Για πρώτη φορά οι επισκέπτες του Κολοσσαίου, του εμβληματικού μνημείου της Ρώμης, θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν πλήρως τα υπόγεια τούνελ και αίθουσες, όπου οι μονομάχοι και τα άγρια ζώα προετοιμάζονταν κάποτε για τη μάχη.

Απλωμένο σε 15.000 τ.μ., το υπόγειο του μνημείου που διαθέτει ιστορία 2.000 ετών, είναι ανοιχτό στο κοινό, μετά την ολοκλήρωση ενός προγράμματος αποκατάστασης που χρηματοδοτήθηκε από ιταλικό οίκο μόδας.


Παρά το γεγονός ότι οι επισκέπτες ήταν ήδη σε θέση να κατέβουν στο υπόγειο δίκτυο του μνημείου που βρίσκεται κάτω από την αρένα, και το οποίο παρέμενε αθέατο από το κοινό κατά την αρχαιότητα, από το 2010 και μετά είχαν πρόσβαση μόνο σε ένα μικρό τμήμα του. Πλέον, υπάρχουν διάδρομοι που επιτρέπουν την εξερεύνηση ολόκληρου του δικτύου και των αιθουσών του.

Η Αλφονσίνα Ρούσο, διευθύντρια του Κολοσσαίου, δήλωσε ότι το υπόγειο, που αρχικά είχε έρθει στο φως από εκσκαφές του 19ου αιώνα, ήταν τα πραγματικά «παρασκήνια» του αμφιθεάτρου.

«Σήμερα επιστρέφουμε στο κοινό ένα μνημείο μέσα στο μνημείο», δήλωσε η Ρούσο. «Αυτό που ήρθε στην επιφάνεια είναι ότι το υπόγειο είχε ιστορία 400 ετών, από τα εγκαίνια του αμφιθεάτρου το 80μ.Χ. μέχρι το τελευταίο θέαμα, το 523μ.Χ.».

Όπως εξήγησε, οι 15 αποκατεστημένοι διάδρομοι αφηγούνται «τα ίχνη που άφησε η ιστορία».

Περισσότεροι από 80 αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και μηχανικοί ενεπλάκησαν στο διετές πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα έγινε μέσω σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, και συγκεκριμένα με τη χρηματοδότηση του οίκου Tod’s, προκαλώντας μια τεταμένη συζήτηση και δριμεία κριτική εντός της χώρας.


Άλλες περιπτώσεις χρηματοδότησης της αποκατάστασης μνημείων από ιταλικούς οίκους ήταν η αποκατάσταση του Σιντριβανιού της Φοντάνα ντι Τρέβι από τον οίκο Fendi και η ανακαίνιση των Ισπανικών Βημάτων από τον οίκο Bulgari.

Η πλήρης ανακαίνιση του Κολοσσαίου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023. Η νέα hi-tech σκηνή θα φιλοξενεί και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να κρύβει και να αποκαλύπτει το υπόγειο δίκτυο γρήγορα, προκειμένου αυτό να προστατεύεται από τη βροχή, αλλά και να αερίζεται.

Με πληροφορίες από Guardian