Αύγουστος Κορτώ: «Για όσους δεν αντιλαμβάνονται τον όρο γυναικοκτονία ίσως χρειάζονται κάποιες εξηγήσεις»
«Είσαι τυχερός που δεν χρειάζεται ειδικός όρος για το κοινωνικό σου σύνολο: πάει να πει ότι εσύ, κι άνθρωποι σαν εσένα, δεν θυματοποιούνται κάθε μέρα με τον αγριότερο τρόπο» αναφέρει ο Αύγουστος Κορτώ σε ανάρτησή του στο Facebook με φόντο την δολοφονία της Καρολάιν
- Πούτιν: Ο Μπάιντεν μου είχε προτείνει να αναβάλει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
- «Το αεροπλάνο που έπεσε επλήγη από ρωσικό πύραυλο» λένε πηγές της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν
- Νέο χτύπημα του Ισραήλ στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν - Πέντε νεκροί εργαζόμενοι
- Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν
Η εξιχνίαση της δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν από τον 33χρονο σύζυγό της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο στα Γλυκά Νερά, έχει προκαλέσει από χθες το βράδυ κύμα αντιδράσεων και στα social media.
Στην ομολογία του ο γυναικοκτόνος πιλότος δήλωσε μεταξύ άλλων «δεν ήθελα τη σκοτώσω. Έπαθα σοκ όταν κατάλαβα ότι πέθανε».
Πολλά ήταν τα πρόσωπα του καλλιτεχνικού κόσμου που έσπευσαν να εκφράσουν την οργή τους, ζητώντας παράλληλα άμεση απόδοση δικαιοσύνης.
Ανάμεσά τους και ο γνωστός συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook και με φόντο την τραγική ιστορία της Καρολάιν μίλησε για τον όρο γυναικοκτονία.
«Για όσους δεν αντιλαμβάνονται τον όρο ‘γυναικοκτονία’, κι αντιπροτείνουν την ‘ανδροκτονία’, ίσως χρειάζονται όντως κάποιες εξηγήσεις. Τις ίδιες εξηγήσεις έχω δώσει σε ανθρώπους που αναρωτιόντουσαν για ποιον λόγο δεν διοργανώνονται ‘Straight Pride’ σε αντιστοιχία με τα ‘Gay Pride’. (Στην Αμερική, άτομα με παρόμοιες αγωνίες οργίζονται που δεν λέμε ‘White Lives Matter’ κατά το ‘Black Lives Matter’).
Οι γλωσσικοί όροι, τα κοινωνικά φαινόμενα και τα έθιμα προκύπτουν ως απόρροια συγκεκριμένων, μακραίωνων κοινωνικών τάσεων και παγιωμένων εθίμων.
Εθιμική λοιπόν, και μακραίωνη, ήταν (και παραμένει) η οργή, η βία, η περιθωριοποίηση, και η συστηματική κακοποίηση (που μπορεί να φτάσει ως και τον φόνο) που ασκείται σε διαχρονικά καταδυναστευμένες, ευάλωτες ομάδες: στις γυναίκες, στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, σε συγκεκριμένες φυλετικές ομάδες, ως αντανάκλαση της παραδοσιακής υπεροχής της άρχουσας τάξης (στην περίπτωση των μαύρων στις ΗΠΑ, οι διακρίσεις σε βάρος τους απ’ την αστυνομία και όχι μόνο είναι κοινωνικός και ιστορικός αντίλαλος της φρίκης της δουλείας).
Όταν η κοινωνική ομάδα στην οποία ανήκεις είναι η κρατούσα – η ενσάρκωση της πατριαρχίας, φερ’ ειπείν – και δεν υφίστασαι διαχρονικά διακρίσεις, ανισονομίες, χλεύη και αγριότητα, βρίσκεσαι, κι ας μην το αντιλαμβάνεσαι, σε προνομιακή θέση.
Κι αυτοί που χρήζουν προστασίας κι υποστήριξης είναι, μοιραία, αυτοί που δεν απολαμβάνουν προνόμια σαν τα δικά σου.
Επομένως, είσαι τυχερός που δεν χρειάζεται ειδικός όρος για το κοινωνικό σου σύνολο: πάει να πει ότι εσύ, κι άνθρωποι σαν εσένα, δεν θυματοποιούνται κάθε μέρα με τον αγριότερο τρόπο».
Δείτε παρακάτω την ανάρτηση που έκανε ο Αύγουστος Κορτώ στο προφίλ του στο Facebook:
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις