Η υπογεννητικότητα αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα των τελευταίων ετών, ωστόσο είναι από εκείνα που εντάθηκαν σε όλο τον κόσμο στη διάρκεια της πανδημίας. Σε πολλές χώρες, τα ποσοστά γεννήσεων μειώθηκαν σημαντικά, εν μέσω μίας περιόδου ανησυχίας και αβεβαιότητας, ενώ ο οικογενειακός προγραμματισμός έγινε ακόμη πιο δύσκολος, υπό το βάρος των δυσκολιών που έφερε ο Covid-19.

Μειωμένα ποσοστά γεννήσεων σε όλο τον πλανήτη

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των γεννήσεων έφτασε τη χρονιά που μας πέρασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το μακρινό 1979, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Στατιστικής Υγείας του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Πρόκειται, μάλιστα, για την έκτη συνεχή χρονιά κατά την οποία παρατηρείται μείωση γεννήσεων στη χώρα, κάτι που θεωρείται, συνολικά, ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Στη γειτονική μας Ιταλία, στοιχεία του Istituto Nazionale di Statistica (ISTAT) σημειώνουν ότι ο αριθμός των γεννήσεων τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν μειωμένος κατά 21,6%, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο οργανισμό, σημαντική μείωση παρατηρήθηκε το πρώτο 10μηνο του 2020 και στους γάμους (κατά πάνω από 50%).

Στη Γαλλία, μία χώρα που αξίζει να αναφέρουμε ότι, παραδοσιακά, σημειώνει τους υψηλότερους δείκτες αναπαραγωγής στην ΕΕ, είχαμε τη μεγαλύτερη μείωση γεννήσεων από τη δεκαετία του 1970. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Δημογραφικών Μελετών (INED), τον Ιανουάριο του 2021 – εννέα μήνες μετά το πρώτο lockdown στη χώρα – γεννήθηκαν 53.900 παιδιά, περίπου 13% λιγότερα σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020. Και εδώ, μάλιστα, καταγράφηκαν πέρυσι λιγότεροι γάμοι (κατά 34%) σε σχέση με το 2019.

Στην Ισπανία, το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Instituto Nacional de Estadística) σημειώνει ότι οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 20% τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο που μας πέρασε, σε σχέση με τους ίδιους μήνες της περασμένης χρονιάς. Σύμφωνα μάλιστα με τα αρχεία του οργανισμού, το σύνολο των 23.266 γεννήσεων του Δεκεμβρίου του 2020 στη χώρα ήταν το χαμηλότερο σε σχέση με οποιονδήποτε μήνα από το 1941, όταν ξεκίνησαν να διατηρούνται στατιστικά.

Μείωση των γεννήσεων κατά 6,5%, παρά την αύξηση που αναμενόταν αρχικά, σημειώθηκε και στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, αλλά και στη συνέχεια. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 6,5% τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020 σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019, ενώ, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021, η καθοδική τάση παρέμεινε. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2021 είχαμε 7.049 νέες γεννήσεις έναντι 7.778 του αντίστοιχου μήνα του 2020, ενώ ελάχιστα βελτιωμένη ήταν η κατάσταση το Φεβρουάριο, με τις γεννήσεις το 2020 να ανέρχονται στις 6.658 έναντι 6.553 το 2021.

Γιατί η πανδημία έφερε υπογεννητικότητα;

Το ξέσπασμα της πανδημίας φαίνεται ότι συνοδεύτηκε από μία σημαντική πίεση στους νέους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Και ενώ κάποιοι πίστευαν ότι το lockdown και η παραμονή στο σπίτι θα έφερνε κύμα γεννήσεων, η πραγματικότητα υπήρξε πολύ διαφορετική. Οι νέοι άνθρωποι φαίνεται ότι έχουν πληγεί τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο από την κατάσταση που επικρατεί, με αποτέλεσμα ο οικογενειακός προγραμματισμός να είναι αδύνατος σε πολλές περιπτώσεις. Η ανησυχία για την υγεία ή τα οικονομικά, αλλά και η γενικότερη αβεβαιότητα της εποχής, οδήγησαν σε πεσμένα στατιστικά νέων γεννήσεων, χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε αν αυτό είναι κάτι που θα μπορέσει να ανατραπεί άμεσα.

Ένα βήμα μπροστά, με τη συνδρομή όλων

Το δημογραφικό πρόβλημα ήταν, είναι και παραμένει σημαντικό και ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία χρειάζεται την προσοχή κάθε φορέα. Για να μπορέσει να δημιουργηθεί ή να μεγαλώσει μια οικογένεια, είναι απαραίτητο να αισθανθεί ότι έχει την υποστήριξη που χρειάζεται, κόντρα σε κάθε εμπόδιο.

Αποδεικνύοντας την υπευθυνότητά της, η Eurobank ηγείται μιας νέας πρωτοβουλίας που ξεκινά με την ονομασία ΜΠΡΟΣΤΑ για την οικογένεια. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προσφέρει προνόμια σε νέους γονείς οι οποίοι ζουν σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, στηρίζοντάς τους μετά την απόκτηση παιδιού (που έχει γεννηθεί μετά την 01/04/2021).

Τα προνόμια αφορούν νέους γονείς από τους νομούς Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, περιοχές όπου οι περισσότεροι νέοι που θέλουν να κάνουν οικογένεια, έχουν μικρότερη πρόσβαση σε αγαθά και υποδομές, απ’ ό,τι στην πρωτεύουσα και τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Επιπρόσθετα, η Eurobank ενώνει τις δυνάμεις της με τη ΜKO Be-live, για την εκστρατεία ενημέρωσης και την κάλυψη δαπανών για εξωσωματική γονιμοποίηση σε ζευγάρια με θέματα γονιμότητας. Σε συνεργασία με την MKO Αποστολή, προσφέρονται πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης για τα νεογέννητα παιδιά σε ακριτικές περιοχές της χώρας, ενώ βρίσκεται δίπλα και στη ΜΚΟ Μαζί για το παιδί για υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 11525 και ψυχο-συμβουλευτικά σεμινάρια για νέους και μέλλοντες γονείς.

Η απόφαση για να έρθει ένα παιδί στον κόσμο είναι ένα μεγάλο βήμα για κάθε ζευγάρι. Ας βοηθήσουμε όλοι ώστε να γίνει με μεγαλύτερη σιγουριά.