«Γερμανικά χρήματα για τη μίνι Τουρκία του Ερντογάν» στη βόρεια Συρία
Τα χρήματα προορίζονται για την επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, όπου ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει μια μικρή Τουρκία.
Στη βόρεια Συρία ο T. Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει μια μικρή Τουρκία. Τουρκικές οργανώσεις συγκεντρώνουν για τον σκοπό αυτό χρήματα και στη Γερμανία, γράφει η Die Welt.
Η αμφιλεγόμενη Ditib
«Ενα σπίτι 30 τετραγωνικών με δύο δωμάτια, μπάνιο, κουζίνα. Μόλις 700 ευρώ κοστίζει ένα τέτοιο σπίτι, γράφει η αφίσα. Στο κάτω μέρος η φωτογραφία γυναίκας με μαντίλα. Στην αγκαλιά της ένα παιδί χωρίς παπούτσια.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δώσουν χρήματα, και διαδικτυακά, τα οποία διοχετεύονται στην τουρκική KT Bank», γράφει η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο με τίτλο «Γερμανικά χρήματα για τη μίνι Τουρκία του Ερντογάν».
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «H εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων φέρει την υπογραφή της αμφιλεγόμενης τουρκικής θρησκευτικής οργάνωσης Ditib, η οποία διαθέτει στη Γερμανία περί τα 800 τζαμιά.
Ο Κρίστοφ ντε Φρις, υπεύθυνος ενημέρωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των γερμανών συντηρητικών για θρησκευτικά ζητήματα, θεωρεί ότι η Ditib «εμφανίζεται προς τα έξω ως φιλελεύθερη οργάνωση με ρόλο στον διαθρησκευτικό διάλογο». Ο γερμανός βουλευτής κατηγορεί ωστόσο την οργάνωση ότι στο εσωτερικό είναι κάθε άλλο παρά ανεκτική, ιδίως όταν πρόκειται για την «κοινωνική πλειοψηφία και τις μειονότητες».
Το Βερολίνο θεωρεί ότι η εισβολή στη Συρία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο
Τα συγκεντρωμένα ποσά προορίζονται για την επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, η οποία είναι ένα από τα τελευταία προπύργια αντίστασης στο καθεστώς Ασαντ. Σήμερα, βρίσκονται σταθμευμένοι εκεί μερικές χιλιάδες τούρκοι στρατιώτες για να αποτρέψουν την κατάληψη της περιοχής από τον στρατό της Συρίας ή τους συμμάχους της Δαμασκού Ρωσία και Ιράν.
O T. Ερτογάν στα εγκαίνια του κεντρικού τζαμιού Κολωνίας (2018)
«Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι με τη συγκέντρωση χρημάτων και την κατασκευή σπιτιών η Τουρκία θέλει να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή, αφού πρώτα εισέβαλε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου στη Συρία και εξεδίωξε τους κουρδικούς πληθυσμούς», δηλώνει ο γερμανός βουλευτής.
Και η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία στη βόρεια Συρία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Τα υπό κατάληψη εδάφη εκτουρκίζονται συστηματικά
Σύμφωνα με τον Κρίστοφ ντε Φρις, η εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων καθιστά σαφές για μια ακόμα φορά ότι η οργάνωση Ditib στη Γερμανία κατευθύνεται από την Τουρκία και ότι είναι παρακλάδι της τουρκικής υπηρεσίας θρησκευτικών ζητημάτων Diyanet, η οποία διορίζει και πληρώνει τους ιμάμηδες σε τζαμιά της Ditib στη Γερμανία.
Πολιτικά είναι ευθυγραμμισμένη με την τουρκική κυβέρνηση. Οπως φαίνεται και από τα λογότυπα στις αφίσες, η συγκέντρωση χρημάτων γίνεται από την Ditib σε συνεργασία με την Diyanet.
Επικρατεί η εντύπωση ότι τόσο η υπηρεσία Diyanet όσο και μεγάλες τουρκικές οργανώσεις αρωγής έχουν προσδεθεί στο άρμα της επεκτατικής εξωτερικής πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν. Σε πόλεις όπως το Αφρίν και το βόρειο Χαλέπι εκδιώκονται ανεπιθύμητες μειονότητες όπως Κούρδοι, Χριστιανοί και Γεζίντι.
Στη θέση τους εγκαθίστανται σύροι Αραβες, συνήθως οικογένειες ακραίων ομάδων. Η Τουρκία και οι συμμαχικές παραστρατιωτικές οργανώσεις προωθούν με τη βία τη δημογραφική αλλαγή. Τα υπό κατάληψη εδάφη εκτουρκίζονται συστηματικά. Και εδώ είναι καθοριστικός ο ρόλος των τουρκικών οργανώσεων αρωγής.
Δεκαπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός της Diyanet
Μαχητής της οργάνωσης Φαϊλάκ αλ Σαμ που στηρίζει η Τουρκία
Το πόσο σημαντική είναι για τον πρόεδρο Ερντογάν η υπηρεσία θρησκευτικών ζητημάτων Diyanet, γίνεται εμφανές από τον προϋπολογισμό της.
Ασαφή τα όρια
Τα τελευταία δέκα χρόνια δεκαπλασιάστηκε από 1,3 δισεκατομμύρια λίρες σε 13 δισ. βάσει του κρατικού προϋπολογισμού του 2021. Μόνο οι δαπάνες για προσωπικό αυξήθηκαν μέσα σε μια διετία κατά 2,1 δισ. λίρες.
Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, στη δικαιοδοσία του οποίου βρίσκονται αστυνομία και χωροφυλακή, έχει στη διάθεσή του κάθε χρόνο 10,6 δισ. λίρες, το υπουργείο Εξωτερικών 5,7 δισ.
Η Diyanet δεν δραστηριοποιείται στο εξωτερικό μόνο στη Συρία, αλλά συνολικά σε 140 χώρες. Τα όρια μεταξύ οργανώσεων αρωγής και στρατού είναι ασαφή. Μέλη των οργανώσεων και στρατιωτικοί εργάζονται χέρι-χέρι.
Πηγή: Deutche Welle
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις