Φάρμακο: Σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων – Αύξηση στις εξαγωγές
Αύξηση στις εξαγωγές και στη χρήση γενοσήμων, αλλά και προοπτικές για καθιέρωση πλαφόν στο clawback αποτελούν τα κύρια στοιχεία του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία συμβάλλει στο 3,5% του ΑΕΠ
- Ένας απρόσμενος επισκέπτης: Κουκουβάγια «προσγειώθηκε» στην κορυφή χριστουγεννιάτικου δέντρου
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
Αυξητικές τάσεις στις εξαγωγές κατά 3-3,5% παρουσιάζουν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους τα φάρμακα ακολουθώντας την αισιόδοξη προοπτική για βελτίωση των οικονομικών μεγεθών στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Συνολικά σε επίπεδο δεκαετίας και πλέον, οι εξαγωγές φαρμάκων από τη χώρα μας έχουν αυξηθεί από το 2009 κατά 48%.
Οι χώρες προορισμού είναι κυρίως οι Γαλλία, Γερμανία και Ιαπωνία με τις δύο πρώτες να απορροφούν τις περισσότερες ποσότητες.
Το εμπορικό ισοζύγιο παραμένει βέβαια ελλειμματικό, όμως σταθεροποιείται περίπου στο 1,8 δις. ευρώ με τις νέες θεραπείες που είναι κυρίως εισαγόμενες.
Στο μεταξύ όμως, από το 2009 μέχρι πέρυσι, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη εκτός νοσοκομείου έχει μειωθεί κατά 60,8% και η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία κατά 44% μόνο από το 2009 ως το 2015. Και ενώ η συμμετοχή των ασθενών δείχνει τάσεις σταθεροποίησης γύρω στα 600 εκατ. ευρώ, η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας βαίνει αυξανόμενη από το 2009 μέχρι σήμερα στο 1,3 δις. ευρώ για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και στα 570 εκατ. ευρώ περίπου για τη νοσοκομειακή.
Τα δεδομένα αυτά παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον κλάδο του φαρμάκου στη χώρα, από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Ολύμπιο Παπαδημητρίου, τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ καθ. Νίκο Βέττα και τον επιστημονικό σύμβουλο του Ινστιτούτου, αναπληρωτή καθηγητή του ΕΜΠ Άγγελο Τσακανίκα.
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, επεσήμανε ότι είναι αναγκαία σειρά μέτρων για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων, δεδομένης της υποχρηματοδότησης του συστήματος υγείας συνολικά. Και τονίζοντας ότι για πρώτη φορά από το διάλογο με την πολιτεία αρχίζει να διαφαίνεται η τοποθέτηση πλαφόν στις υποχρεωτικές επιστροφές που καταβάλλει η φαρμακοβιομηχανία, στο πλαίσιο «συμφωνίας επιμερισμού κινδύνου», επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης το αίτημα για γενναίες εκπτώσεις της τάξης του 40-43%, οδηγούν σε «απόκρυψη» του clawback, κάτι που οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό τις επιχειρήσεις.
Ζήτησε επίσης να υπάρξει σταθερή πληροφόρηση για τα δεδομένα της αγοράς όπως προκύπτουν από τα στοιχεία που συλλέγονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ έκανε λόγο για τα μέτρα που προτείνονται στο σχέδιο ανάκαμψης, τα οποία δίνουν έμφαση στην πρόληψη, την ανάπτυξη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, την κατάρτιση υγειονομικού χάρτη, την ένταση της ψηφιοποίησης, όλες αυτές τις πραγματικά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Μένει να δούμε πόσο γρήγορα, συστηματικά και αποτελεσματικά, θα εφαρμοστούν όλα αυτά» είπε, για να προσθέσει ότι «δυστυχώς η χώρα κυριαρχείται από πλειάδες εξαγγελιών, χαμηλού ποσοστού εφαρμογής», κρίνοντας από προηγούμενες περιόδους.
Ο κ. Παπαδημητρίου, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα αναπτυξιακά κριτήρια επισημαίνοντας πως δείχνουν να αποδίδουν, με το δεδομένο ότι η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία έχει προαναγγείλει επενδύσεις πάνω από 500 εκ. ευρώ για την ερχόμενη πενταετία, ενώ αλλοδαποί οίκοι προσεγγίζουν τη χώρα μας επενδυτικά.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΣΦΕΕ σε συνεργασία με την Deloitte, ετοιμάζουν οδηγό για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, από μεγάλες φαρμακευτικές του εξωτερικού.
Σε ότι αφορά τα δεδομένα της έκθεσης του ΙΟΒΕ, η συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας στην Ελλάδα φτάνει τα 14,4 δις. ευρώ από τα οποία τα 8,6 δις. ευρώ αφορούν τη δημόσια δαπάνη. Η τελευταία είναι μειωμένη κατά 8 δις, έναντι των δαπανών του 2009. Και ενώ στις άλλες χώρες η δημόσια δαπάνη φτάνει το 80% των συνολικών δαπανών, στην Ελλάδα ποτέ δεν είχαμε ξεπεράσει το 70%, ενώ τώρα σταθεροποιείται κοντά στο 60%.
Η μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών για υπηρεσίες υγείας κυμαίνεται γύρω στα 104 ευρώ με το ένα τρίτο να αφορά φάρμακα και το άλλο τρίτο, νοσοκομειακές δαπάνες.
Σε ότι αφορά τα φάρμακα, το 35% των φαρμάκων που διατίθενται στη χώρα είναι γενόσημα, τα οποία είναι λίγο ακριβότερα απ΄ ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στα λοιπά φάρμακα οι τιμές είναι χαμηλότερες, χωρίς να είναι οι φθηνότερες όλων των χωρών της Ε.Ε. Τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) φθάνουν σε αξία τα 285 εκ. ευρώ, κυρίως λόγω απελευθέρωσης των τιμών τους. Το 28% των φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα παράγεται σε εγχώρια εργοστάσια, γεγονός που δίνει μεγάλο περιθώριο στην προσέλκυση νέας παραγωγικής δυναμικότητας, δεδομένης της παγκόσμιας αναδιάταξης που προκάλεσε η πανδημία και διαπιστώθηκε η εξάρτηση από χώρες της Ασίας.
Όσο για την προστιθέμενη αξία του κλάδου, αποτελεί το 3,5% του ΑΕΠ, συμβάλλοντας με 6,7 δις. ευρώ. Γεγονός που σημαίνει ότι για κάθε ευρώ που επενδύεται στον κλάδο, το ΑΕΠ ενισχύεται με άλλα 3,3 ευρώ. Παράλληλα συμβάλλει στην απασχόληση υποστηρίζοντας 153.000 θέσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους, δηλαδή για κάθε έναν εργαζόμενο στη φαρμακοβιομηχανία, υποστηρίζεται η απασχόληση άλλων τριών εργαζομένων σε κλάδους όπως τα ακίνητα, το εμπόριο, η εστίαση, οι τράπεζες κλπ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις