Φυσάνε λιγάκι καλοκαιριάτικα το γιαούρτι…
Μη βιαστείτε να κάνετε προβλέψεις και προγνωστικά. Οι Ιταλοί και οι Βέλγοι που ξεκίνησαν καλά στα προημιτελικά μπορεί να παίξουν μεταξύ τους - αν κάποιος από τους δυο δεν πέσει θύμα έκπληξης στους «16»
Οπως συμβαίνει με όλες τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων, έτσι και στο Euro 2020 τώρα που φτάνουμε στην ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων, νιώθεις ότι το τουρνουά ξεκινά πραγματικά: όπως πάντα η ένταση αρχίζει να ανεβαίνει από τα νοκάουτ ματς και έπειτα.
Υπαρξη
Το Euro 2020 μοιάζει καλή διοργάνωση διότι κατά ένα περίεργο τρόπο είχαμε νοκάουτ ματς πριν καν τελειώσει η φάση των ομίλων! Το περασμένο Σάββατο οι Γερμανοί έπαιξαν την ύπαρξή τους στο τουρνουά κόντρα στην Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος, καθώς αν έχαναν θα αποχαιρετούσαν τη διοργάνωση. Τα κατάφεραν άριστα κερδίζοντας 4-2. Δεν έχουν προκριθεί, χρειάζονται έναν τουλάχιστον βαθμό με τους Ούγγρους, αλλά οδήγησαν την Πορτογαλία στον δικό της Γολγοθά: αν οι πρωταθλητές Ευρώπης χάσουν από τη Γαλλία την Τετάρτη φεύγουν αυτοί νωρίς νωρίς. Και δεν είναι οι μόνοι που κινδυνεύουν. Νίκη για να συνεχίσουν χρειάζονται και οι Ισπανοί, που την Τετάρτη θα αγωνιστούν με τη Σλοβακία που έχει υπέρ της την ισοπαλία, ενώ νίκη χρειάζονται και οι Πολωνοί του Λεβαντόφσκι στο ματς με τη Σουηδία για να μην αποκλειστούν. Οι Σουηδοί προκρίνονται στους «16» με ισοπαλία, αλλά αν ηττηθούν κινδυνεύουν μολονότι έχουν τέσσερις βαθμούς. Και φυσικά με τέσσερις βαθμούς κινδυνεύουν και οι Αγγλοι, αν ηττηθούν από τους Τσέχους. Τέτοιο μπλέξιμο πραγματικά δεν θυμάμαι ξανά!
Σκαμπανεβάσματα
Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί οι πιο πολλές από τις ομάδες που έχουμε μάθει να θεωρούμε φαβορί (οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί, οι Αγγλοι) εμφανίστηκαν με μεγάλα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους – σκαμπανεβάσματα και στη διάρκεια των αγώνων. Οι Γάλλοι, οι Αγγλοι και οι Πορτογάλοι ήταν καλοί στις πρεμιέρες τους (απέναντι στους Γερμανούς, στους Κροάτες και στους Ούγγρους αντίστοιχα) αλλά τη δεύτερη αγωνιστική οι νίκες που πέτυχαν τους έκαναν κακό. Οι Γάλλοι νόμιζαν πως μπορεί να κερδίσουν περπατώντας και τους Ούγγρους μετά τους Γερμανούς κι όπως ο προπονητής τους Ντιντιέ Ντεσάν παραδέχτηκε παραλίγο να πέσουν θύμα έκπληξης γιατί είχαν ξεχάσει «πόσο καλός μπορεί να είναι ένας αντίπαλος που παίζει μπροστά στο κοινό του σε ένα κατάμεστο γήπεδο». Οι Πορτογάλοι είδαν τους Γερμανούς να χάνουν από τους Γάλλους κι αποφάσισαν να τους αντιμετωπίσουν με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή περιμένοντας: οι Γερμανοί τιμώρησαν τη λάθος προσέγγιση του Φερνάντο Σάντος και κέρδισαν εύκολα με ανατροπή. Οι Αγγλοι νόμιζαν ότι μπορεί να κερδίσουν και τη Σκωτία (ίσως και όλους τους αντιπάλους που θα βρουν…) με 1-0 όπως κέρδισαν την Κροατία: όταν κατάλαβαν πως οι Μπρέιβχαρντ είχαν περισσότερο κουράγιο από το φάντασμα της Κροατίας ήταν αργά. Σταθεροί είναι οι Ισπανοί, αλλά αυτό δεν είναι κολακευτικό: η σταθερότητά τους έγκειται στο ότι και στα δυο ματς που έδωσαν (και με τη Σουηδία και με την Πολωνία) είχαν την ίδια αναποτελεσματικότητα.
Προγνωστικά
Μη βιαστείτε να κάνετε προβλέψεις και προγνωστικά. Οι Ιταλοί και οι Βέλγοι που ξεκίνησαν καλά στα προημιτελικά μπορεί να παίξουν μεταξύ τους – αν κάποιος από τους δυο δεν πέσει θύμα έκπληξης στους «16». Και οι Ολλανδοί που προκρίθηκαν εύκολα είναι η πιο τρελή ομάδα του κόσμου: ό,τι με κόπο χτίζουν, εύκολα το διαλύουν. Το Euro 2020 κατά πάσα πιθανότητα θα το κατακτήσει όχι όποιος ξεκίνησε εντυπωσιακά, αλλά όποιος θα μπορέσει να τρέξει όσο πρέπει και χρειάζεται την κατάλληλη στιγμή. ‘Η όποιος απλά θα είναι εύστοχος στα πέναλτι: από τη φάση των «16» τα ματς που θα κριθούν στα πέναλτι πιστεύω θα είναι πολλά. Εκτός αν οι περιπέτειες όλων με τον ιό σταθούν αιτία για να δούμε απρόβλεπτες καταρρεύσεις.
Ρόστερ
Ευτυχώς πάντως που υπάρχουν τα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και με κάτι ασχολούμαστε. Διότι κατά τα άλλα η ποδοσφαιρική μας επικαιρότητα είναι φτωχότατη. Υποτίθεται ότι αυτό το καλοκαίρι θα έπρεπε να έχουμε πολλές και καλές μεταγραφές καθώς η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να προσθέσουν στο ρόστερ τους παίκτες που να κάνουν τη διαφορά (ώστε να αλλάξουν πολύ μετά από μια σεζόν απογοητευτική) ενώ κι ο ΠΑΟΚ θα ‘πρεπε να ενισχυθεί σημαντικά διότι επέστρεψε ως προπονητής ο Ρασβάν Λουτσέσκου και στις προγραμματικές του δηλώσεις είπε ότι στόχος είναι το πρωτάθλημα. Κι όμως στις 20 Ιουνίου οι ομάδες αυτές έχουν κάνει λίγα, ενώ αντίθετα ο Ολυμπιακός που κέρδισε το τελευταίο πρωτάθλημα από τα Χριστούγεννα προσθέτει παίκτες έτοιμους και έμπειρους στο έτσι κι αλλιώς γεμάτο ρόστερ του. Μετά τον Τικίνιο, θα ανακοινωθεί και ο Πιερ Κουντέ, που έπαιζε στη Μάιντς. Θα έλεγε κανείς ότι είναι ο Ολυμπιακός που πρέπει να ενισχυθεί για να κυνηγήσει του χρόνου τους άλλους – ενώ δεν είναι έτσι ακριβώς.
Αστοχία
Τι συμβαίνει; Νομίζω κάτι απλό. Η διστακτικότητα των ανταγωνιστών του Ολυμπιακού έχει να κάνει με την αστοχία στις περσινές μεταγραφές. Η ΑΕΚ απέκτησε πέρυσι έντεκα ποδοσφαιριστές και από αυτούς βοήθησαν τρεις – τέσσερις: ο Καρίμ, που πέτυχε κάποια γκολ, ο Γκαρσία, που έδειξε καλά στοιχεία και ο Τάνκοβιτς και ο Σακόφ, που χωρίς να δικαιολογήσουν τον θόρυβο που έγινε όταν αποκτήθηκαν, κάτι πρόσφεραν. Ο ΠΑΟ, χάρη στον ισπανό τεχνικό διευθυντή Τσάβι Ρόκα, απέκτησε πέρυσι δυο ντουζίνες παίκτες και στη διάρκεια της σεζόν όλοι έτρεμαν μη χτυπήσουν ο Διούδης, ο Πούγγουρας, ο Χατζηγιοβάνης και ο Αλεξανδρόπουλος: οι νεοφερμένοι είχαν απλά ωραία ονόματα. Κι η διοίκηση του ΠΑΟΚ έμεινε τόσο ευχαριστημένη από τις μεταγραφές που έκανε ο τεχνικός διευθυντής Ολαφ Ρέμπε πέρυσι το καλοκαίρι που τον έδιωξε σε χρόνο ρεκόρ. Θέλω να πω πως όποιος καεί από τον χυλό φυσάει και το γιαούρτι.
Μαρτίνς
Ο Ολυμπιακός σε σύγκριση με τους υπόλοιπους έχει ένα αβαντάζ: το ρόστερ του είναι τόσο μεγάλο, ώστε μπορεί να ελπίζει ότι θα είναι αξιόμαχος ακόμα κι αν δεν βγουν όλες οι μεταγραφές του. Αυτό συνέβη πέρυσι π.χ. Ο Ντρέγκερ, ο Βινάγκρε, ο Πέπε δεν βοήθησαν ιδιαίτερα. Ο Μπρούμα άρχισε να προσφέρει μετά τα μέσα της περιόδου και ο Ραφίνια έφυγε τα Χριστούγεννα, μολονότι είχε προηγουμένως αγωνιστεί βασικός (χωρίς να εντυπωσιάσει) σε 15 ματς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αλλά ο Ολυμπιακός τα πήγε μια χαρά.
Ρίσκο
Ο Ολυμπιακός μπορεί να παίρνει τα ρίσκα του γιατί ο Μαρτίνς είναι βέβαιο πως θεωρεί ότι θα του δώσουν περισσότερα φέτος όσοι πέρυσι έπαιξαν περισσότερο: για τον κόουτς του Ολυμπιακού ο Ανδρούτσος, ο Βρουσάι, ο νεαρός Καλογερόπουλος, ο Σουρλής θα πάρουν φέτος πιο πολλά ματς ενώ σίγουρα περιμένει να του δώσουν πιο πολλά ο Λαλά, ο Ρέαμπτσουκ, ο Τιάγκο Σίλβα, αν μείνει. Ο Ολυμπιακός μπορεί να βάζει τα στοιχηματάκια του και να παίρνει τα ρίσκα του. Αυτό το ρίσκο στους αντιπάλους του φέτος δεν επιτρέπεται.
- Έσωσε τη ζωή άντρα με ΚΑΡΠΑ αλλά δίχασε το ίντερνετ – Το βίντεο που έγινε βαιραλ
- Ρωσία: Απίστευτες οι ταχύτητες του υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik – Φτάνει Λονδίνο και Παρίσι σε 20 λεπτά
- Τροχαία: «Πάνω από 120 άνθρωποι χτυπήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν – Οι θάνατοι ισοδυναμούν με 12 Τέμπη τον χρόνο»
- Αγέραστος Ντι Μαρία: Πέτυχε χατ τρικ σε 15 λεπτά με ψαλιδάκι (vid)
- Φθιώτιδα: Ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα και ξήλωσαν τέντες – Σοβαρές ζημιές σε σκάφη
- Τροχαίο στις Σέρρες: Πέθανε ο 15χρονος οδηγός του οχήματος που προσέκρουσε σε κολώνα