ΠΟΥ: Πάρα πολύ ανησυχητική η πορεία της πανδημίας στην Αφρική
Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε ο ΠΟΥ, στην Αφρική επιβεβαιώθηκαν 116.500 κρούσματα την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε τη 13η Ιουνίου, δηλαδή 25.500 περισσότερα απ’ ό,τι την προηγούμενη
Η τροχιά των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στις χώρες της Αφρικής είναι «πάρα πολύ ανησυχητική», εκτίμησε χθες Παρασκευή ο υπεύθυνος για τις υγειονομικές κρίσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο Δρ. Μάικλ Ράιαν, καθώς διαδίδονται πολύ πιο μολυσματικά παραλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2, ενώ το ποσοστό των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί παραμένει επικίνδυνα χαμηλό.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε ο ΠΟΥ, στην Αφρική επιβεβαιώθηκαν 116.500 κρούσματα την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε τη 13η Ιουνίου, δηλαδή 25.500 περισσότερα απ’ ό,τι την προηγούμενη.
Ο Δρ. Ράιαν σημείωσε πως, στο σύνολό της, η ήπειρος δεν μοιάζει να βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση, καθώς την περασμένη εβδομάδα δεν κατέγραψε παρά κάτι περισσότερο από το 5% των κρουσμάτων και το 2,2% των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 παγκοσμίως.
Όμως σε ορισμένες χώρες της τα κρούσματα διπλασιάστηκαν, ενώ σε άλλες η αύξησή τους ξεπέρασε το 50%. Σε αυτήν εξάλλου βρίσκονται οι τρεις από τις πέντε χώρες που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις εκατοστιαία: η Ναμίμπια (+99%, 1.200 κρούσματα την ημέρα), η Ζάμπια (+92%, 2.300), και η Νότια Αφρική (+53%, 9.100). Οι υπόλοιπες δύο βρίσκονται στην Ασία και είναι η Μογγολία (+68%, 2.200) και το Μπανγκλαντές (+44%, 3.000).
Το τρίτο κύμα της πανδημίας «μεγεθύνεται και επιταχύνεται» στην Αφρική εξαιτίας των παραλλαγών του ιού, είχε προειδοποιήσει ήδη την Πέμπτη το γραφείο του ΠΟΥ για την ήπειρο, ζητώντας να αυξηθεί η ποσότητα των εμβολίων που διανέμονται στις χώρες της.
Ο Δρ. Ράιαν υπογράμμισε ότι η Αφρική είναι πολύ πιο ευάλωτη, διότι συγκριτικά δεν έχει παραλάβει παρά ελάχιστες δόσεις εμβολίων για την COVID-19, την ώρα που η Ευρώπη και οι ΗΠΑ για παράδειγμα έχουν επιτύχει τέτοια ποσοστά ανοσοποίησης των πληθυσμών τους που έχουν αρχίσει να επιστρέφουν σε πιο φυσιολογική ζωή, αφού καταγράφουν θεαματικές μειώσεις των μολύνσεων και των θανάτων.
«Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως σε μια περιοχή με πολλαπλές πιο μολυσματικές παραλλαγές, που δυνητικά μπορεί να έχουν πιο ισχυρό αντίκτυπο, αφήσαμε μεγάλο μέρος των πληθυσμών, ιδιαίτερα των ευάλωτων πληθυσμών, στερημένο από την προστασία των εμβολίων ενώ τα συστήματα υγείας είναι ήδη ευάλωτα», τόνισε ο Δρ. Ράιαν.
«Αυτή είναι η συνέπεια της άνισης διανομής των εμβολίων», πρόσθεσε.
Η δήλωσή του είναι απόλυτα ακριβής για την Αφρική, όπου μόλις το 1% του πληθυσμού έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.
«Είναι εντελώς πρόωρο να νομίσουμε ότι το επόμενο κύμα στην Αφρική θα είναι απλά σύντομη βροχή κι όχι θύελλα», τόνισε ο γιατρός. Και πρόσθεσε: «νομίζω πως πρέπει να πάρουμε αυτό που συμβαίνει στην Αφρική πάρα πολύ σοβαρά».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε
- Οι αθόρυβοι MVP είναι το μυστικό του
- Απάτες υψηλής τεχνολογίας: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο
- Κιλιμάντζαρο: Η συγκινητική ιστορία του Πανάγου – «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»