ΗΠΑ: Μετά την ξηρασία, οι αδηφάγες ακρίδες
Οι ομοσπονδιακές αρχές ξεκίνησαν πρόγραμμα αεροψεκασμών που όπως φαίνεται θα εξελιχθεί στη μεγαλύτερη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των ακρίδων από τη δεκαετία του 1980.
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
Με τις δυτικές ΗΠΑ να πλήττονται από σοβαρή λειψυδρία της τελευταίες εβδομάδες, οι αγροί μένουν απότιστοι και οι δασικές πυρκαγιές φουντώνουν. Τώρα, η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω επέλασης ακρίδων.
Οι ομοσπονδιακές αρχές ξεκίνησαν πρόγραμμα αεροψεκασμών που όπως φαίνεται θα εξελιχθεί στη μεγαλύτερη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των ακρίδων από τη δεκαετία του 1980, αναφέρει το Associated Press.
Σύμφωνα με τον «χάρτη επικινδυνότητας» που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, η πυκνότητα των ακρίδων ξεπερνά τα 15 άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο σε περιοχές συνολικής έκτασης 356.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα.
Πολλοί αγρότες ανησυχούν πλέον ότι τα αδηφάγα έντομα θα κατασπαράξουν κάθε βλάστηση και θα αφήσουν τα κοπάδια τους να πεινάσουν εν μέσω ξηρασίας.
Οι ακρίδες «είναι παντού» λέει ο Φρανκ Ουίντερικ, κτηνοτρόφος στην κομητεία Φίλιπς της κεντρικής Μοντάν. Αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί, θα αναγκαστεί να πουλήσει τις αγελάδες του πριν πεινάσουν.
Οι ακρίδες απολαμβάνουν τον ζεστό, ξερό καιρό, ο οποίος δεν αφήνει τα παράσιτα να φάνε τα αβγά των εντόμων, εξηγεί η Τσέλσι Πράδερ, εντομολόγος του Πανεπιστημίου του Ντέιτον.
Ανησυχώντας για οικονομική καταστροφή, ή ακόμα και άνοδο στις τιμές των τροφίμων, το υπουργείο Γεωργίας ξεκίνησε ψεκασμούς με το εντομοκτόνο diflubenzuron, το οποίο εμποδίζει τις προνύμφες των εντόμων να αναπτυχθούν σε ενήλικα άτομα. Μόνο στη Μοντάνα προγραμματίζεται να ψεκαστεί μια έκταση 7,7 εκατομμυρίων στρεμμάτων.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ανησυχούν τώρα ότι ο ψεκασμός των βιοτόπων θα εξοντώσει πολλά ακόμα είδη εκτός των ακρίδων, και θα μπορούσε επίσης να καταστρέψει βιολογικές φάρμες κοντά στις ζώνες ψεκασμού.
Για να μειώσει τις παράπλευρες απώλειες, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει χαμηλές συγκεντρώσεις εντομοκτόνου και θα αφήσει αψέκαστες λωρίδες βοσκοτόπων. Το σκεπτικό είναι ότι η πρακτική αυτή σκοτώνει τις ακρίδες που μετακινούνται από λωρίδα σε λωρίδα αφήνοντας άθικτα τα έντομα που δεν διανύουν μεγάλες αποστάσεις.
Αν όμως η εκστρατεία δεν αποδώσει, επόμενο βήμα θα είναι η χρήση δύο άλλων, πιο τοξικών εντομοκτόνων με τις ονομασίες carbaryl και malathion.
H πιο πρόσφατη εισβολή ακρίδων σε τέτοια κλίμακα διήρκεσε από το 1986 έως το 1988, όταν περίπου 5 εκατομμύρια λίτρα μαλαθίου ψεκάστηκαν σε έκταση 80 εκατομμυρίων στρεμμάτων.
Η κορύφωση του φετινού επεισοδίου αναμένεται σε περίπου δύο μήνες. Ακόμα κι όταν οι ακρίδες αρχίσουν να πεθαίνουν από έλλειψη τροφής θα έχουν ήδη αφήσει τα αβγά τους στο έδαφος. Η επόμενη γενιά θα εμφανιστεί του χρόνου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις