Κοροναϊός: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη μυοκαρδίτιδα ως σπάνια παρενέργεια των εμβολίων mRNA
Σε ισχύ παραμένει η σύσταση για εμβολιασμό όλων των Αμερικανών άνω των 12 ετών.
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Τα φυλλάδια των εμβολίων mRNA που παράγουν η Pfizer και η Moderna θα ενημερωθούν ώστε να προειδοποιούν για σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε εφήβους και νέους ενήλικες, ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Είχε προηγηθεί συνεδρίαση ειδικών των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), οι οποίοι τόνισαν ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι σαφές ότι υπερσταθμίζουν τον κίνδυνο σε όλες τις ηλικίες. Διευκρίνισαν επίσης πως δεν έχει αποδειχθεί ότι τα κρούσματα φλεγμονής της καρδιάς οφείλονται όντως στο εμβόλιο.
Μέχρι στιγμής όμως έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ 347 περιστατικά μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας σε εμβολιασμένους 16-39 ετών, οι περισσότεροι άνδρες, ενώ το αναμενόμενο με βάση τη συχνότητα της πάθησης στον γενικό πληθυσμό θα ήταν μόνο 12 κρούσματα.
Πολλοί ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο, σχεδόν όλοι όμως ανέρρωσαν χωρίς προβλήματα. Οι περισσότεροι παρουσίασαν μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα την πρώτη εβδομάδα μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου.
Το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με ιατρικούς συλλόγους και αξιωματούχους δημόσιας Υγείας, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία τόνισαν ότι η πιθανή παρενέργεια είναι «εξαιρετικά σπάνια» και κάλεσαν όλους τους Αμερικανούς άνω των 12 ετών να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Σύμφωνα με το CDC, ο κίνδυνος φλεγμονής στην καρδιά μετά τον εμβολιασμό είναι 12,6 περιστατικά ανά εκατομμύριο τρεις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Κρούσματα σε άτομα άνω των 50 δεν καταγράφηκαν.
Η πιθανή σχέση των εμβολίων mRNA με φλεγμονή της καρδιάς εξετάζεται και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το οποίο όμως δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την τελική γνωμοδότησή του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις