Bitcoin: Μαζική έξοδος των «miners» από την Κίνα
Καθώς το Πεκίνο εντείνει την απαγόρευση «εξόρυξης» Bitcoin και συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα, οι λεγόμενοι miners στρέφονται σε άλλες χώρες για τη δραστηριότητά τους. Επόμενος σταθμός τους; Η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη
Στα 36 χρόνια του, ο Τζιάνγκ Τσούερ είναι ήδη πολυεκατομμυριούχος.
Είναι ιδρυτής της BTC.TOP, μίας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις «εξόρυξης» Bitcoin στον κόσμο -το σύγχρονο «Ελ Ντοράντο»- και πλέον ένας από τους Κινέζους επενδυτές στη δημιουργία κρυπτονομισμάτων που επεξεργάζονται σχέδια μεταφοράς των δραστηριοτήτων τους εκτός ορίων της Κίνας.
Ούτως ή άλλως, πολλές εγκαταστάσεις «εξόρυξης» έχουν ήδη κλείσει επί κινεζικού εδάφους, μετά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης του Πεκίνου να απαγορεύσει την ενεργοβόρο και περιβαλλοντικά επιζήμια «εξόρυξη» Bitcoin και τις συναλλαγές σε αυτό, στο πλαίσιο ελέγχου των χρηματοπιστωτικών κινδύνων.
Πλέον, μετά τη βορειοδυτική επαρχία Σιντσιάνγκ των τουρκογενών Ουιγούρων, την αυτόνομη κινεζική επαρχία της Εσωτερικής Μογγολίας στον βορρά και τις νοτιοδυτικές επαρχίες Γιουνάν και Κινγκάι, έκλεισαν τα τελευταία 24ωρα πολλές εγκαταστάσεις και στη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν: από τις μεγαλύτερες βάσεις «εξόρυξης» κρυπτονομισμάτων στην Κίνα.
Συνολικά, σύμφωνα με την αγγλόφωνη Global Times -ημιεπίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας- πάνω από το 90% των δυνατοτήτων «εξόρυξης» κρυπτονομισμάτων επί κινεζικού εδάφους θα μπει στον «πάγο», έστω και προσωρινά.
Οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι τεράστιες, δεδομένου ότι στην Κίνα γίνεται έως και το 75% των «εξορύξεων» Bitcoin παγκοσμίως.
Ο αντίκτυπος είναι προσώρας ορατός στην πτώση της τιμής του Bitcoin (πάνω από 10% τη Δευτέρα) και αναμένεται, στο άμεσο μέλλον, να φανεί μέσα από τη μαζική μετανάστευση «miners» σε άλλες χώρες.
Όπου φύγει-φύγει
Όπως και για τους υπόλοιπους Κινέζους κροίσους του Bitcoin, έτσι και για τον Τσούερ, αυτό συνιστά μία μεγάλη πρόκληση.
Αφενός, γιατί ότι η επιχείρησή του βασίζεται στη λειτουργία περίπου 300.000 προηγμένης τεχνολογίας και υψηλής αξίας ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Αφετέρου, επειδή αυτοί δούλευαν μέχρι σήμερα νυχθημερόν σε 20 ειδικά διαμορφωμένες και κλιματιζόμενες αποθήκες, σε διάφορες -απομακρυσμένες κυρίως- τοποθεσίες της Κίνας, καταναλώνοντας ολόκληρα gigawatt φθηνής, παραγόμενης κυρίως από άνθρακα ηλεκτρικής ενέργειας.
Τώρα, θα πρέπει να συνυπολογίζει όλους αυτούς τους παράγοντες στα σχέδια που καταστρώνει για φυγή στο εξωτερικό.
Κάποιοι συνάδελφοί του, προβλέποντας τις εξελίξεις, το είχαν ήδη επιχειρήσει τα προηγούμενα χρόνια, με προορισμό χώρες όπως το Ιράν και το Καζακστάν.
Τώρα, όμως, οι περισσότεροι «κοιτάζουν» προς τη Δύση.
Μπορεί η ηλεκτρική ενέργεια να είναι εκεί ακριβότερη συγκριτικά με την Κίνα.
Γίνεται όμως ολοένα και πιο «πράσινη» – σε αντίθεση με τα ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα των «βρώμικων» κρυπτονομισμάτων.
Επιπλέον -σύμφωνα με τον Γιεμού Χου, συνιδρυτή εταιρείας παροχής τραπεζικών υπηρεσιών στον τομέα των κρυπτονομισμάτων- στα θετικά που καταχωρούν οι Κινέζοι miners στις δυτικές χώρες είναι «η πολιτική σταθερότητα» και «η ύπαρξη ρυθμιστικού πλαισίου».
Ως εκ τούτου ένας εξ αυτών, μιλώντας ανωνύμως στην Washington Post, ανέφερε πως εκτιμά ότι το 60-70% των συναδέλφων του θα μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
Ο ίδιος, επισημαίνει, έχει παραγγείλει την κατασκευή 50 εμπορευματοκιβωτίων για την αποθήκευση και μεταφορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών του στις νέες εγκαταστάσεις που στήνει στο δυτικό Τέξας και στον Καναδά.
«Όλοι φοβούνται πια στην Κίνα», ανέφερε. «Το ερώτημα δεν είναι εάν θα πρέπει κανείς να φύγει, αλλά πότε».
«Το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει», είπε ανωνύμως ένας άλλος Κινέζος miner από την Σιτσουάν στην Global Times.
«Γι’ αυτό και τώρα τρέχουμε βρούμε αλλού τοποθεσίες».
Μεταφορά προβλημάτων;
Αποκεντρωμένο, το δίκτυο του Bitcoin δεν έχει κεντρική διαχείριση, ούτε μεσάζοντες για την έγκριση συναλλαγών ή τη δημιουργία νομισμάτων.
Αντί αυτών, υπάρχουν οι λεγόμενοι miners που «τροφοδοτούν» το blockchain (την τεχνολογία, στην οποία βασίζεται η όλη διαδικασία), σε μία κούρσα επίλυσης σύνθετων μαθηματικών γρίφων, μέσω ειδικά σχεδιασμένων υπολογιστών.
Όποιος κερδίσει αυτήν την κούρσα, ανταμείβεται σε bitcoin.
Για τις περιοχές-νέους προορισμούς των miners, ωστόσο, τα κέρδη είναι αμφιλεγόμενα και η κατάσταση διλημματική.
Τίθενται ήδη ερωτήματα για το πώς και πόσο μπορεί να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση σε ενέργεια.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με υπολογισμούς του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, η «εξόρυξη» Bitcoin παγκοσμίως καταναλώνει σήμερα περισσότερα Τεραβάτ/ώρα σε ετήσια βάση απ’ όσα όλη η Αργεντινή.
Όπως επισημαίνουν ωστόσο ειδικοί, το θέμα δεν αφορά μόνο στη μεταφορά δραστηριοτήτων miners από την Κίνα.
«Τώρα πλέον», λέει ο Μάικ Κόιλερ, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας Foundry -που παρέχει υπηρεσίες σε miners ως προς την αγορά υπολογιστών και την εύρεση κατάλληλων εγκαταστάσεων για «εξορύξεις»- «όλοι πασχίζουν για μία θέση σε αυτή την αγορά».
Ακόμη και στις ΗΠΑ, πάντως, δεν υπάρχει κοινή γραμμή.
Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, για παράδειγμα, εξετάζεται η υιοθέτηση ρυθμιστικού πλαισίου για τις «εξορύξεις» κρυπτονομισμάτων, ώστε να μην συμβάλλουν στις εκπομπές CO2.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, στο πλούσιο σε άνθρακα Κεντάκι πέρασε πρόσφατα νόμος, που πριμοδοτεί με φοροαπαλλαγές αντίστοιχες δραστηριότητες, υπό την προϋπόθεση ότι οι σχετικές επενδύσεις θα ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο δολάρια.
- Αγροτικά προϊόντα: Στα «κόκκινα» το ισοζύγιο μετά από 3 χρόνια [πίνακες]
- Ντένζελ Ουάσινγκτον: Η «άβολη» στιγμή με τον βασιλιά Κάρολο στην πρεμιέρα του «Gladiator II»
- Πλημμύρες: Καμπανάκι Χαρδαλιά για τον Κηφισό – «Ο τελευταίος καθαρισμός έγινε το 2002»
- Ο Παναθηναϊκός έχει δύσκολη δοκιμασία στην Μπολόνια
- Tips για εξοικονόμηση ενέργειας σύμφωνα με τις συσκευές που χρησιμοποιούμε
- Βουλή: Ασάφειες και σκιές στο νομοσχέδιο της Κυβερνοασφάλειας