Windows 11: H Microsoft απαντά στο επιχειρηματικό μοντέλο της Apple
Οι χρήστες αποκτούν τη δυνατότητα να εγκαθιστούν εφαρμογές Android, ενώ οι εταιρείες λογισμικού θα μπορούν να χρησιμοποιούν δικά τους συστήματα πληρωμών.
- Κάπως... ταλαιπωρημένο είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Βατικανό - Δείτε φωτογραφίες
- Σε αυτό το πάρτι γενεθλίων, έφηβες γιορτάζουν κρυφά στο Αφγανιστάν
- Νέο πολιτικό σκηνικό – Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, οι «νάρκες» για Μητσοτάκη και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
- Εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα που συνδέεται με τον ΙSIS, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης ασφαλείας Ισπανίας – Μαρόκου
Με την παρουσίαση των Windows 11, τη μεγαλύτερη αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματός της εδώ και μια εξαετία, η Microsoft δείχνει να βάζει στο στόχαστρο το App Store της Apple και το Play Store της Google.
Τα Windows 11, τα οποία θα διατεθούν στο τέλος του χρόνου ως δωρεάν αναβάθμιση, επιτρέπει στους χρήστες να εγκαθιστούν εφαρμογές για Android, ενώ παράλληλα θα προσφέρει στις εταιρείες λογισμικού τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα δικά τους συστήματα πληρωμών εντός των εφαρμογών τους, χωρίς να πληρώνουν προμήθεια στη Microsoft.
Το άνοιγμα αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική του «περίφραχτου κήπου» που εφαρμόζει η Apple, η οποία επιτρέπει το κατέβασμα εφαρμογών αποκλειστικά μέσω του δικού της App Store, υποχρεώνει τις εταιρείες να χρησιμοποιούν μόνο το δικό τους σύστημα πληρωμών και χρεώνει προμήθειες που φτάνουν μέχρι το 30%.
Το Reuters κάνει λόγο για «σύγκρουση οραμάτων» ανάμεσα στη Microsoft, της οποίας η κεφαλαιοποίηση έφτασε πρόσφατα τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, και την Apple, τη μόνη άλλη εταιρεία που έφτασε αυτά τα επίπεδα χρηματιστηριακής αξίας. Τα Windows 11 φιλοδοξούν επίσης να ανταγωνιστούν το Google Play Store, το οποίο επίσης χρεώνει προμήθειες για την πώληση εφαρμογών τρίτων.
«Τα Windows πάντα στήριζαν την κυριαρχία των δημιουργών και την αυτενέργεια των καταναλωτών» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα, παρουσιάζοντας το νέο λογισμικό το απόγευμα της Πέμπτης.
Τα Windows 11 ενσωματώνουν επίσης νέες λειτουργίες που απευθύνονται σε εταιρικούς χρήστες και επαγγελματίες, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι λόγω της πανδημίας. Για παράδειγμα οι χρήστες θα είναι πιο εύκολο να αποσυνδέσουν τον φορητό από ένα εξωτερικό μόνιτορ, να κάνουν ένα τηλεφώνημα από ένα πιο ήσυχο δωμάτιο, και να επιστρέφουν για να συνδέσουν και πάλι τον υπολογιστή.
Ακόμα, το λογισμικό επικοινωνίας Team ενσωματώνεται στο λειτουργικό σύστημα, μια κίνηση που πιθανότατα θα εξοργίσει την Slach Technologies, τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της Microsoft στην αγορά επαγγελματικού chat. Η Slack, η οποία πρόκειται να εξαγοραστεί από την Salesforce για 27,7 δισ. δολάρια, έχει υποβάλλει καταγγελία στην ΕΕ κατηγορώντας τη Microsoft για αθέμιτο ανταγωνισμό.
Το νέο λειτουργικό φιλοδοξεί επίσης να δελεάσει τους gamers με το Χbox App και βελτιωμένες επιδόσεις σε παιχνίδια.
Η Microsoft πρόσφατα μείωσε την προμήθεια για τα παιχνίδια που πωλούνται μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματός της στο 12%, κάτω από το 15% που χρεώνει για άλλες εφαρμογές.
Τα Windows παραμένουν σήμερα μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες στον κόσμο της τεχνολογίας. Η βάση χρηστών φτάνει τα 1,3 δισεκατομμύρια, λίγο κάτω από τους 1,65 δισεκατομμύρια χρήστες συσκευών της Apple.
Το τμήμα προσωπικών υπολογιστών της Microsoft, το οποίο περιλαμβάνει τα έσοδα από τα Windows, αντιστοιχούσαν σε 48,2 δισ. από τα 143 δισ. των συνολικών κερδών το τελευταίο οικονομικό έτος.
Τα Windows διατηρούν μερίδιο 80% στην αγορά προσωπικών υπολογιστών, έχοντας χάσει ένα μέρος λόγω της δημοφιλίας των υπολογιστών Chromebook της Google μεταξύ των μαθητών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις