Χρηματοδότηση της έρευνας και σύνδεση της παραγωγής με την καινοτομία
Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η απάντηση του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας στη σοβαρή υγειονομική κρίση είναι η επαρκής χρηματοδότηση της έρευνας για δημιουργία νέων μορίων, η συνεργασία των ερευνητικών ομάδων και η σύνδεση της παραγωγής με την καινοτομία.
Γράφει η Ιουλία Τσέτη*
Οσο και να ακούγεται παράδοξο, η πανδημία απέδειξε ότι μπορούμε να κάνουμε την υπέρβασή μας – κόντρα στις κρίσεις – και ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πράγματι λαμπρά επιστημονικά μυαλά, ενδιαφέρουσες νεοφυείς επιχειρήσεις και ένα πολλά υποσχόμενο φυτώριο ερευνητών. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που υλοποιούμε μία συνεργασία μεταξύ του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και των έγκριτων ερευνητών του, καθώς επίσης και της εταιρείας «Αθρόα Καινοτομία». Ευελπιστούμε ότι η συγκεκριμένη συνεργασία θα αποδώσει σημαντικούς καρπούς και θα αποδειχθεί μακροπρόθεσμα πολλά υποσχόμενη για το πεδίο της έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Το «τέκνο» αυτής της συνεργασίας είναι μία επαναστατική συσκευή ελληνικής καινοτομίας, η οποία ανιχνεύει τα αντισώματα ενάντια στον SARS-CoV-2 βασισμένη σε νανοαισθητήρες, προϊόν ανακάλυψης των ερευνητικών εργαστηρίων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Η πρωτοποριακή αυτή συσκευή δίνει το έναυσμα για την post-Covid εποχή, στην οποία η χώρα μας θα πρωταγωνιστεί με συνεργασίες που θα βασίζονται στο καινοτόμο έργο των ελληνικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, των ελλήνων επιστημόνων και των start up επιχειρήσεων.
Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η απάντηση του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας στη σοβαρή υγειονομική κρίση είναι η επαρκής χρηματοδότηση της έρευνας για δημιουργία νέων μορίων, η συνεργασία των ερευνητικών ομάδων και η σύνδεση της παραγωγής με την καινοτομία. Και φυσικά, η ενδυνάμωση και η χρήση της τεχνολογίας, της τηλεϊατρικής και της ψηφιακής μεταρρύθμισης στην υπηρεσία της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας. Είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και η παραγωγή στην Ευρώπη να γυρίσει πίσω από εκεί όπου ξεκίνησε. Να κερδίσουμε τις θέσεις εργασίας που χάσαμε και την ανάπτυξη που μας πρέπει.
Ως μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ, εκτιμώ ότι είναι αδήριτη ανάγκη να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή και να γίνουμε κόμβος Καινοτομίας, Ερευνας και Αριστείας. Αλλωστε και το ευνοϊκό χρηματοδοτικό περιβάλλον του Ταμείου Ανάκαμψης (RF) μάς δίνει αυτή τη δυνατότητα, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε με σύνεση και σοφία.
*Η κυρία Ιουλία Τσέτη είναι φαρμακοποιός MSc, CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, μέλος ΔΣ του ΣΕΒ και πρόεδρος του Global Compact Network Hellas.
- Περού: 11 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα – Συμμετείχαν σε σχολική εκδρομή
- Μεξικό: 6 νεκροί και 10 τραυματίες από επίθεση ενόπλων σε μπαρ
- Συρία: Κούρδοι μαχητές σκότωσαν 15 μαχητές προσκείμενους στην Τουρκία
- Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του
- Χεζμπολάχ: «Χτυπάτε την Βηρυττο, θα χτυπήσουμε το Τελ Αβίβ»
- Σοκάρει το βίντεο από τη φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι