Κοροναϊός: Μπορεί η άρση της μάσκας να φουντώσει ένα τέταρτο κύμα με θύματα ανεμβολίαστους;
Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο του… πιο μακροχρόνιου μέτρου μέσα στην πανδημία, ωστόσο το «βραβείο» αυτό τελικά θα πρέπει να δοθεί στη χρήση της μάσκας, η οποία έχει γίνει πια αναπόσπαστο αξεσουάρ της ζωής μας.
Αίρεται ολοκληρωτικά και επισήμως την 1η Ιουλίου η απαγόρευση κυκλοφορίας, ένα μέτρο που ισχύει στη χώρα μας από το φθινόπωρο του 2020, αν και η κοινή αίσθηση είναι πως έχει διαρκέσει χρόνια.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο του… πιο μακροχρόνιου μέτρου μέσα στην πανδημία, ωστόσο τη διάκριση αυτή φαίνεται τελικά να κερδίζει η χρήση της μάσκας, η οποία έχει γίνει πια αναπόσπαστο αξεσουάρ της ζωής μας.
Πέρασε ωστόσο από σαράντα κύματα. Με την άφιξη της πανδημίας έγινε σύσταση για μη χρήση μάσκας, εν συνεχεία υπήρξε σύσταση για προαιρετική χρήση της αλλά με επιφυλάξεις και εν τέλει έγινε υποχρεωτική παντού και σχεδόν σε κάθε δραστηριότητα, μέτρο που ισχύει ακόμη και σήμερα.
Χρήση μάσκας: Φτάνει στο τέλος της;
Όμως, όπως όλα δείχνουν, ακόμη και η χρήση μάσκας, η οποία όπως έχουν πολλάκις αναφέρει οι ειδικοί είναι το Νο1 μέσο αυτοπροστασίας από τον κοροναϊό, αναμένεται να πάψει να είναι υποχρεωτική για τους εμβολιασμένους σε λίγο καιρό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα έχει αρχίσει να συζητά ήδη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, είχε αποκαλύψει πριν λίγο διάστημα (ΣΚΑΪ) πως η ημέρα που θα ανακοινωθεί η άρση αυτού του μέτρου δεν αργεί.
Φυσικά Νο1. παράγοντας είναι η πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, αλλά και η ζέστη η οποία κάνει όλο και πιο δύσκολη την τήρηση του μέτρου ειδικά από όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και είναι σχεδόν πλήρως προστατευμένοι από τον ιό.
Ήδη αρκετοί ειδικοί έχουν τοποθετηθεί υπέρ της άρσης του μέτρου για όσους έχουν εμβολιαστεί, πράγμα βέβαια που έχει ήδη ανακοινωθεί και σε άλλες χώρες, όπως τη Γαλλία.
Σήμερα μάλιστα η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη σημείωσε πως όταν οι εμβολιασμοί φτάσουν σε ποσοστό 80% τότε οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να φορούν μάσκες, ούτε σε εσωτερικούς χώρους.
Ναι μεν, αλλά…
Πάντως η άρση ενός τόσο σημαντικού μέτρου χωρά ακόμη συζήτηση, καθώς οι ειδικοί θεωρούν πως αν αρθεί τελικά η χρήση της, στο τέλος δεν θα φορούν μάσκα κι αυτοί που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη μετάδοση του ιού και κατ΄επέκταση σε αύξηση των κρουσμάτων.
Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τις τελευταίες εβδομάδες όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν προφυλάξεις για ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα, βλέποντας το μεταλλαγμένο στέλεχος Δ αφενός να εξαπλώνεται ταχύτερα, αφετέρου να μην αντιμετωπίζεται εντελώς από τα εμβόλια.
Ο φόβος για τέταρτο κύμα
Ειδικότερα το ινδικό στέλεχος B.1.617, που ονομάστηκε «Δέλτα» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εντοπίζεται πλέον στο 90% των κρουσμάτων στη Μόσχα, ενώ στην Αγγλία -με εμβολιασμένη τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού- οι επιστήμονες μιλούν ανοιχτά πλέον για νέο πανδημικό κύμα.
Στο στόχαστρο της ινδικής μετάλλαξης βρίσκεται και η Πορτογαλία, η οποία ενώ πριν λίγες ημέρες έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την Ελευθερία με την επανέναρξη πολλών δραστηριοτήτων, δεν αποκλείεται να το ξανασκέφτηκε μόλις είδε τα αποτελέσματα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας για τις μεταλλάξεις.
Επίσης καμπανάκι για ένα τέταρτο κύμα χτυπά και η Γερμανία, καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα εντοπίζεται στο 6% των κρουσμάτων, όταν πριν 4 εβδομάδες ήταν στο 2%.
Με τον κλοιό να σφίγγει, και την μία μετά την άλλη ευρωπαϊκή χώρα να κάνουν πισωγυρίσματα σε ότι αφορά τα βήματα ελευθερίας, ούτε στη χώρα μας έχει αποκλειστεί ένα τέταρτο κύμα, το οποίο, όπως λένε οι ειδικοί, θα «χτυπήσει» ως επί το πλείστον ανεμβολίαστους.
«Το 4ο κύμα της Πανδημίας το φθινόπωρο θα αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους» υποστηρίζει και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, επισημαίνοντας στους τελευταίους ότι οι περιπτώσεις βαριάς νόσου και θανάτου θα τους αφορούν σχεδόν κατά 95%.
«Επειδή θα είστε η μειοψηφία (περίπου το 70% θα έχει εμβολιαστεί) θα είναι δύσκολη η κοινωνική και οικονομική αιτιολόγηση ενός γενικού lockdown που θα σας προστατεύσει», σημειώνει και προσθέτει πως:
«Το πολύ επικίνδυνο νέο στέλεχος του ιού, το Delta της Ινδίας που επικρατεί ταχύτατα λόγω της μεγαλύτερης κατά 60% μολυσματικότητας, καλύπτεται από τον πλήρη εμβολιασμό και με τις δυο δόσεις των Pfizer και AstraZeneca εμβολίων (αναμένουμε τα αποτελέσματα για τα Moderna και J&J), η μια δόση δεν προστατεύει (δημοσιευμένα δεδομένα πριν λίγες μέρες από το Public Health England αλλά και το Francis Crick Institute). Η πλήρης λοιπόν προστασία από το Delta στέλεχος απαιτεί 40-80 μέρες για πλήρη εμβολιασμό. Ανεμβολίαστοι γρηγορείτε … (**)».
Πατάει γκάζι η επιχείρηση Ελευθερία – Επιβεβαιώνει το ECDC
Την ώρα λοιπόν που οι επιστήμονες μελετούν λεπτομερώς αυτό το μεταδοτικό στέλεχος, και τίθενται σε εγρήγορση οργανισμοί υγείας, επιστημονικές κοινότητες και κυβερνήσεις, οι Έλληνες ειδικοί έχουν τονίσει πως η λύση για να αποφύγουμε ένα τέταρτο κύμα είναι μόνο o εμβολιασμός και κατ΄επέκταση το χτίσιμο ισχυρού τείχους ανοσίας, το οποίο θα επιτευχθεί με το «τσίμπημα» τουλάχιστον του 70% του πληθυσμού.
Βάσει της πορείας των εμβολιασμών στην Ελλάδα και δεδομένου πως η Επιχείρηση Ελευθερία έχει πατήσει γκάζι, ο στόχος αυτός φαντάζει πλέον εφικτός, αν και παραμένει δύσκολος.
Το ECDC έρχεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω, παραθέτοντας νέα στοιχεία σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.
Όπως φαίνεται και από τα παρακάτω διαγράμματα που παρουσιάζουν στοιχεία για τις δόσεις εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στη χώρα μας αλλά και το ποσοστό των εμβολιασμένων συγκριτικά με άλλες χώρες, η Ελλάδα έχει σημειώσει εξαιρετική πορεία μέχρι στιγμής και βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Χρήση τουλάχιστον μίας δόσης σε ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω (%) σε χώρες της ΕΕ
Ειδικότερα η Ελλάδα βρίσκεται μία ανάσα μακριά από την συμπλήρωση ποσοστού 50% σε ότι αφορά τον πληθυσμό που έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση από την έναρξη του προγράμματος Ελευθερία (47,8%).
Πρωτιά στην συγκεκριμένη κατηγορία έχει η Μάλτα η οποία έχει εμβολιάσει το 69,6% του πληθυσμού της με μία δόση, ενώ τελευταία είναι η Ρουμανία η οποία δεν έχει αγγίξει καν το 30% (29,1%).
Οι περισσότερες χώρες κυμαίνονται από το 50,2% όπως η Πολωνία, μέχρι το 66,5% όπως η Ισλανδία.
Πλήρως εμβολιασμένοι ενήλικες στην ΕΕ
Ακόμη η Ελλάδα είναι στο ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά και τους πλήρως εμβολιασμένους.
Συγκεκριμένα στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί οι 3 στους 10 πολίτες, δηλαδή το 31% του πληθυσμού.
Ενδεικτικά στην Γαλλία έχει εμβολιαστεί πλήρως το 25% του πληθυσμού, στη Γερμανία το 31,5%, στην Ιταλία το 27,7%, στην Πορτογαλία το 29,9% και στην Ισπανία το 29,1%.
Αριθμός δόσεων εμβολίου που διανέμονται από τους κατασκευαστές σε χώρες της ΕΕ
- «Πώς να γίνεις Σούπερ Ήρωας»: Μια διαδραστική παράσταση στο θέατρο Σταθμός
- ΑΑΔΕ: Ποιοι φόροι πληρώνονται στην ώρα τους, ποιοι μένουν απλήρωτοι
- Καβάλα: Τη ζωή του έχασε ηλικιωμένος μετά από φωτιά στο σπίτι του
- Συνταγή: Παραδοσιακά μελομακάρονα
- ΠΑΣΟΚ: Σταθεροποιείται αλλά δεν κλείνει η ψαλίδα με τη ΝΔ – Η υποδοχή στον Ανδρουλάκη από τους Σοσιαλιστές
- Η εκδίκηση του ποδοσφαίρου ή αλλιώς, πώς ο Σλοτ «μπλόκαρε» την πώληση της Λίβερπουλ!