Μια ομάδα τουριστών, ντυμένοι με αντίγραφα στολών του Κόκκινου Στρατού, στέκονται μπροστά από ένα γιγαντιαίο σφυροδρέπανο, όπως περιγράφουν οι Times της Νέας Υόρκης. Έχουν υψωμένες τις γροθιές τους και ορκίζονται πίστη στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Θα είμαι πάντα έτοιμος να θυσιάσω τα πάντα για το κόμμα και το λαό, και ποτέ δεν θα προδώσω το κόμμα», λένε, ενώ στέκονται στο πλάι ενός αγάλματος του Μάο Τσετούνγκ, στην πόλη Γιαν’αν στα βόρεια της Κίνας, που αποτέλεσε τη βάση της επανάστασης μέχρι το 1948.

Στη συνέχεια φεύγουν και η επόμενη ομάδα παίρνει τη θέση τους.

Οι τελετές αυτές, φυσικά, δεν αποτελούν τον τυπικό τουρισμό της Κίνας. Όμως αυτός είναι ο «κόκκινος τουρισμός», στα πλαίσια του οποίου χιλιάδες άνθρωποι πηγαίνουν σε μέρη όπως η Γιαν’αν για να γνωρίσουν την επίσημη εκδοχή της ιστορίας, όπως την αφηγείται το κόμμα.

Σε αυτές τις τοποθεσίες, οι μαθητές μαθαίνουν πώς ιδρύθηκε ο Κόκκινος Στρατός, που αργότερα εξελίχθηκε στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό. Οι τουρίστες χαζεύουν τις καρέκλες όπου κάθεται ο Σι Τζινπίνγκ, ο ηγέτης της χώρας, όταν επισκέπτεται το σπίτι του Μάο. Συνταξιούχοι βγάζουν selfies μπροστά στα στολισμένα με λουλούδια αγάλματα του Μάο και του Ζου Ντε, του διοικητή του Κόκκινου Στρατού.

Τα προσκυνήματα αυτά δεν προέκυψαν τυχαία: Ήρθαν με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων του κόμματος. Η εκατονταετηρίδα οδήγησε και σε οργασμό ανάπτυξης, καθώς παραμελημένα αξιοθέατα μεταμορφώθηκαν για να γίνουν πιο φιλικά για το Instagram και το TikTok.

Θεματικά πάρκα, εκατοντάδες μασκότ, ακόμη και ολόκληρες λεωφόροι με καταστήματα για τους τουρίστες.

«Πιστεύω ότι η πατριωτική παιδεία είναι απαραίτητη, είτε πρόκειται για ένα παιδί, είτε για έναν ενήλικα», δήλωσε στους Times ο Γκάο Γουενγουέν, ένας 26χρονος δάσκαλος που επισκέφθηκε το πάρκο πρόσφατα. «Πολλοί άνθρωποι μπορεί να το βρίσκουν βαρετό, όμως αν συνδυάσεις την εκπαίδευση με πράγματα που αρέσουν στους ανθρώπους, όπως το φαγητό, το ποτό και η διασκέδαση, νιώθουν την επιβράβευση».


Τα προσκυνήματα συνάδουν και με την έκκληση τους Σι προς τους Κινέζους να μάθουν την ιστορία του κόμματος. Ακόμη και πριν έρθει στην εξουσία το 2012, ο Σι έλεγε πως κάθε αξιοθέατο του «κόκκινου τουρισμού» ισούται με «μια ζωντανή αίθουσα διδασκαλίας που περιλαμβάνει έναν πλούτο πολιτικής σοφίας και ηθικής ανατροφής».

Έκτοτε, ο Σι έχει κάνει τα αδύνατα δυνατά για να βάλει το κόμμα στο επίκεντρο των ζωών των πολιτών του. Ανήσυχος πως οι νέοι δεν θα ενδιαφέρονταν και τόσο για το κόμμα, στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι η επαναστατική εκπαίδευση θα πρέπει να ξεκινά από τα μωρά.

Με τα διεθνή σύνορα να παραμένουν κλειστά εξαιτίας της πανδημίας, το Trip.com, μια ταξιδιωτική ιστοσελίδα δημοφιλής στην Κίνα, ανέφερε ότι αυτό το μήνα οι κρατήσεις που συνδέονται με τον κόκκινο τουρισμό υπερδιπλασιάστηκαν στο πρώτο μισό του έτους σε σχέση με την ίδια περίοδο για το 2020. Η εταιρεία ανέφερε ότι περιμένει τους αριθμούς να σκαρφαλώσουν ακόμη ψηλότερα ενόψει των εορτασμών της ερχόμενης εβδομάδας.

Φυσικά, η ιστορία που αφηγούνται τα μνημεία και οι ξεναγοί είναι εξαιρετικά αποκαθαρμένη: Οι θρίαμβοι υπερτονίζονται, ενώ οι αιματοχυσίες αποκρύπτονται βολικά, όπως συμβαίνει εξάλλου και με την οποιαδήποτε άλλη επίσημη ιστορία που δημιουργούν τα κράτη για τα σχολεία και τις γιορτές.

«Το ζήτημα με την Κίνα είναι πως υπάρχει μόνο μια ιστορία και δεν είναι ανοιχτή σε αμφισβήτηση», εξηγεί στους Times ο Ρίτσαρντ Μακγκρέγκορ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Λόουι και ειδικός σε ζητήματα κινεζικής πολιτικής. «Η ιστορία είναι η καρδιά της προπαγάνδας στην Κίνα. Είναι ζωτικό για το κόμμα οι άνθρωποι να αισθάνονται συναισθηματική σύνδεση με την ιστορία αυτή και αυτό είναι κάτι που μπορείς να πετύχεις μόνο στους τόπους όπου συνέβησαν τα γεγονότα».


Στη Γιαν’αν, ορισμένοι από τους κορυφαίους κομμουνιστές αρχηγούς άντεξαν τους βομβαρδισμούς των Ιαπώνων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, εκεί ο Κόκκινος Στρατός κόντεψε να συναντήσει το τέλος του, καθώς αναγκαζόταν σε υπαναχώρηση από τους Εθνικιστές, γνωστούς ως Κουομιντάνγκ.

Η Γουανγκ Μπιγιάο, μια 29χρονη εργαζόμενη σε συμβουλευτική εταιρεία και μια εκ των 92 εκατ. μελών του κόμματος που ταξίδεψε στην περιοχή, λέει στους Times: «Σε αυτές τις συνθήκες, τα πρόσωπα των επαναστατών προγόνων μας μοιάζουν τόσο θετικά και αισιόδοξα. Με κάνει να σκέφτομαι ότι αξίζει να μάθουμε πως, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες, ποτέ δεν μπορούν να νικήσουν το μαχητικό πνεύμα των ανθρώπων». Η Γουάνγκ ελπίζει σύντομα να ενταχθεί στο κόμμα.

Οι πάντες έχουν περάσει από την περιοχή κατά καιρούς. Από απλούς πολίτες, μέχρι προέδρους ορισμένων από τους σημαντικότερους τεχνολογικούς κολοσσούς της οικονομικής υπερδύναμης. Εκτός των άλλων, άλλωστε, ο κόκκινος τουρισμός αποτελεί και μια πολύ καλή επιχειρηματική ευκαιρία.

Το 2023, τα έσοδα της βιομηχανίας αναμένεται να αγγίξουν τα $153 δισ., σύμφωνα με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Qianzhan.

Στη Σαγκάη, όπου η τοποθεσία της πρώτης συνέλευσης του κόμματος έχει μετατραπεί σε μουσείο, μια τεράστια ουρά περιμένει να δει τον ανακαινισμένο – και πλέον μεγαλύτερο – χώρο. Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί για όλο το διάστημα των εορτασμών.


Στην Τζινγανγκσάν, μια μικρή πόλη στα ανατολικά της χώρας που είναι γνωστή ως «το λίκνο της επανάστασης», τουρίστες και μαθητές τριγυρνούν με γκρίζες στρατιωτικές σχολές, καπέλα με κόκκινα αστέρια και στρατιωτικές τσάντες.

Ο δημοσιογράφος των Times αναφέρει πως είδε έναν τουρίστα να προσεύχεται μπροστά σε έναν βωμό αφιερωμένο στον Μάο και την Τρίτη σύζυγό του, στο σπίτι όπου ζούσε ο παλιός ηγέτης.

Αρκετοί επισκέπτες ήταν υπάλληλοι μιας μικρής εταιρείας οικονομικών υπηρεσιών που είχαν φτάσει εκεί από τη Σαγκάη, με στόχο την ενίσχυση των δεσμών της ομάδας. Συνδύασαν μια ημέρα «κόκκινου τουρισμού» με άλλη μια, γεμάτη συσκέψεις.

Μια υπάλληλος δήλωσε στους Times ότι ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια του κόμματος. «Είμαστε ευλογημένοι που έχουμε καλούς ηγέτες», είπε.

Το αφεντικό της, αναφέρουν οι Times, δεν φαινόταν να συμφωνεί και πολύ. Όταν ζήτησαν τη γνώμη του για τον Μάο, αρνήθηκε να απαντήσει.