Κλιματική αλλαγή: Ο πλανήτης παγιδεύει τη θερμότητα με διπλάσιο ρυθμό
Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον της Γης. Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα της NASA.
- Συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα - Ζητούν «επαρκείς συντάξεις και αξιοπρεπή διαβίωση»
- ΠΑΣΟΚ: Οι άξονες και η τακτική στη μάχη με τη ΝΔ – Τα ονόματα για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο
- Κόντρες και ειρωνίες στη Βουλή: «Αραιώσατε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ…»
- Δεκάδες νεκρά ποντίκια γέμισε το λιμάνι στο Ηράκλειο - Μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν NASA και ΝΟΑΑ για τον πλανήτη. Τα αποτελέσματα κοινής έρευνας τους, που δημοσιεύτηκαν στο Geophysical Research Letters, πρέπει να μας ανησυχήσουν, καθώς σύμφωνα με αυτά η θερμότητα που παγιδεύεται από το έδαφος, τους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα της Γης, έχει διπλασιαστεί μέσα στα τελευταία 14 χρόνια.
Παρατηρώντας μετρήσεις δορυφόρων για το πόση ενέργεια του Ήλιου μπαίνει στην ατμόσφαιρα της Γης και πόση αντανακλάται πίσω στο διάστημα, οι επιστήμονες σύγκριναν τα δεδομένα με τις μετρήσεις των ωκεάνιων θερμοκρασιών για να καταλάβουν το ποσό που απορροφάται από αυτούς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε αυτό το ενεργειακό ισοζύγιο από το 2005 έως το 2019, η θερμότητα που απορροφήθηκε από τη Γη έχει αυξηθεί.
Ερευνητής της NASA, ο Norman Loeb, υπογραμμίζει επί του θέματος: «Οι δύο αυτοί πολύ ανεξάρτητοι τρόποι να δούμε τις αλλαγές στο ενεργειακό ισοζύγιο της Γης, συμφωνούν απόλυτα και μας δείχνουν και οι δύο αυτή τη μεγάλη αλλαγή, η οποία μας δίνει μεγάλη σιγουριά πως πρόκειται για ένα πραγματικό φαινόμενο και όχι απλά ένα κατασκεύασμα των οργάνων. Οι τάσεις που παρατηρήσαμε είναι πολύ ανησυχητικές».
Τι ευθύνεται για τον διπλασιασμό της θερμότητας;
Οι λόγοι που ο πλανήτης μας συγκρατεί περισσότερη θερμότητα ποικίλλουν. Ένας είναι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή. Όσο περισσότερα αέρια θερμοκηπίου παράγουμε, τόσο περισσότερη θερμότητα παγιδεύεται. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν οι φυσικές αλλαγές στο κλίμα, οι οποίες μεταξύ 2014 και 2019, σχημάτισαν λιγότερα σύννεφα.
«Ο συνδυασμός των δύο προκαλεί τη θέρμανση, η οποία οδηγεί σε μεγάλη αλλαγή στο ενεργειακό ισοζύγιο της Γης. Το μέγεθος αυτής της αύξησης είναι χωρίς προηγούμενο. Η ελπίδα μου είναι αυτός ο ρυθμός να υποχωρήσει τις επόμενες δεκαετίες. Αλλιώς θα δούμε πιο ανησυχητικές κλιματικές αλλαγές», εξηγεί ο ερευνητής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις