Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Μοντέλο δορυφόρου εξαερώνεται σε δοκιμή επανεισόδου στην ατμόσφαιρα – Βίντεο

Μοντέλο δορυφόρου εξαερώνεται σε δοκιμή επανεισόδου στην ατμόσφαιρα – Βίντεο

Η αεροσήραγγα του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστήματος (DLR) φυσά αέρα με ταχύτητα μερικών χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο και το θερμαίνει στους 6.700 βαθμούς Κελσίου.

Οι δορυφόροι πρέπει να είναι ανθεκτικοί για να αντέξουν τους κραδασμούς της εκτόξευσης και να λειτουργούν στο εχθρικό περιβάλλον του διαστήματος, όχι όμως τόσο ανθεκτικοί ώστε να παραμένουν ανέπαφοι όταν φτάνουν στο τέλος της ζωής τους και οδηγούνται πίσω στην ατμόσφαιρα για να καταστραφούν.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) φαίνεται βρήκε τη σωστή ισορροπία χάρη σε μια αεροσήραγγα που μπορεί να εξαερώνει δορυφόρους.

Το πείραμα αφορά το μεγάλο εξάρτημα «SDAM» που χρησιμοποιούν οι δορυφόροι για να κρατούν τους ηλιακούς συλλέκτες τους στραμμένους με τον Ήλιο.

Το εξάρτημα είναι αρκετά μεγάλο και θα μπορούσε δυνητικά να επιζήσει της μετεωρικής καθόδου και να φτάσει στο έδαφος. Αυτό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους σχεδιαστές δορυφόρων, οι οποίοι πρέπει να αποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος ζημιών στο έδαφος είναι μικρότερος από 1 στις 10.000.

Τη λύση έδωσε η σήραγγα του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστήματος (DLR), η οποία φυσά αέρα με ταχύτητα μερικών χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο και το θερμαίνει στους 6.700 βαθμούς Κελσίου.

Το πείραμα επιβεβαίωσε ότι ένα SDAM που βασίζεται σε μια αλουμινένια βίδα με χαμηλό σημείο τήξης εξαερώνεται πλήρως σε αυτές τις ακραίες συνθήκες.

Η δοκιμή επιβεβαίωσε έτσι τα αποτελέσματα μαθηματικών μοντέλων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν τώρα για την ανάπτυξη πιο ασφαλών δορυφόρων.

Sports in

Αντετοκούνμπο: «Έλα έτοιμος έτσι ώστε να μην χρειαστεί να προετοιμαστείς» (vid)

Η ανάρτηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο ενόψει και του φιλικού της Ελλάδας με τη Σερβία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024