Ελπίδες μεγαλύτερης επιβίωσης στον καρκίνο νεφρού με νέα θεραπεία
Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο νεφρού – Διαθέσιμη στη χώρα μας η νέα θεραπεία
- Η σχέση Τουρκίας – Συρίας και οι ανησυχίες σε Ελλάδα και Κύπρο
- Στο «κόκκινο» η γρίπη και ο RSV στην Ευρώπη – Προειδοποίηση ECDC για τις γιορτές
- Ο Έλον Μασκ «βάπτισε» σωτήρα της Γερμανίας το ακροδεξιό κόμμα AfD - «Μπορεί να σώσει τη χώρα»
- Δύο από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στα Βαλκάνια
Ο καρκίνος του νεφρού αποτελεί διεθνώς τον 14ο πιο συχνό καρκίνο και η μέση ηλικία διάγνωσής του είναι τα 64 έτη. Την τελευταία 20ετία, η συχνότητα της νόσου έχει αυξηθεί κατά 2%, ενώ ο δείκτης θνησιμότητας αυξάνεται κι αυτός. Όμως τα τελευταία χρόνια εισάγονται νέες θεραπείες, βοηθώντας τους ασθενείς να ζουν περισσότερα χρόνια και με καλύτερη ποιότητα ζωής.
Τα στοιχεία αυτά ανέφερε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), δρ Ιωάννης Μπουκοβίνας, σε συνέντευξη Τύπου για τον καρκίνο του νεφρού.
Ελπίδα για μεγαλύτερη επιβίωση φέρνει η πρόσφατη έγκριση νέας θεραπείας με μονοκλωνικό αντίσωμα, που σε συνδυασμό με ήδη υπάρχουσα αγωγή, διπλασιάζει τη μέση επιβίωση των ασθενών χωρίς εξέλιξη της νόσου στους 16,6 μήνες και βελτιώνει σημαντικά τη συνολική επιβίωση με χαμηλότερα ποσοστά διακοπής της θεραπείας σε σύγκριση με άλλη διαθέσιμη αγωγή.
Για τη νέα θεραπεία, ο Καθηγητής Ογκολογίας – Παθολογίας ΕΚΠΑ Δρ Αριστοτέλης Μπάμιας, παρουσίασε τα δεδομένα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine και σημείωσε ότι «Ο συνδυασμός του Cabozantinib με το Nivolumab αποτελεί την πιο πρόσφατη συστηματική θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου νεφρού. Είναι ένα ιδιαίτερα δραστικό θεραπευτικό σχήμα, το οποίο βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση των ασθενών με ένα καλά ανεκτό προφίλ ασφάλειας. Ο καθηγητής ανέφερε ότι «η θεραπευτική μας φαρέτρα στο νόσημα αυτό εμπλουτίζεται συνεχώς τα τελευταία 15 χρόνια με νέα καινοτόμα φάρμακα. Σε όλα τα φάρμακα αυτά έχουν πρόσβαση και οι Έλληνες ασθενείς. Ταυτόχρονα οι ασθενείς μας έχουν την δυνατότητα, λόγω της διεξαγωγής πολλών κλινικών μελετών στην χώρα μας σε πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα, ακόμη και πριν την έγκρισή τους από τις ρυθμιστικές αρχές».
Ο καθηγητής δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο καρκίνος του νεφρού διαγνώσκεται έγκαιρα συνήθως, όμως με αφορμή την πανδημία επεσήμανε ότι πράγματι πολλά μεγάλα χειρουργεία μετατέθηκαν χρονικά, καθώς δεν υπήρχαν κλίνες σε γενικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, για να υποστηρίξουν την δυνατότητα πραγματοποίησης των χειρουργείων αυτών.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο συνδυασμός Cabozantinib και Νivolumab μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 34% και αύξησε το ποσοστό των αντικειμενικών ανταποκρίσεων στο 55,7% υπέρ του συνδυασμού Nivolumab και Cabozantinib έναντι μόλις 28% για το Sunitinib, με 9,3% των ασθενών να παρουσιάζουν πλήρη απεικονιστική ύφεση.
Η Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ Καίτη Αποστολίδου, αναφέρθηκε στις ανάγκες ενημέρωσης των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο νεφρών για την κατάσταση της υγείας τους και τις προοπτικές που υπάρχουν γι’ αυτούς και τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης θεραπευτικής σχέσης μεταξύ ασθενούς και θεράποντος που θα βοηθήσει τον ασθενή να αποδεχθεί την κατάσταση του και να συμμετάσχει ενεργά στη θεραπεία του. «Κυρίως αναμένουν ελπίδα, ενσυναίσθηση και πλήρη γνώση των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών. Η ιατρική έρευνα και τεχνολογία προχωρά πολύ γρήγορα και η σημερινή συνδυασμένη θεραπεία με δύο φάρμακα είναι μια νέα θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο νεφρών. Οι νέες αυτές θεραπείες είναι καλύτερα να παρέχονται σε οργανωμένα μεγάλα ογκολογικά νοσοκομεία όπου υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης του ασθενούς από διεπιστημονική ιατρική ομάδα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις