Συνέχεια στις επιθέσεις φιλίας προς την Ελλάδα δίνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον απόηχο του τετ α τετ που είχε στις Βρυξέλλες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ώθηση στις σχέσεις με την Ελλάδα

Πάντως ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει να εγκαινιάζει ή ακριβέστερα να επισημοποιεί μια διττή τακτική διαχωρίζοντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το Κυπριακό.

Για την περίπτωση της Ελλάδας ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται να κρατά χαμηλούς τόνους και να στέλνει μηνύματα διαλλακτικότητας ενώ ταυτόχρονα για το Κυπριακό εμφανίζεται άτεγκτος από τη γραμμή επιβολής των τετελεσμένων της κατοχής με την οριστική διχοτότημηση του νησιού.

Μιλώντας στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι «αισθανόμαστε ικανοποίηση για την ώθηση που έχουμε πετύχει την τελευταία περίοδο στις σχέσεις μας με την Ελλάδα» ενώ πρόσθεσε ότι «θέλουμε επίσης να ενισχύσουμε τη θετική μας συνεργασία με τις συμμάχους μας, τις ΗΠΑ και την ΕΕ».

Επιμένει για δύο κράτη στην Κύπρο

Ωστόσο επανέλαβε ότι «υποστηρίζουμε την πρόταση λύσης δύο κρατών στην Κύπρο με κυριαρχική ισότητα, που υπέβαλε η «ΤΔΒΚ» στη Γενεύη. Θέλουμε η Μεσόγειος να είναι περιοχή ειρήνης, ευημερίας και συνεργασίας».

Μάλιστα στο Διπλωματικό Φόρουμ Αττάλειας, κλήθηκε και συμμετείχε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, με τον Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι «οι φίλοι μας από το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Ουκρανία έχουν βιώσει τα προβλήματα που οφείλονται στη μη λύση και ακόμη τα βιώνουν. Αυτό το βάρος το φέρουμε κι εμείς άλλωστε και στην Κύπρο εδώ και χρόνια».

Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν παρέλειψε να διαμηνύσει ότι η πρόταση της Τουρκίας για Μεσογειακή Διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων είναι ακόμη στο τραπέζι, προσθέτοντας ότι «είναι στο χέρι μας οι πηγές ενέργειες να γίνουν αφορμή συνεργασίας αντί αντιπαράθεσης».

Σε ότι αφορά τη Λιβύη τόνισε ότι «η αλληλεγγύη μας προς τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη έχει ανοίξει το δρόμο για εκεχειρία και για μια νέα αρχή στη χώρα».

Διμερείς συνομιλίες χωρίς εμπλοκή τρίτων

Χτες ο Τούρκος πρόεδρος στον απόηχο της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό έδειξε ότι επιθυμεί διμερείς συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας και χωρίς την εμπλοκή τρίτων όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν δεν περιορίστηκε στην αποσύνδεση των ελληνοτουρκικών από τις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά εξέφρασε την επιθυμία ο δίαυλος επικοινωνίας Αθήνας και Άγκυρας ουσιαστικά να συνίσταται αποκλειστικά στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Απεσταλμένοι

Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε ότι το σημαντικότερο θέμα στο οποίο συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη ήταν να συνεννοούνται απευθείας μέσω των απεσταλμένων τους Ιμπραήμ Καλίν και Ελένη Σουρανή και χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων, οργανισμών και κρατών.

«Συναντηθήκαμε με τον Μητσοτάκη. Του είπα «όπως και σήμερα ας μη βάλουμε μεταξύ μας τρίτα πρόσωπα, οργανισμούς και κράτη. Αν θα κάνουμε κάτι, να το κάνουμε μαζί. Ο δικός σου ειδικός απεσταλμένος με τον δικό μου ειδικό απεσταλμένο ας συναντηθούν και ας μας ενημερώσουν. Και μετά να συναντηθούμε εμείς. Και να κάνουμε τα ανάλογα βήματα». Το σημαντικότερο θέμα που συμφωνήσαμε ήταν αυτό», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.

Ουσιαστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητάει έναν απευθείας διάλογο σε επίπεδο των δύο ηγετών επιδιώκωντας να ακυρώσει την ελληνική γραμμή πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι μέρος των ευρωτουρκικών σχέσεων.