Αιτωλοακαρνανία: «Δεν εντοπίστηκε πουθενά το βακτηριακό έλκος ακτινιδιάς»
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση απ’ την ΔΑΟΚ και κατόπιν των εργαστηριακών εξετάσεων, διαπιστώθηκε ότι το βακτήριο της ακτινιδιάς …απλώς δεν υπάρχει στην Αιτωλοακαρνανία.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Τελικά «δεν εντοπίστηκε πουθενά το βακτηριακό έλκος ακτινιδιάς» σε καλλιέργειες της Αιτωλοακαρνανίας, σύμφωνα με τις εργαστηριακές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή. Το θέμα έλαβε μεγάλη έκταση στην περιοχή καθώς και στους γειτονικούς νομούς, ύστερα από «ύποπτο κρούσμα» που είχε εντοπιστεί όχι σε κάποια εκμετάλλευση παραγωγού, αλλά σε φυτό ιδιώτη, ο οποίος για ατομική/οικογενειακή χρήσει είχε σε γλάστρα στον κήπο του σπιτιού του 4 φυτά σε ισάριθμες γλάστρες.
«Αυτό, όμως, ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει μια απίστευτη παραφιλολογία, με παραμέτρους που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της εύλογης ανησυχίας, καθώς πράγματι πιθανή εμφάνιση και εξάπλωση του βακτηρίου δύναται να προκαλέσει μεγάλη οικονομική καταστροφή», σχολιάζει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Η Ένωση» Αγρινίου.
Η ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας, σύμφωνα με την Ένωση Αγρινίου, ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή και δεν περιορίστηκε στο να στείλει για ανάλυση δείγματα απ’ τα ύποπτα φυτά, αλλά πραγματοποίησε πολλαπλούς ελέγχους σε όλες τις ποικιλίες και σε όλες τις περιοχές που καλλιεργούνται ακτινίδια στην Αιτωλοακαρνανία. Ήρθε σε άμεση επαφή με τους παραγωγούς, έδωσε τι κατευθύνσεις που έπρεπε και εξακολουθεί να έχει το σύνολο των καλλιεργειών σε καθεστώς αυξημένης φυτοϋγειονομικής επιτήρησης, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται σε ανάλογες περιπτώσεις.
Επισημαίνει δε, «πως η τουλάχιστον επιπόλαιη επικοινωνιακή διαχείριση από φορείς και ανθρώπους που στη λογική, προφανώς, του κακώς εννοούμενου ανταγωνισμού, έκριναν ότι η πιθανή εμφάνιση του βακτηρίου συνιστά μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να υπονομεύσουν την σε διαρκή άνοδο, ποιοτικά και ποσοτικά, παραγωγή της Αιτωλοακαρνανίας, πέφτει στο κενό και ελπίζουμε ο γδούπος απ’ αυτή την πτώση να τους αφυπνίσει, αφού η ζημιά θα ήταν συνολική για τη χώρα και για το προϊόν».
Ακολουθεί αναλυτικά το πλήρες κείμενο του σχετικού εγγράφου της ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας, που ξεκάθαρα τονίζει ότι πουθενά δεν έχει εντοπιστεί το βακτήριο:
«Σε συνέχεια της εμφάνισης του Βακτηριακού Έλκους της ακτινιδιάς, σε δείγμα που απέστειλε ιδιώτης (από 4 φυτά σε πλαστικές γλάστρες που διατηρούσε στον ακάλυπτο χώρο της οικίας του) στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, η Υπηρεσία μας σε συνεργασία με το Τμήμα Φυτουγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ προέβη στις εξής ενέργειες:
• Διερεύνησε την πιθανή προέλευση των συγκεκριμένων φυτών.
• Πραγματοποίησε επιπλέον δειγματοληψίες σε οπωρώνες ακτινιδίου της περιοχής της Περιφερειακής Ενότητάς μας, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η παρουσία του Pseudomonas syringae actinidiae (Psa).
• Από τις δειγματοληψίες που έγιναν και εστάλησαν στο ΜΦΙ για εργαστηριακή εξέταση
ΔΕΝ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΠΟΥΘΕΝΑ το βακτήριο της ακτινιδιάς.
Ωστόσο η υπηρεσία μας έχει θέσει την καλλιέργεια της ακτινιδιάς στην περιοχή μας σε καθεστώς αυξημένης φυτουγειονομικής επιτήρησης.
Οι Φυτουγειονομικοί Ελεγκτές της υπηρεσίας μας συνεχίζουν τους ελέγχους και βρίσκονται στη διάθεση των παραγωγών για περαιτέρω υποδείξεις και οδηγίες. Επίσης καλούμε τους παραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητάς μας, σε συχνή επιθεώρηση των οπωρώνων τους ώστε σε περίπτωση που εντοπίσουν οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα, να ενημερώσουν άμεσα το Τμήμα Ποιοτικού- Φυτουγειονομικού Ελέγχου & Φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας, στα τηλ.:26313 61157/61679/61680.
Επιπλέον υπενθυμίζουμε τόσο στους παραγωγούς , όσο και στους διακινητές ακτινιδίου της περιοχής μας, να εφαρμόζουν:
Α) τις οδηγίες σχετικά με τις ορθές πρακτικές δενδροκομικής υγιεινής για το βακτηριακό έλκος της ακτινιδιάς και
Β) τις ορθές πρακτικές χρήσης των μέσων συσκευασίας που σχετίζονται με τη μεταφορά των νωπών καρπών ακτινιδίου προκειμένου να αποφεύγεται η εξάπλωση του βακτηρίου, οι οποίες έχουν εκδοθεί από το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το ΜΦΙ και συνημμένα παραθέτονται.
Δείτε το έγγραφο με όλες τις οδηγίες ΕΔΩ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις