Golden Visa: Ο κοροναϊός έβαλε «φρένο» στις επενδύσεις στην Ελλάδα – Στη δεύτερη θέση οι Τούρκοι
Μόλις 117 άδειες διαμονής εκδόθηκαν το πεντάμηνο φέτος – Πώς κατανέμονται ανά χώρα οι άδειες πενταετούς διαμονής
Χαμηλές πτήσεις κατέγραψε το πρόγραμμα της Golden Visa το πεντάμηνο του τρέχοντος έτους καθώς ο κορωνοϊός φαίνεται ότι άφησε το στίγμα του καθώς περιορίστηκαν τα ταξίδια προς την Ελλάδα.
Το πλήγμα από τις συνέπειες της πανδημίας είναι πολύ σημαντικό παρά το γεγονός ότι η αγορά ανέμενε σχετική ανάκαμψη.
Παράλληλα, η αύξηση των κρουσμάτων τόσο στην χώρα μας όσο και παγκοσμίως και ο φόβος για την εξέλιξη του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού πιέζουν ακόμη περισσότερο την διαδικασία.
Οι Κινέζοι επενδυτές – αγοραστές αποτελούν διαχρονικά τους πρωταγωνιστές του προγράμματος Golden visa στη χώρα μας, ωστόσο το πεντάμηνο τη δεύτερη θέση κατέλαβαν οι Τούρκοι ενώ ακολουθούν οι Ρώσοι.
Τα νούμερα για την Golden Visa
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, σύμφωνα με τα οποία συνολικά 8.692 πολίτες τρίτων χωρών επένδυσαν κεφάλαια σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα αποκτώντας άδεια διαμονής.
Από την έναρξη του προγράμματος χορηγήσεων αδειών διαμονής, φαίνεται ότι η Golden Visa αποτελεί… κινέζικη υπόθεση.
«Πρωταθλητές» στη λίστα είναι 6.190 Κινέζοι, δεύτεροι 541 Τούρκοι και τρίτοι Ρώσοι (474).
Στις 226 ανέρχεται ο αριθμός των αδειών σε υπηκόους του Λιβάνου, σε 199 της Αιγύπτου, 152 του Ιράν και 111 το Ιράν.
Ακολουθούν με διψήφιο αριθμό οι χορηγήσεις αδειών σε υπηκόους της Ουκρανίας, 87, της Ιορδανίας με 74 και της Συρίας με 69.
Άλλες 569 Χρυσές Βίζες έχουν χορηγηθεί σε υπηκόους λοιπών χωρών.
Επίσης, συμπεριλαμβανομένων και των μελών των οικογενειών των επενδυτών, άδεια διαμονής μέσω του προγράμματος Golden Visa έχουν συνολικά 26.123 άτομα.
Από αυτά 18.905 Κινέζοι, Τούρκοι με 1.477 άδειες, Ρώσοι με 1.278, Λιβανέζοι με 715, Ιρανοί με 489, Αιγύπτιοι με 477, Ιρακινοί με 441.
Άλλες 247 άδειες διαμονής έχουν χορηγηθεί σε υπηκόους των ΗΠΑ, 244 της Συρίας και 225 της Ιορδανίας.
Σε υπηκόους λοιπών χωρών έχουν χορηγηθεί συνολικά 1.625 άδειες διαμονής.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ελληνικό Κώδικα Μετανάστευσης, παρέχεται δυνατότητα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και σε μέλη των οικογενειών τους, που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας με το ελάχιστο ύψος της να καθορίζεται σε 250.000 ευρώ, ποσό που θα πρέπει να έχει καταβληθεί ολοσχερώς κατά την υπογραφή του συμβολαίου.
Οι άδειες διαμονής ανανεώνονται κάθε 5 χρόνια εφόσον οι αλλοδαποί επενδυτές εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους την ακίνητη περιουσία, που απόκτησαν στην ελληνική επικράτεια.
Πέραν, όμως, της απόκτησης ακίνητης περιουσίας, πλέον, χρυσή βίζα μπορεί να χορηγηθεί και σε πολίτες τρίτων χωρών εφόσον πραγματοποιήσουν άυλη επένδυση στην Ελλάδα σε συγκεκριμένες μορφές τίτλων ή τραπεζική κατάθεση που υπερβαίνει σε αξία τις 400.000 ευρώ, είτε ως φυσικά πρόσωπα είτε μέσω νομικών οντοτήτων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις