Η ένωση των ελληνικών ποταμών
Μια ιστορία που ξεκίνησε στα Τρίκαλα πριν από 15 χρόνια δείχνει πλέον ώριμη να αρχίσει να ξετυλίγεται.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Πριν από 15 χρόνια στα Τρίκαλα ιδρύθηκε το «Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων» με ποτάμια με έδρα τον Δήμο Τρικκαίων και αφορμή στάθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Interreg IIIC-South Ένωση περιοχών με ποτάμια» και η συμμετοχή του δήμου Τρικάλων στο πρόγραμμα. Σήμερα 15 χρόνια αργότερα 26 δήμοι που διαρρέονται από ποτάμια είναι μέλη.
Σκοπός του Ελληνικού Δικτύου πόλεων με ποτάμια είναι η ανάληψη και υλοποίηση πολιτικών που αφορούν την περιβαλλοντική, πολιτιστική, αισθητική και οικονομική ανάπτυξη των ποτάμιων οικοσυστημάτων.
Η δεκαετής και πλέον οικονομική κρίση δυσκόλεψε το δίκτυο να αναπτύξει έντονη δράση. Το χαμένο έδαφος θα επιδιωχθεί να καλυφθεί από εδώ και στο εξής καθώς οι ανάγκες για περιβαλλοντική δράση έχουν πολλαπλασιαστεί και η χρονική στιγμή επιτάσσει από φορείς, δίκτυα και θεσμούς δράσεις που θα προστατεύουν και θα αναδεικνύουν το φυσικό μας περιβάλλον.
Οι δήμοι με ποτάμια είναι ευλογία. Η νέα διοίκηση του δικτύου και ο πρόεδρος της Ιωάννης Ταγκαλέγκας, δήμαρχος Λειβαδιάς δεσμεύτηκαν να αναλάβουν δράση.
Οι προτεραιότητες που τέθηκαν όπως μαθαίνουμε καθώς και οι άξονες δράσης δημιουργούν την πεποίθηση αλλά και την προσδοκία πως το δίκτυο πόλεων με ποτάμια, φιλοδοξεί να διαδραματίσει ουσιαστικό και κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη των δήμων μελών του. Αναφέρουμε επιγραμματικά τις προτεραιότητες:
- Συνεργασίες – Δίκτυα, δηλαδή η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των μελών του δικτύου και μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, εμπλεκομένων, συναρμοδίων και συναφών με τις αρμοδιότητες του Δικτύου καθώς επίσης και η συνεργασία και συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά δίκτυα κοινού ενδιαφέροντος.
- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση φορέων και πολιτών και ιδιαίτερα του μαθητικού πληθυσμού για βιώσιμη διαχείριση των ποτάμιων οικοσυστημάτων.
- Περιβαλλοντική, αντιπλημμυρική προστασία, ανάδειξη, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική, αθλητική αξιοποίηση και βιώσιμη διαχείριση των ποτάμιων οικοσυστημάτων.
- Διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου που θα δίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τις αρμοδιότητες εκείνες που θα την καθιστούν κύριο διαχειριστή των ποτάμιων οικοσυστημάτων.
- Επιχειρησιακή και λειτουργική αναβάθμιση του Δικτύου με την κατάλληλη στελέχωση και τη δυνατότητα υλοποίησης Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
- Συλλογικότητα, με την ενεργοποίηση των μελών του Δ.Σ. και την ανάληψη από μέρους τους διαχείρισης αρμοδιοτήτων και δράσεων του δικτύου.
- Μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε όλα τα μέλη του δικτύου.
- Αξιοποίηση συστημάτων πληροφορικής και πολυμέσων πληροφόρησης, ενημέρωσης, κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας.
Το περιβάλλον από μόνο του αποτελεί τον φυσικό πλούτο μιας περιοχής αλλά και τον παράγοντα εκείνο που διαμορφώνει το πλαίσιο της υγιούς διαβίωσης των μελών του οικοσυστήματος. Τυχόν ανθρώπινη παρέμβαση χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο διατάραξης της αρμονίας της φύσης.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε βιώσει φυσικές καταστροφές που πρέπει να μας έχουν κάνει σοφότερους αλλά και πιο ταπεινούς. Το δίκτυο δήμων με ποτάμια, έχει αναλάβει ένα έργο που μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία μέσα από τις δράσεις του, πολλαπλά οφέλη.
Αντίθετα αν όμως είναι μια «σφραγίδα» που αδυνατεί να ανταποκριθεί στο καταστατικό λειτουργίας του δεν έχει λόγο ύπαρξης. Όσα δίκτυα υπάρχουν πρέπει να εξυπηρετούν τους σκοπούς δημιουργίας τους.
Διαφορετικά, δείτε τι θα συμβεί. Δεν είναι μόνο πως δεν ενεργεί όπως επιτάσσει ο ρόλος του, αλλά ταυτόχρονα αφαιρεί την δυνατότητα σε άλλους να δραστηριοποιηθούν όχι επειδή τους εμποδίζει αλλά επειδή δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι εκείνο φροντίζει -τα ποτάμια στη προκειμένη περίπτωση- κάτι που τελικά δεν κάνει δημιουργώντας ένα κενό το οποίο όταν γίνει αντιληπτό ίσως να είναι αργά για το οικοσύστημα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις