Περισσότεροι προτιμούν τα ιδιωτικά ιατρεία φέτος στη Θεσσαλονίκη
Πάνω από τους μισούς Θεσσαλονικείς θεωρούν ότι οι υπηρεσίες υγείας ανταποκρίθηκαν πολύ καλά τους τελευταίους 16 μήνες της πανδημίας
- Στον πάτο της ΕΕ οι μισθοί στην Ελλάδα
- Νέα Ιωνία: Ξεσπά ο πατέρας του 12χρονου που τον έκλεισαν σε φρεάτιο – «Αν δεν είχε σκύψει θα είχε θρυμματιστεί»
- Απίστευτο: Μαθητής πήγε στο σχολείο με 15.000 ευρώ και τα μοίραζε σε συμμαθητές του
- Καυστικό sms της Μελόνι: «Είμαι άρρωστη αλλά δουλεύω γιατί δεν έχω συνδικαλιστικά δικαιώματα»
Μειωμένη είναι η ικανοποίηση των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας μας σε σχέση με πέρυσι σύμφωνα με την καθιερωμένη ετήσια έρευνα της εταιρείας «to the point» που διενεργείται για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Φέτος, το ποσοστό ικανοποίησης των πολιτών από τις υπηρεσίες υγείας φτάνει το 34,5% από 37,5% πέρυσι, με τα ποσοστά για τις υπηρεσίες υγείας του δημοσίου τομέα όπως νοσοκομεία και κέντρα υγείας να διαμορφώνονται σε 45,2% των πολιτών να εκφράζουν δυσαρέσκεια (από 38,1% πέρυσι), το 23,3% ικανοποίηση (από 30,2% πέρυσι) και το 28,3% ούτε το ένα, ούτε το άλλο.
Οι ερωτηθέντες σε σχέση με την ιατρική περίθαλψη τους, είπαν ότι επισκέπτονται συχνότερα ιδιωτικά ιατρεία (κατά 58% από 53,4% πέρυσι). Ακολουθούν νοσοκομεία (39,4%), τα συμβεβλημένα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ (37,6%) ιδιωτικά πολυϊατρεία-κλινικές (11%) και Κέντρα Υγείας – Ιατρεία ΠΕΔΥ (7,1%).
Οι περισσότεροι δε (52%), εκτιμούν ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών σε καιρό πανδημίας δεν έχει αυξηθεί.
Οι πολίτες εκτιμούν ότι ενδεχόμενη συνεργασία του ΕΣΥ με ιδιωτικούς φορείς υγείας θα βελτιώσει τις υπηρεσίες σε ποσοστό 50,5%, ενώ το 13,6% εκτιμά ότι θα τις επιδεινώσει, το 20% εκτιμά ότι δεν θα γίνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο κι ένα ποσοστό 15,8% απέφυγε να τοποθετηθεί.
Παρουσιάζοντας την έρευνα ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας, σημείωσε ότι «η καθιερωμένη ετήσια έρευνα του συλλόγου στοχεύει στην καταγραφή των απόψεων των πολιτών για τις υπηρεσίες υγείας αλλά και των δυσλειτουργιών του συστήματος, ώστε να αλλάξει ρότα και να τις βελτιώσει άμεσα».
Η πανδημία
Σε ότι αφορά την πανδημία, ο κ. Νίτσας σημείωσε ότι «κατά τη διάρκεια της καραντίνας οι περισσότεροι συμπολίτες μας που χρειάστηκαν να τηλεφωνήσουν ή να επισκεφθούν κάποιον συνάδελφο προτίμησαν ιδιωτικό ιατρείο σε ποσοστό 66,9% ενώ ακολούθησαν τα ιατρεία του ΕΟΠΠΥ κατά 21,3% τα Κέντρα Υγείας 8,11%, τα Το.Μ.Υ. κατά 2,2% και κάτι άλλο 1,5%».
Σύμφωνα με την έρευνα, οι πολίτες στο ερώτημα για το πώς ανταποκρίθηκαν οι υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας, τους τελευταίους 16 μήνες, απάντησαν 51,1% πολύ καλά ή καλά, 40,1% μέτρια και 7,1% πολύ άσχημα ή άσχημα.
Στο φετινό ερωτηματολόγιο τέθηκαν ζητήματα και για το εμβολιαστικό πρόγραμμα Ελευθερία και αν έκαναν ή θα κάνουν εμβόλιο. Σε ποσοστό 62,1% απάντησαν θετικά ενώ οι υπόλοιποι σε ποσοστό 37,9% αρνητικά. Αναλυτικότερα από όσους δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο ένα ποσοστό 78,3% διευκρίνισε ότι δεν ήρθε ακόμη η σειρά τους, το 19,8% εκτιμά ότι έχουν ανάγκη το εμβόλιο και ένα μικρό ποσοστό 0,9% ότι δεν πιστεύουν στα εμβόλια. Το ποσοστά εμβολιασμένων στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης, σε ηλικίες άνω των 65 ξεπερνούν το 90%, ενώ και άνω των 55, αγγίζουν το 85%. Επίσης τέθηκε ερώτημα και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών. Το 68,6% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός, ενώ το 31,4% όχι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις