Γυναίκα: Αναγκαία η άρση των ανισοτήτων που σχετίζονται με τον φόρτο των γυναικών στο σπίτι και την οικογένεια
Χάσμα στις αμοιβές, στερεότυπα και διαρροή από την εργασία υφίστανται οι γυναίκες σύμφωνα με δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEERC), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «TeRRItoria».
Την ανάγκη να υπάρξει άρση των ανισοτήτων που σχετίζονται με το φόρτο που κουβαλάνε κατά κανόνα οι γυναίκες στο σπίτι και την οικογένεια, φραγμός στις διαρροές των γυναικών από την εργασία και οπτική του φύλου στις εργασιακές πολιτικές, υπογράμμισε η ομότιμη καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νάνσυ Παπαλεξανδρή, στη δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα «Η διάσταση του φύλου σε οργανισμούς Έρευνας και Καινοτομίας: εξερευνώντας την επαγγελματική εξέλιξη, το «κενό» στην ηγεσία και τη σεξουαλική παρενόχληση», που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEERC), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «TeRRItoria».
Αφορμή για τις επισημάνσεις αυτές αποτέλεσαν τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Ισότητας Gender Equality της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παρουσίασε η κ. Παπαλεξανδρή, σύμφωνα με τα οποία, η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη των 27 κρατών μελών ως προς την ισότητα των φύλων. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βαθμολογήθηκε σε μια σειρά από δείκτες του Ινστιτούτου Ισότητας και συγκέντρωσε 55,2 βαθμούς, ενώ ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών ήταν 67,9 βαθμοί και οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται στην κορυφή της βαθμολογίας με περισσότερους από 82 βαθμούς.
Η ομότιμη καθηγήτρια εξήγησε ότι το κριτήριο που φέρνει την Ελλάδα στη δυσμενέστερη θέση είναι ο όγκος της επιπλέον εργασίας που επωμίζονται οι γυναίκες στο σπίτι και την οικογένεια. «Οι Ελληνίδες είμαστε περισσότερο φορτωμένες με καθήκοντα που φαίνεται ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πιο πρόθυμοι οι άνδρες να τα μοιραστούν. Γιατί ενώ είμαστε ψηλά στο επίπεδο της εκπαίδευσης, αυτό το κριτήριο είναι που μας φέρνει χαμηλά, δηλαδή οι επιπλέον ώρες ενασχόλησης», πρόσθεσε.
Χάσμα στις αμοιβές, στερεότυπα και διαρροή από την εργασία
Εξάλλου, η κ. Παπαλεξανδρή αναφέρθηκε στο χάσμα που υπάρχει στις αμοιβές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, τα στερεότυπα που υπάρχουν και αναπαράγονται και στη διαρροή γυναικών από την έρευνα και τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται, στην ηλικία των 40 με 45 ετών, λόγω εμποδίων εξέλιξης και μιας ύπουλης άνισης μεταχείρισης που, όπως είπε, με κάποιο τρόπο παρεισφρέει στην εργασία.
«Σκεφτείτε εταιρείες που το βράδυ βάζουν όλα τα συμβούλια στις 7. Με αυτόν τον τρόπο εξαιρούνται οι περισσότερες γυναίκες που έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις και παιδιά», είπε. Μίλησε ακόμη για τα όρια ηλικίας για προαγωγές σε οργανισμούς και εταιρίες και σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό εξαιρούνται από τη δυνατότητα εξέλιξης οι γυναίκες που μπορεί να έχουν καθυστερήσει λόγω των οικογενειακών υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχουν προβλέπεις του νόμου για εξατομικευμένη ευέλικτη απασχόληση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «αυτό το είδαμε πόσο απαραίτητο είναι και τώρα, την εποχή του κορονοϊού, που όλο αυτό το διάστημα η μητέρα έπρεπε να ασχοληθεί με παιδί, ιδίως το πολύ μικρό που δεν μπορούσε να καθίσει στον υπολογιστή και να παρακολουθήσει το μάθημα μόνο του. Σκεφτείτε λοιπόν τη μητέρα που έπρεπε να εργαστεί εξ αποστάσεως και να φροντίζει συγχρόνως τα παιδιά που δεν πάνε σχολείο». Υπογράμμισε τέλος ότι «υπάρχουν λύσεις για όλα» και θα πρέπει να εφαρμοστούν αλλά και να θεσμοθετηθούν.
Οι γυναίκες στην επιχειρηματικότητα
Από την πλευρά της οργάνωσης «Women Do Business», η Έρη Παυλάκη και η Νατάσσα Γρηγοράκη αναφέρθηκαν στους παράγοντες που καθορίζουν την ενασχόληση της γυναίκας με την επιχειρηματικότητα και επισήμαναν χαρακτηριστικά ότι, βάσει ερευνών, οι γυναίκες προκειμένου να κάνουν κάτι στον επιχειρηματικό τομέα θέλουν να νιώθουν έτοιμες σε ένα ποσοστό 85 με 89% εν αντιθέσει με τους άνδρες που θέλουν να νιώθουν έτοιμοι σε ποσοστό 65%.
Στο σημείο αυτό υπογράμμισαν την ανάγκη ενδυνάμωσης των γυναικών ώστε να προχωρήσουν στα επαγγελματικά βήματα που σχεδιάζουν, ενώ έδωσαν έμφαση στην κατάρτισή τους και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους που έχουν να κάνουν με την επιστήμη, τα μαθηματικά και την τεχνολογία.
Σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας
Για τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας μίλησε στην εκδήλωση η συγγραφέας και συνιδρύτρια της οργάνωσης «Women on top», Στέλλα Κάσδαγλη, παραθέτοντας τα αποτελέσματα της έρευνας της «Action Aid», που έγινε τον Νοέμβριο του 2020.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, όπως είπε, το 85% των γυναικών από όλους τους επαγγελματικούς χώρους και το 90% των γυναικών από τους χώρους της εστίασης και του τουρισμού δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σεξουαλικά παρενοχλητικές συμπεριφορές. Επίσης, το 55% των παριστάμενων σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης δεν έκαναν τίποτα, ενδεχομένως λόγω φόβου και άγνοιας ως προς τους τρόπους αντίδρασης.
«Το φαινόμενο είναι τόσο διαδεδομένο που έχει κανονικοποιηθεί πλήρως από τις γυναίκες στην Ελλάδα», είπε και ανέφερε ότι ειδικά για τον χώρο που η εξυπηρέτηση των πελατών συνδέεται πολλές φορές με την αποδοχή σεξουαλικά παρενοχλητικών συμπεριφορών, αυτές «είναι τόσο συχνές που φαίνονται ακόμη και στις γυναίκες ως φυσιολογικές αναπόφευκτες, μέρος της δουλειάς».
«Αν ξαφνικά έβγαινε αύριο το πρωί το 85% των οικονομικά ενεργών γυναικών στην Ελλάδα και έκαναν μια δημόσια καταγγελία θα λέγαμε ότι έχουν κάποιο συμφέρον, ότι λένε ψέματα, ότι έχουν τρελαθεί και δεν συνειδητοποιούμε το μέγεθος και την έκταση του προβλήματος», συμπλήρωσε.
Πηγή: ΑΠΕ
- Μαγδεμβούργο: Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον ανακριτή
- Βραζιλία: Τουλάχιστον 38 νεκροί μετά σύγκρουση λεωφορείου με μπλοκ γρανίτη σε αυτοκινητόδρομο
- Ινδία: Κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πολιτεία Παντζάμπ σε πρόσφατα «εξευγενισμένη» περιοχή
- Ρωσία: Ο Πεσκόφ επεξηγεί την πρόκληση Πούτιν στην Δύση για «τεχνολογική μονομαχία» με Ορέσνικ
- ΗΠΑ: Η Αμερικανική Αεροπορία βομβάρδισε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη
- Σε επίπεδο ρεκόρ και το 2024 η κατανάλωση άνθρακα