Έναν στους δύο καρκινοπαθείς έστρεψε στον ιδιωτικό τομέα ο κοροναϊός
Οι περιορισμοί στο σύστημα υγείας εξαιτίας της πανδημίας, είχαν επιπτώσεις στους ασθενείς με καρκίνο, αφού οι μισοί τουλάχιστον στράφηκαν στον ιδιωτικό τομέα για θεραπεία – Σχεδόν 90% των ασθενών θεωρούν αναποτελεσματική την αντιμετώπιση στο 2ο και 3ο κύμα
Ένας στους δύο καρκινοπαθείς υποχρεώθηκε σε πρόσθετες δαπάνες για την αντιμετώπιση της ασθένειάς του στη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου κύματος της πανδημίας, τις οποίες διαφορετικά θα μπορούσε να είχε αποφύγει.
Περίπου οι μισοί ασθενείς με καρκίνο (47%), έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής στη διάρκεια της πανδημίας τον ιδιωτικό τομέα, ενώ το ένα τρίτο των ασθενών (33%) χρησιμοποίησαν υπηρεσίες του δημοσίου.
Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) που διεξήγαγε την άνοιξη του 2021, για την εμπειρία των ασθενών με καρκίνο από τα μέτρα της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 κατά το 2ο και 3ο κύμα της, τον χειμώνα 2020-2021. H έρευνα υλοποιήθηκε από τις 10 Μαρτίου- 10 Απριλίου 2021, συνολικά σε 512 ασθενείς και άτομα με εμπειρία καρκίνου από όλη την Ελλάδα, με στόχο να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ασθενείς με καρκίνο κατά την επαφή τους με τις υγειονομικές δομές της χώρας και να καταγράψει τις επιπτώσεις που είχαν στη διάγνωση, τη θεραπεία, την εργασία, την ψυχολογική τους κατάσταση και τη ζωή τους γενικότερα, τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, από τον Νοέμβριο 2020 – Απρίλιο 2021. Η επεξεργασία των αποτελεσμάτων έγινε σε συνεργασία με την IQVIA.
Από την έρευνα, διαπιστώθηκαν επίσης τα εξής:
- 87% των συμμετεχόντων έκριναν τις ενέργειες της κυβέρνησης μέτριες έως μη αποτελεσματικές κατά το 2ο και 3ο κύμα της πανδημίας, όταν το 64% δήλωνε ικανοποιημένο στο 1ο κύμα.
- το 22% δήλωσε ότι η θεραπεία του επηρεάστηκε λόγω του Covid-19.
- 50% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι υπήρξε καθυστέρηση επικοινωνίας με τον γιατρό.
- Η καθυστέρηση/ακύρωση των ραντεβού και των επαναληπτικών εξετάσεων, καθώς και ο αποκλεισμός από τα νοσοκομεία ήταν τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ασθενείς, σε ποσοστό 35 και 15%, αντίστοιχα.
- 77% ανέφερε ότι η πανδημία είχε επιπτώσεις στην ψυχολογική τους κατάσταση.
- 41% των αυτοαπασχολούμενων και το 18% των εργαζομένων/μισθωτών δήλωσε προβλήματα στην εργασία λόγω της πανδημίας με το 36% να δηλώνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν ήταν επαρκή για την προστασία των εργαζομένων κατά τη 2η και 3η φάση της πανδημίας.
- 72% των συμμετεχόντων έχει εμβολιαστεί ή προτίθεται να εμβολιαστεί, μία πολύ σημαντική αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό (41%) που είχε προκύψει από την αντίστοιχη έρευνα κατά το πρώτο διάστημα της πανδημίας, με 4 στους 10 συμμετέχοντες πάντως να εξακολουθούν προβληματίζονται με το πρόγραμμα εμβολιασμού, ιδίως σε ότι αφορά τις παρενέργειες, τα ζητήματα οργάνωσης και την έλλειψη ενημέρωσης.
- 8 στους 10 συμμετέχοντες πιστεύουν ότι οι καρκινοπαθείς πρέπει να έχουν προτεραιότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Όπως σημειώνει η ΕΛΛΟΚ, οι απαντήσεις αποδίδουν με ρεαλισμό και ευθύτητα την πραγματικότητα που βιώνουν οι ασθενείς με καρκίνο στη χώρα μας εδώ και ένα και πλέον χρόνο. Η αξιολόγηση και η αποτίμηση των συγκριτικών αποτελεσμάτων των δύο ερευνών θα αποτελέσουν τον πλέον τεκμηριωμένο οδηγό για ουσιαστικές προτάσεις προς την πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους στην ογκολογική περίθαλψη φορείς της χώρας μας, ώστε να επιτύχουμε βελτίωση των συνθηκών της ογκολογικής περίθαλψης και εξάλειψη των ανεπαρκειών που εμφανίσθηκαν όλο αυτό το διάστημα.
Τα συγκεκριμένα ευρήματα προέρχονται από το 2ο στάδιο της αντίστοιχης έρευνας η οποία είχε υλοποιηθεί το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου 2020 (1ο στάδιο) και αφορούσε την 1η φάση της πανδημίας και την εμπειρία των ογκολογικών ασθενών στο σύστημα υγείας κατά το πρώτο κύμα.
Η έρευνα για την εμπειρία των ασθενών αποτελεί μέρος της ευρύτερης εκστρατείας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου «Καρκίνος εν μέσω της πανδημίας Covid-19», για την ενημέρωση και υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών η οποία επίσης περιλαμβάνει:
- Πρόγραμμα φιλοξενίας ασθενών με καρκίνο και των συνοδών τους, οι οποίοι αναγκάζονται να μετακινηθούν από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας σε μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) για θεραπεία. Το Πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Πειραιώς Real Estate Α.Ε από τον Ιούνιο του 2020, έχοντας εξυπηρετήσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 150 ασθενείς.
- Δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας από τον Απρίλιο του 2020 με έγκυρες πηγές πληροφόρησης προς υποστήριξη των μελών της, των ασθενών με καρκίνο και της ογκολογικής κοινότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και για όσο καιρό χρειαστεί.
- Κύκλο σεμιναρίων για την κατάρτιση των ασθενών και των φροντιστών τους σε ψηφιακές δεξιότητες προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες αυξημένης χρήσης των ψηφιακών εφαρμογών
- Διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα και την Πολιτεία για τα προβλήματα της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας κατά την διάρκεια της πανδημίας και ως παρεπόμενα αυτής.
- Η συγγραφέας του It Ends With Us παίρνει θέση για τη μήνυση της Μπλέικ Λάιβλι
- Αμφιλοχία: Νεκρός 27χρονος οδηγός που έπεσε με το αυτοκίνητό του στον Αμβρακικό Κόλπο
- Τίμοθι Σαλαμέ: Περήφανος για τον ρόλο του ως Μπομπ Ντίλαν στην ταινία «A Complete Unknown»
- Συγκινητικό μήνυμα από τον Σιμεόνε μετά τη νίκη επί της Μπαρτσελόνα (vid)
- Συνελήφθη και δεύτερος αστυνομικός της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία
- Μιχάλης Χατζηγιάννης: Ξεσήκωσε το Roof Stage του Gazarte στη χριστουγεννιάτικη πρεμιέρα του