Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Η Κίνα, οι ατομικές ελευθερίες και εμείς

Η Κίνα, οι ατομικές ελευθερίες και εμείς

Η αποπομπή ενός κινέζουν ερευνητή από το Πανεπιστήμιο που εργαζόταν, λόγω σχολίων του υπέρ της πολυγαμίας, υπενθυμίζει το πολύπλευρο ζήτημα της ανεκτικότητας και της ελευθερίας της σκέψης.

Η Κίνα δεν είναι από τις χώρες που φημίζονται για τον σεβασμό τους προς τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Παγκόσμια Έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «η φίμωση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοσιογράφων και των ακτιβιστών από τις κινεζικές αρχές και οι περιορισμοί στο internet καθιστούν δύσκολη την ακριβή πληροφόρηση σχετικά με τις πολιτικές και τις ενέργειες της κινεζικής κυβέρνησης».

Παρ’ όλα αυτά, συχνά πυκνά ,βγαίνουν στην επιφάνεια αποφάσεις του ευρύτερου κινεζικού κρατικού τομέα, που κατά την άποψη πολλών συνιστούν κατάφορη παραβίαση των ατομικών ελευθεριών των κινέζων πολιτών.

Στις αποφάσεις αυτές ανήκει και η απόλυση ενός κινέζου πανεπιστημιακού ερευνητή και διδάσκοντα, με την αιτιολογία ότι σε εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης επιχειρηματολογούσε υπέρ της πολυγαμίας.

Ο αποπεμφθείς ονομάζεται Bao Yinan και εργαζόταν ως ερευνητής στο νομικό δίκαιο, στο Πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών και Νομικής East China, που εδρεύει στη Σαγκάη.

Όπως αναφέρει η Guardian, η διοίκηση του πανεπιστημίου αφού τον κατηγόρησε για «λανθασμένες τοποθετήσεις», τον απομάκρυνε από τα καθήκοντά του και σχημάτισε μια «ειδική ομάδα εργασίας» προς διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο 34χρονος, Bao έκανε μια σειρά από αναρτήσεις στην εφαρμογή WeChat Moment, ορατές μόνο σε έναν συγκεκριμένο κύκλο «φίλων» – χρηστών, και τοποθετούμενος στο θέμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην καριέρα τους οι νέοι πανεπιστημιακοί, υποστήριξε πως «θα πρέπει να προσφέρεται στους καθηγητές πανεπιστημίου ειδική μεταχείριση, με το να τους επιτρέπεται λ.χ. να έχουν πολλές συζύγους και να τους παρέχονται μόνιμα επιδόματα».

Η είδηση της αποπομπής του Bao αποτέλεσε ένα από τα κεντρικότερα θέματα συζήτησης στο κινεζικό internet, με τον κόσμο, να χωρίζεται ανάμεσα σε αυτούς που επικρότησαν την απόφαση του πανεπιστημίου και σε αυτούς που έκαναν λόγο για την ανάγκη να προστατευθεί η ελευθερίας της σκέψης.

Με αφορμή την υπόθεση Bao, επανακινήθηκε το ζήτημα περιορισμού των σεξουαλικών ελευθεριών στην Κίνα ,ενώ η Guardian αναφέρθηκε και σε παλαιότερη υπόθεση ενός 53χρονου καθηγητή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3,5 ετών, επειδή διοργάνωνε στο σπίτι του συναντήσεις ανταλλαγής ερωτικών συντρόφων.

Δεν τίθεται θέμα ότι οι κινεζικές αρχές είναι εξαιρετικά απρόθυμες να αντιμετωπίζουν τις ατομικές ελευθερίες με τον τρόπο που θα έπρεπε.

Αλλά και εμείς εδώ, στην μακρινή για τους Κινέζους Ελλάδα, στη χώρα που γέννησε, όπως λέμε, τη Δημοκρατία δεν είναι ότι σκίζουμε σε κατανόηση και ανεκτικότητα για τις ιδέες και τις απόψεις των άλλων, ειδικά όταν αυτές έχουν να κάνουν με τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.

Υποθετικά, ας θέσουμε την υπόθεση Bao σε ελληνικά δεδομένα.

Αν δηλαδή γινόταν γνωστό ότι ο 34χρονος λέκτορας κύριος Παπαδόπουλος ή η 34χρονη λέκτορας κυρία Παπαδοπούλου, σε έναν μη δημόσιο διάλογο, επιχειρηματολογούσε υπέρ της πολυγαμίας, ποιοι πιστεύετε ότι θα ήταν οι δημοσιογραφικοί τίτλοι και ποια τα σχόλια στα social media που θα συνόδευαν τη συγκεκριμένη είδηση;

Είναι πολύ ευκολότερο να μιλάμε για την ανελευθερία και την έλλειψη ανεκτικότητας όταν αυτή εντοπίζεται σε ανθρώπους, κυβερνήσεις και τόπους μακρινούς, όπως η Κίνα.

Το δύσκολο είναι να έχουμε το θάρρος να την εντοπίζουμε και εδώ: στη χώρα μας, στο γραφείο μας, στο σπίτι μας, σε εμάς τους ίδιους.

Sports in

«Βόμβα» από τη Λιθουανία: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το ΝΒΑ για Ναν»

Στη Λιθουανία βάζουν… φωτιά για το μέλλον του Κέντρικ Ναν στην Ευρώπη και τον Παναθηναϊκό, αφού υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το ΝΒΑ και περιμένει πρόταση – Όλα τα δεδομένα για τον Αμερικανό σκόρερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024