Ιρλανδία: Αναζητά συμβιβασμό για τον ελάχιστο παγκόσμιο φόρο των πολυεθνικών
Η χώρα, που είναι η ευρωπαϊκή έδρα τεχνολογικών κολοσσών όπως η Αpple και η Google, φορολογεί αυτές τις επιχειρήσεις με συντελεστή 12,5%, χαμηλότερο από το 15% που προβλέπει η απόφαση
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Η Ιρλανδία επιδιώκει να πετύχει συμβιβασμό στην πρόσφατη απόφαση της G7 να επιβάλει έναν ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή 15% στις πολυεθνικές εταιρείες. Η χώρα, που είναι η ευρωπαϊκή έδρα τεχνολογικών κολοσσών όπως η Αpple και η Google, φορολογεί αυτές τις πολυεθνικές με συντελεστή 12,5%, χαμηλότερο δηλαδή από αυτόν που προβλέπει η απόφαση.
Την πρόθεση της Ιρλανδίας να διεκδικήσει τον συμβιβασμό έναντι της παγκόσμιας φορολογίας και να αναγνωριστεί «ο ρόλος του νόμιμου φορολογικού ανταγωνισμού» δημοσιοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Paschal Donohoe μιλώντας στο CNBS.
«Αυτό που πρόκειται να κάνουμε» εξηγεί ο υπουργός «είναι να συμμετάσχουμε με εντατικούς ρυθμούς στις διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν στον ΟΟΣΑ τις επόμενες εβδομάδες και μήνες και ελπίζω να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα αναγνωρίζει τον ρόλο του νόμιμου φορολογικού ανταγωνισμού για τις μικρότερες και μεσαίες οικονομίες»
Το σχέδιο της G-7 βρίσκεται υπό συζήτηση σε επίπεδο ΟΟΣΑ και θα συζητηθεί κι από τους ηγέτες της G-20. Η ιδέα, λεει στο τηλεοπτικό δίκτυο ο κ. Donohoe, είναι να ωθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες να υποστηρίξουν την πρόταση, έτσι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εφαρμοστεί.
«Έχουμε ακόμη αρκετό χρόνο να διανύσουμε πριν επιτευχθεί μια τελική συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά «και ως εκ τούτου μου είναι δύσκολο να πω πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτός ο συμβιβασμός. Πιστεύω όμως ότι είναι προς το συμφέρον όλων να βρεθεί.»
Το 2016 η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε επιβάλει πρόστιμο 13 δις ευρώ στην Apple μη καταβληθέντες φόρους προς την Ιρλανδία. Τον περασμένο Ιούλιο το γενικό δικαστήριο της Ε.Ε. απεφάνθη ότι οι Βρυξέλλες δεν κατόρθωσαν να αποδείξουν πως η ιρλανδική κυβέρνηση παρείχε αθέμιτους φορολογικούς όρους στην Apple, ώστε να τύχει προνομικής μεταχείρισης.
Η Κομισιον έχει προσφεύγει στην Ανώτατη Δικαστική Αρχή Αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η φορολογία έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντική μετά την πανδημία Covid, δεδομένου ότι πολλές χώρες αναζητούν εναγωνίως νέες ή ισχυρότερες πηγές εισοδήματος, ώστε να μπορούν να εξοφλήσουν το χρέος που δημιούργησε η διαχείριση της πανδημίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκέντρωσε 20 δισεκατομμύρια ευρώ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μέσω της έκδοσης του 10ετούς πώλησης ομολόγων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιοποίησε τις αγορές εκ μέρους των 27 εθνών της ΕΕ και αποδείχθηκε ελκυστική μεταξύ των επενδυτών, δεδομένου ότι η έκδοση υπερκαλύφθηκε επτά φορές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις