Ρεαλιστική αισιοδοξία
Το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» μπορεί να επιταχύνει την ανάκαμψη
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Του Θέμη Χειμάρα*
Η υγειονομική κρίση προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί, ισχυρές πιέσεις στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας. Όσοι επιχειρούν αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζουν εδώ και ένα χρόνο, μία πολύ δύσκολη κατάσταση χωρίς προηγούμενο, η οποία βρήκε τους επαγγελματίες, ακριβώς τη στιγμή που «έβγαζαν το κεφάλι μας απ΄το νερό».
Μετά από μια δεκαετή κρίση – συνέπεια των μνημονίων, την πιο δύσκολη που βίωση ποτέ η χώρα, τα δυσβάσταχτα άγχη για πληρωμές, επιταγές, μισθοδοσία προσωπικού, ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές κατέκλυσαν ξανά τον επιχειρηματικό κόσμο.
Τα μέτρα στήριξης που έλαβε η Κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας, αναμφισβήτητα κάλυψαν και συνεχίζουν έως και σήμερα, ένα ευρύ φάσμα από τις πάγιες ανάγκες. Εκ των πραγμάτων όμως, δεν μπορούν να σηκώσουν το σύνολο των υποχρεώσεων χιλιάδων επιχειρήσεων που πλήττονται σφοδρά από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Λήφθηκαν τάχιστα μια σειρά από πρωτοβουλίες που περιόρισαν σε σημαντικό βαθμό τις ζημιές και ανακούφισαν τους επαγγελματίες και τους εργαζομένους: αποζημίωση ειδικού σκοπού, επιστρεπτέα προκαταβολή με επιχορήγηση μέρους αυτής, φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, παράταση στη λήξη επιταγών, μείωση επαγγελματικών ενοικίων, ταμείο εγγυοδοσίας, επιδότηση των επιτοκίων, ΤΕΠΙΧ ΙΙ, πρόγραμμα SURE, ΕΣΠΑ αποτέλεσαν ασπίδα προστασίας για τις επιχειρήσεις που παλεύουν καθημερινά να κερδίσουν τη μάχη της επιβίωσης.
Παράλληλα, η Ελληνική Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωταγωνίστησαν στην διεκδίκηση πρόσθετων ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Διασφαλίστηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που ξεπερνούν τα 57 δις ευρώ μέσα από τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.
Η πρόσφατη έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το 3ο κατά σειρά μετά από τα αντίστοιχα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας στην Ευρώπη των 27, μόνο επιστεγάζει με επιτυχία την προσπάθεια αυτή.
Το «Ελλάδα 2.0» έλαβε από την πρώτη στιγμή τα εύσημα της Κομισιόν, καθώς πρόκειται για ένα συνεκτικό, μεθοδικό και στοχευμένο σχέδιο 170 δράσεων, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων για τον ψηφιακό, κοινωνικό, παραγωγικό και πράσινο μετασχηματισμό του Κράτους και της Οικονομίας.
Μπορεί να λειτουργήσει, όχι μόνο ως δίχτυ προστασίας για την επιχειρηματικότητα και την εργασία, αλλά και ως όχημα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και ανάπτυξης.
Έχω την πεποίθηση ότι, ακόμα και αν αυτή τη στιγμή, το μέλλον μπορεί να φαντάζει αβέβαιο για αρκετούς συμπολίτες μας, η κατάλληλη προεργασία από την πλευρά της Κυβέρνησης και η μεγάλη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης, θα μας εξασφαλίσει μια ομαλή και γρηγορότερη από το αναμενόμενο, επάνοδο στην κανονικότητα.
Σε αυτό αποσκοπεί άλλωστε και η εκταμίευση, εντός του καλοκαιριού, της προχρηματοδότησης ύψους 4 δις από τα 30,5 δις ευρώ που αντιστοιχούν στη χώρα μας.
Η Ελλάδα του αύριο, η Ελλάδα του προγραμματισμού, της αξιοπιστίας και των σύγχρονων υποδομών γίνεται πράξη και αυτό μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα με ρεαλιστική αισιοδοξία.
* O Θέμης Χειμάρας είναι Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις