Ολιβιέ Βεράν, ίσως ήταν εκείνος που έκλεψε την παράσταση, μοιάζοντας όπως αναφέρει η Ζόι Γουίλιαμς του Guardian «σαν να τον ξάφνιασε, μόλις βγήκε από το ντους, ένας καυτός διανομέας στην αρχή μιας ταινίας πορνό του 1980».


Φυσικά, η δημοσιογράφος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην περίπτωση του έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέροντάς τους ως δυο περιπτώσεις στις οποίες οι ίδιοι οι αρχηγοί των κρατών επέλεξαν το πιο… ανάλαφρο look. Μάλιστα, δίνει τα… εύσημα στον Μητσοτάκη, που το «έφερε πρώτος», αφού πέταξε το πουκάμισό του ήδη από τον Ιανουάριο. Ο δεύτερος ίσως καταφέρνει να τον εκθρονίσει, αφού ξεφορτώθηκε πλήρως το πάνω μέρος των ρούχων του πριν το τσίμπημα της βελόνας.

Θέλουν να επιδείξουν τα αποτελέσματα του γυμναστηρίου ή απλώς δεν είναι ικανοί να επιλέξουν τα κατάλληλα ρούχα για την περίσταση;

Ένας εθελοντής του βρετανικού εμβολιαστικού προγράμματος, που συνεισφέρει σε ένα εμβολιαστικό κέντρο κοντά στο κοινοβούλιο, λέει στον Guardian:

«Θέλεις να φτάσεις στη μέση του δελτοειδούς μυ, που βρίσκεται δυο δάχτυλα κάτω από τα οστά του ώμου».

Από τη στιγμή, λοιπόν, που το οστό θα πρέπει να είναι ορατό, προκειμένου να μπορεί να εντοπιστεί το κατάλληλο σημείο για την είσοδο της βελόνας, το πουκάμισο είναι απολύτως ακατάλληλο, καθώς όσο αδύνατα κι αν είναι τα χέρια ενός άνδρα, ελάχιστοι είναι εκείνοι που μπορούν να σηκώσουν ένα μακρύ μανίκι τόσο ψηλά.

Παρόλα αυτά, ο εθελοντής που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δεν έχει και μεγάλη κατανόηση για τους άνδρες που καταφθάνουν στο εμβολιαστικό κέντρο με στενά πουκάμισα, στον δρόμο για τη δουλειά.

«Δεν είναι μόνο ότι θα χρειαστεί να το βγάλεις. Μπορεί να ματώσεις και λίγο. Ηλίθιε», λέει χαρακτηριστικά.

Και φυσικά, ήδη από τις πρώτες μέρες των εμβολιασμών, είναι βέβαιο ότι οι πολιτικοί είχαν δει στα κοινωνικά δίκτυα τι περιλαμβάνει η διαδικασία.

Δεν είναι πρώτη φορά που οι πολιτικοί μας χαρίζουν τέτοιες… ωραίες εικόνες. Το 2012, ο Νταν Πούλτερ, υπουργός υγείας τότε της Βρετανίας, χάρισε στους πολίτες της χώρας του μια… τολμηρή φωτογράφηση, στην οποία κοιτούσε λάγνα τον φακό, ενώ δεχόταν το τρύπημα της βελόνας του εμβολίου της γρίπης. Και όπως σημειώνει η Γουίλιαμς, είναι γιατρός. Επομένως, μάλλον ήξερε καλά ότι θα χρειαστεί να γδυθεί για να κάνει εμβόλιο.

Υπάρχει λοιπόν κάποιος βαθύτερος πολιτικός συμβολισμός;

Αν κρίνουμε από την περίπτωση του Βλάντιμιρ Πούτιν, του πολιτικού με τις πιο διάσημες ρώγες σε όλο τον κόσμο, πιθανώς και να υπάρχει. Ο Ματέο Σαλβίνι, ο ακροδεξιός Ιταλός πολιτικός, έχει επίσης ποζάρει ημίγυμνος στο κρεβάτι – αν και, καθώς σε καμία περίπτωση δεν τον λες γυμνασμένο, θα μπορούσε κανείς να πει ότι τουλάχιστον στη ρητορική μίσους του χωρά και κάποιο… body positivity.

Ο Δρ. Λουκ Κούπερ, συγγραφέας του βιβλίου Authoritarian Contagion, που εστιάζει στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά, αναφέρει στον Guardian:

«Το ερώτημα είναι γιατί αυτοί οι ηγέτες ανακαλύπτουν συχνά ότι οι πολύ αρρενωπές και σεξουαλικοποιημένες αναπαραστάσεις τούς είναι χρήσιμες πολιτικά; Η καλύτερη απάντηση που έχω ακούσει, είναι ότι η αρρενωπότητα δεν αφορά μόνο την εξουσία που ασκεί κανείς επί των γυναικών, αλλά και την εξουσία που εκπέμπει στους υπόλοιπους άνδρες».

Το ενδιαφέρον με τους πολιτικούς αυτούς, που λάτρευαν παραδοσιακά να εμφανίζονται ημίγυμνοι, αλλά και τη Δεξιά ευρύτερα, αναφέρει ο Guardian, είναι ότι έγιναν ιδιαιτέρως σεμνότυφοι στην περίπτωση των εμβολίων. Ο Πούτιν εμβολιάστηκε μακριά από τα φώτα των φωτογράφων. Ο Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας προτίμησε ένα λευκό κοντομάνικο μπλουζάκι και γύρισε απλώς τα μανίκια του, αποκαλύπτοντας ένα μικροσκοπικό τμήμα του ώμου του. Ο Ζαΐρ Μπολσονάρου της Βραζιλίας δεν χρειάζεται βέβαια να ανησυχεί για αυτό: Έχει εστιάσει την αγωνία του στο κατά πόσον το εμβόλιο θα μπορούσε να μεταμορφώσει τους ανθρώπους σε κροκόδειλους.

Το στήθος ως δείγμα αρρενωπότητας λειτουργεί για τους… αληθινούς άνδρες, μόνο στις περιπτώσεις που είναι είτε απολύτως αχρείαστο (όπως στην περίπτωση του Πούτιν, που έχει πετάξει τη μπλούζα του δίπλα και πάνω σε κάθε είδος του ζωικού βασιλείου), είτε εντελώς αστείο, όπως στις βουτιές του Μπόρις Τζόνσον πριν τη σύσκεψη των G7.

«Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του Σαλβίνι», σημειώνει ο Κούπερ μιλώντας στον Guardian. «Πρόκειται για μια εικόνα που λέει ότι δεν είναι υποχρεωμένος να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια αρρενωπότητας για να τον αντιμετωπίζουν ως αρχηγό της αγέλης».

Επομένως, όταν υπάρχει κάποιος λόγος να βγάλεις τη μπλούζα σου – ακόμη κι αν θα μπορούσες να το αποφύγεις, φορώντας μια άλλη – είναι πιθανότερο να στέκεσαι πιο κοντά στο πολιτικό κέντρο.

Και αυτό γιατί στόχος σου δεν είναι να επιβληθείς μέσα από το γυμνό σου σώμα, αλλά να στείλεις – υποτίθεται – ένα μήνυμα για τη δημόσια υγεία.

Φυσικά, το μήνυμα αυτό έχει σταλεί επιτυχώς και από ντυμένες selfie. Και δεν έχουμε δει πολλές γυναίκες να ποζάρουν με το σουτιέν.