ΗΠΑ: Νέο κρίσιμο βήμα για το νομοσχέδιο που προβλέπει και την πώληση F-35 στην Ελλάδα
Το νομοσχέδιο αφορά στην αμυντική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας και βρίσκεται και στα δύο νομοθετικά Σώματα του Κογκρέσου, ενώ απολαμβάνει τη διακομματική στήριξη βασικών στελεχών στις αντίστοιχες επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας.
Μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας την Τρίτη στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, χθες Πέμπτη έγινε το επόμενο κρίσιμο βήμα στη νομοθετική πορεία του, με την κατάθεσή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Διακομματική στήριξη
Πλέον το νομοσχέδιο βρίσκεται και στα δύο νομοθετικά Σώματα του Κογκρέσου και απολαμβάνει τη διακομματική στήριξη βασικών στελεχών στις αντίστοιχες επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας.
Το νομοσχέδιο χαίρει διακομματικής στήριξης και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου. Στη Γερουσία, κατατέθηκε από τον δημοκρατικό γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Ρόμπερτ Μενέντεζ, και τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο.
Αντιστοίχως στη Βουλή, βασικοί εισηγητές του νομοσχεδίου ήταν ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής Γκας Μπιλιράκης και ο δημοκρατικός βουλευτής Τεντ Ντόιτς.
Ο «Νόμος περί Αμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021», όπως ονομάζεται επίσημα, φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Προς το συμφέρον των ΗΠΑ
Μεταξύ άλλων, εκφράζει στήριξη στο σχήμα 3+1 και ζητάει την επέκτασή του και σε άλλους τομείς συνεργασίας.
Η εκδοχή του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη που είχε κατατεθεί στη Γερουσία.
Το νέο αμυντικό νομοσχέδιο εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό εξοπλισμό.
Ως εκ τούτου, προβλέπει την ένταξη της Ελλάδος στο European Recapitalization Incentive Program.
Η πώληση των F-35
Υπό αυτό το πρίσμα, το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατομμύριων δολαρίων προς τη χώρα μας για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο ζητά την έγκριση της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35, τα οποία προορίζονταν για την Τουρκία, στην Ελλάδα και προβλέπει τη παροχή δανείων στη χώρα μας τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.
Πηγή: ΑΠΕ
- Ανησυχία στην ΑΕΚ για Κάλενς: Αποχώρησε τραυματίας από την προπόνηση του Περού
- Αυτό το Φθινόπωρο, δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδείς!
- Πέντε σειρές με πρωταγωνιστές κινηματογραφικούς αστέρες για binge-watching
- Καραπαπάς: «Μπράβο στο λιοντάρι μας που έπαιξε στην Εθνική ομάδα στα 17 του»
- Οι εμφανίσεις του Χουάντσο, η αποθέωση και τα σενάρια για Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα
- Αρκάς: Η καλημέρα της Δευτέρας