ΥπΑΑΤ: Επενδύουμε στην εκπαίδευση στον πρωτογενή τομέα
Πάνω από 2.000 τεχνίτες εκπαιδεύτηκαν στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, η οποία από την λειτουργία της το 1934 έχει εκπαιδεύσει 2.000 τεχνίτες, προσφέροντας εξειδικευμένες γνώσεις σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με την τυροκομία, επισκέφθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός με την ευκαιρία της μετάβασής του στην περιοχή, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Λιβανός εξήρε το έργο που συντελείται και τόνισε: «Έχει ένα υπέροχο κτήριο, έχει πολύ καλή υποδομή σε επίπεδο μηχανημάτων που σκοπεύουμε μάλιστα να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο από Σεπτέμβριο, κυρίως όμως έχει πολύ καλό έμψυχο υλικό.
Όλα τα παιδιά που φοιτούν εδώ, όλα αυτά τα χρόνια, παίρνουν γνώσεις ουσιαστικές που είναι χρήσιμες στην αγορά εργασίας και βρίσκουν όλα δουλειά. Αυτό είναι το βασικό κίνητρο ύπαρξης αυτής της σχολής και ως εκ τούτου μας δείχνει και εμάς το δρόμο, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το πώς πρέπει να είναι οι σύγχρονες τεχνικές σχολές για το πώς πρέπει να επενδύσουμε στον κομμάτι της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, γα να μπορέσουμε να κάνουμε άλματα προς το μέλλον».
Όπως επισήμανε ο κ. Λιβανός η πολιτική του ΥΠΑΑΤ στον τομέα της αγροτικής εκπαίδευσης σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές πολιτικές που αναπτύσσει προσφέρουν νέες, σημαντικές δυνατότητες για ένταξη νέων παιδιών στον πρωτογενή τομέα.
Χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός ανέφερε το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών το οποίο έχει υπερδιπλασιαστεί και πλέον φθάνει με την εθνική συμμετοχή στα 510 εκατ. ευρώ.
Αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική δουλειά που γίνεται στο κομμάτι των ελέγχων καθώς έχει αυστηροποιηθεί το σύστημα με αποτέλεσμα να αποτρέπονται οι ελληνοποιήσεις και να ενισχύονται οι τιμές των παραγωγών τόσο στο γάλα όσο και στο κρέας.
Αναφέρθηκε ακόμη στην προσπάθεια «να χτίσουμε την ελληνική διατροφή, αλλά και τη δυνατότητα του branding και της εξωστρέφειας δηλ. να κάνουμε περισσότερες εξαγωγές. Πιστεύω ότι έχουμε μια ολοκληρωμένη ματιά στο το πώς θα μπορέσουμε αναπτύξουμε και στην Ήπειρο και σ’ όλη την Ελλάδα τον πρωτογενή τομέα, για να μπορέσουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της προστιθέμενης αξίας για να οικοδομήσουμε την καινούργια ταυτότητα των Ελλήνων παραγωγών, των Ελλήνων τυροκόμων, των Ελλήνων κτηνοτρόφων»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις