Τέλος η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους από σήμερα – Σε ποιες περιπτώσεις παραμένει υποχρεωτική
Η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, σε συνδυασμό με τα θετικά επιδημιολογικά δεδομένα από την καταγραφή των νέων κρουσμάτων αλλά και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας επέτρεψαν αυτή τη νέα χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον ιό
Νέα δεδομένα που κατά κάποιον τρόπο φαίνονται σχεδόν… πρωτόγνωρα ισχύουν από σήμερα Πέμπτη, καθώς το πλέον απαραίτητο αξεσουάρ της καθημερινότητάς μας, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η μάσκα για την προστασία από τον κοροναϊό παύει να είναι απαραίτητη σε κάθε κίνησή μας σε δημόσιους χώρους.
Η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, σε συνδυασμό με τα θετικά επιδημιολογικά δεδομένα από την καταγραφή των νέων κρουσμάτων αλλά και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας επέτρεψαν αυτή τη νέα χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον ιό.
Παράλληλα, από την προσεχή Δευτέρα παύει, μεταξύ άλλων, να ισχύει και το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Από Δευτέρα 28 Ιουνίου τίθενται σε ισχύ τα εξής μέτρα:
- Η άρση του μέτρου του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας (curfew).
- Η εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
- Επίσης, αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα (10) άτομα ανά τραπέζι, από έξι (6) άτομα που ισχύει σήμερα.
- Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, επιβεβαιώνεται ότι το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
- Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/ πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν είκοσι (120) ατόμων ανά 1.000τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.
Πρόκειται για μια νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η οποία επιβεβαιώνει την βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μας σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς στη χώρα μας, οι οποίοι προχωρούν με σταθερούς ρυθμούς.
Απειλή οι ανεμβολιαστοί για την «ανοσία της αγέλης»
Παρά την πτώση στα κρούσματα και τους εμβολιασμούς που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, επιστήμονες χτυπούν καμπανάκι, τονίζοντας ότι συνεχίζουμε να έχουμε τουλάχιστον 60 καινούριες εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι.
Η πιθανότητα να βρεθεί σε ΜΕΘ εμβολιασμένος με μια δόση είναι μικρή, δήλωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.
«Η ύφεση δεν πρέπει να είναι λόγος για να μην εμβολιαστούμε. Πρέπει να πετύχουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα φτάσουμε το 70% ανοσίας», τόνισε μιλώντας στον Σκάι.
Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα του Ισραήλ, λέγοντας ότι παρόλο που έχουν φτάσει στο 56% οι πλήρως εμβολιασμένοι και είχαν μηδενίσει τα κρούσματα, χτες είχαν μια μικρή έκρηξη κρουσμάτων πιθανώς από τη μετάλλαξη Δέλτα.
«Αν δεν εμβολιάσουμε το ποσοστό που χρειάζεται για να μη βρίσκει ο ιός χώρο να μεταδίδεται, τα πιο μεταλλαγμένα στελέχη του ιού μπορούν να εισχωρήσουν», επεσήμανε ο καθηγητής.
Ο κ. Βασιλακόπουλος, διευκρίνισε, επίσης, ότι το 55% δεν είναι αρκετό για να λήξει για πάντα την επιδημία. «Πρέπει να πάμε σε υψηλότερα νούμερα. Και πρέπει να πάμε μέσα στο καλοκαίρι. Γιατί αν το καλοκαίρι χρειαζόμαστε 70%, το Δεκέμβρη ή το Νοέμβρη θα χρειαζόμαστε 80-85%.»
Επιπλέον, προειδοποίησε ότι «το τέταρτο κύμα θα έρθει σίγουρα και θα αφορά τους μη εμβολιασμένους ή τους ανοσοκατεσταλμένους που δε μπόρεσαν με το εμβόλιο να κάνουν πλήρη κάλυψη.»
Όσον αφορά τους εμβολιασμένους είπε ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα να νοσήσει σοβαρά κάποιος.
Καμπανάκι Χαρδαλιά για τέσσερις περιοχές
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, «τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν μια βελτιωμένη εικόνα, με την ηπειρωτική Ελλάδα να εμφανίζει μια σταθερή πτωτική πορεία σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα νησιά μας, όπου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει χαμηλό».
Ωστόσο «υπάρχουν 4 περιοχές που δημιουργούν ένα μικρό προβληματισμό. Παρατηρούμε σε αυτές τις περιοχές μικρές αυξήσεις κρουσμάτων και νέες συρροές την ίδια στιγμή που σε όλη την Ελλάδα οι δείκτες πέφτουν. Για αυτό καλό θα ήταν οι κάτοικοι της Πάρου (κίτρινο), της Κω (πορτοκαλί), της Ρόδου (κίτρινο) και της Ικαρίας (πράσινο) να συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ώστε να μην αλλάξουν επίπεδο και να συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται στο σύνολο της χώρας».
«Η καθημερινότητά μας αλλάζει και πάλι, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες σταματούν να ισχύουν μέτρα που για μήνες ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της. Όσο, όμως, και αν αδημονούμε για τη νέα μας κανονικότητα, όσο και αν θέλουμε να αφήσουμε την πανδημία πίσω μας, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι δεν έχει έρθει ακόμα αυτή η στιγμή. Και ότι για όσο η πανδημία συνεχίζεται, παραμένουμε προσεκτικοί και εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα» κατέληξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις