John McAfee: Η κινηματογραφική ζωή του εκκεντρικού μεγιστάνα που αυτοκτόνησε
Ο John McAfee ήταν μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία, που δεν ταίριαζε και πολύ στο προφίλ των μεγιστάνων της τεχνολογίας
Μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του χώρου της κυβερνοασφάλειας και της τεχνολογίας γενικότερα, ο John McAfee πέθανε σε ηλικία 75 ετών στο κελί του στις φυλακές της Βαρκελώνης.
Σύμφωνα με την El Mundo, ο McAfee βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τους φύλακες και μέχρι στιγμής εκτιμούν ότι πρόκειται για αυτοκτονία.
Ο John McAfee μπορούσε να υποβάλλει έφεση ενάντια στην καταδικαστική απόφαση εναντίον του, ωστόσο δεν άντεχε άλλο να ζει στη φυλακή, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του.
Πριν δύο μέρες οι ισπανικές αρχές δέχτηκαν να εκδώσουν τον McAfee στις ΗΠΑ προκειμένου να διωχθεί για μια υπόθεση φοροδιαφυγής που αφορά την περίοδο 2014-2018.
Ο John McAfee κατάφερε να γίνει σχεδόν συνώνυμο του antivirus τις προηγούμενες δεκαετίες με το ομώνυμο software προτού εξαργυρώσει τη φήμη του και τα εκατοντάδες εκατομμύρια του για να ζήσει τη μεγάλη ζωή και να ακολουθήσει μια αρκετά αμφιλεγόμενη πορεία.
Αυτή η πορεία σημαδεύτηκε από τις κατηγορίες της αστυνομίας της Μπελίζ το 2012 σχετικά με τη δολοφονία ενός γείτονα του και στα επόμενα χρόνια εκτινάχθηκε η μάλλον αρνητική φήμη του για υποθέσεις που αφορούσαν συμβουλές για κρυπτονομίσματα, τις προσπάθειες του να εκμεταλλευτεί το όνομα του για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ, καθώς και ορισμένες ακραίες εκμυστηρεύσεις του για την προσωπική του ζωή.
Με τα πολλά, ο McAfee συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο από τις ισπανικές αρχές στο πλαίσιο της εκτέλεσης εντάλματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για φοροδιαφυγή.
Ο ΜακΆφι έζησε μία ξέφρενη, αμφιλεγόμενη ζωή γεμάτη νομικά ζητήματα και περιπέτειες, που στιγματίστηκε μεταξύ άλλων από την κατηγορία ότι δολοφόνησε τον Αμερικανό γείτονά του στο Μπελίζ της κεντρικής Αμερικής, κάτι που δεν αποδείχθηκε ποτέ στο δικαστήριο.
Why power corrupts. pic.twitter.com/cwbKHcaQsd
— John McAfee (@officialmcafee) June 17, 2020
Σε ένα από τα τελευταία του tweets, με παραλήπτρια πιθανότατα τη σύζυγό του στις 16 Ιουνίου, ο John McAfee αρνήθηκε ότι είχε κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία, μία αναφορά στα χρήματα που έβγαλε χάρη σε μία απάτη με κρυπτονομίσματα.
Ο John McAfee και ο σωματοφύλακας του κατηγορήθηκαν ότι προωθούσαν κρυπτονομίσματα στο Twitter του μεγιστάνα για να αυξήσουν τις τιμές.
Τα νομίσματα στη συνέχεια φέρεται να πωλούνταν, αποκομίζοντας εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.
The US believes I have hidden crypto. I wish I did but it has dissolved through the many hands of Team McAfee (your belief is not required), and my remaining assets are all seized. My friends evaporated through fear of association.
I have nothing.
Yet, I regret nothing.
— John McAfee (@officialmcafee) June 16, 2021
Η κινηματογραφική ζωή ενός εκκεκτρικού μεγιστάνα
O McAfee είχε γεννηθεί στο Γκλόστερσαϊρ της Αγγλίας και είχε εργαστεί για τις NASA, Xerox και Lockheed Martin πριν λανσάρει το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο antivirus (McAfee VirusScan), το 1987.
Πούλησε την εταιρεία του στην Intel το 2011, και ο ίδιος από τότε δεν είχε εμπλοκή στον χώρο. Παρόλα αυτά, το πρόγραμμα φέρει ακόμα το όνομά του, με 500 εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον Βιλάλμπα, είχε ακόμα ευκαιρίες να ασκήσει έφεση στην καταδίκη του, μα δεν μπορούσε να αντέξει και άλλο χρόνο στη φυλακή.
Ο McAfeeείχε πει το 2019 πως δεν είχε πληρώσει φόρο εισοδήματος στις ΗΠΑ για οκτώ χρόνια για ιδεολογικούς λόγους. Την ίδια χρονιά έφυγε από τις ΗΠΑ για να αποφύγει τη δίκη, και έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα τεράστιο γιοτ με τη σύζυγό του, τέσσερα σκυλιά, δύο φρουρούς ασφαλείας και επτά άτομα προσωπικό.
Είχε προσφερθεί να βοηθήσει την Κούβα να αποφύγει ένα αμερικανικό εμπορικό εμπάργκο χρησιμοποιώντας κρυπτοσυναλλάγματα και είχε επιδιώξει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ με το Ελευθεριακό Κόμμα (Libertarian Party).
Το 2018 είπε ότι ήταν πατέρας 47 παιδιών.
Ο ίδιος είχε ζήσει αρκετά χρόνια στο Μπελίζ, και τράπηξε σε φυγή όταν η αστυνομία θέλησε να τον ανακρίνει για τον φόνο ενός γείτονα το 2012. Εν τέλει είπαν ότι δεν ήταν ύποπτος. Είχε πει ότι γνώρισε τη σύζυγό του, Τζάνις Μακάφι, ως ιερόδουλη ενώ ο ίδιος προσπαθούσε να ξεφύγει από τις αρχές.
Ο ίδιος ήταν ένθερμος χρήστης του Twitter, με ένα εκατομμύριο followers, καθώς και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Μεταξύ άλλων, είχε ανεβάσει ένα βίντεο στο YouTube το 2013, όπου, χρησιμοποιώντας ύβρεις, αναφερόταν κοροϊδευτικά στη δυσκολία της απομάκρυνσης του λογισμικού που έφερε το όνομά του από τους υπολογιστές.
Το 2019 είχε χαρακτηρίσει τη φορολόγηση «παράνομη» στο Twitter, και την ίδια χρονιά είχε τεθεί για λίγο υπό κράτηση στη Δομινικανή Δημοκρατία επειδή φερόταν να είχε φέρει όπλα στη χώρα.
Τα τελευταία χρόνια είχε επανειλημμένα υποστηρίξει ότι υπήρχε συνωμοσία σε βάρος του, ωστόσο η El Pais μετέδωσε ότι το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν ότι διωκόταν για πολιτικούς ή ιδεολογικούς λόγους.
Ήταν μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία, που δεν ταίριαζε και πολύ στο προφίλ των μεγιστάνων της τεχνολογίας.
Ήταν παρορμητικός, θερμοκέφαλος και επιρρεπής σε σκάνδαλα- ωστόσο ήταν ένας οραματιστής και αδιαμφισβήτητος πρωτοπόρος, καθώς συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία της βιομηχανίας λογισμικού ασφαλείας υπολογιστών.
- Απόπειρα εκβιασμού με σκευωρία που στήθηκε με όρους παρακράτους καταγγέλλει ο Ολυμπιακός
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία