Εως και 257 ευρώ περισσότερα τον μήνα θα δίνει ο κουμπαράς του νέου επικουρικού που θα εφαρμοστεί από το 2022, όπως έγινε γνωστό χθες κατά την παρουσίαση του νέου επικουρικού συστήματος. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεσμεύτηκε ότι:

  • Από τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση δεν επηρεάζεται ούτε η καταβολή ούτε το ύψος των επικουρικών συντάξεων του υφιστάμενου συστήματος.
  • Οι υφιστάμενες συντάξεις και οι συντάξεις των ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν με το ισχύον σύστημα θα εξακολουθήσουν να υπολογίζονται με βάση τους κανόνες που ισχύουν και δεν πρόκειται να θιγούν.

Ειδικότερα, παρουσιάστηκε προχθές από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το νέο σχέδιο νόμου «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» που αφορά τη νέα επικουρική ασφάλιση και σύνταξη από 1/1/2022. Από τα στοιχεία που παρουσιάζονται εμφανίζεται σημαντική αύξηση των επικουρικών συντάξεων με το νέο σύστημα σε σχέση με τις σημερινές επικουρικές συντάξεις.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι το 2030 η χώρα μας θα είναι η πιο γερασμένη της Ευρώπης. «Παρά τις παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό εξακολουθεί να μην είναι εναρμονισμένο με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, χωρίς να δίνει επιλογές στους ασφαλισμένους», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «βάζουμε σε ευρωπαϊκή τροχιά στην επικουρική ασφάλιση. Εναν ατομικό κουμπάρα που θα τον συνδέσει με τη σύνταξή του για να πάρει καλύτερη σύνταξη. Ξεκινάμε από νεοεισερχόμενους 1/1/2022 και από τους νέους μέχρι 35 ετών που θα επιλέξουν να μπουν στο νέο σύστημα».

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε τέσσερα σημεία-πλεονεκτήματα για τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση:

  1. Ο νέος ασφαλισμένος θα αποκτήσει έλεγχο στη σύνταξή του. Δεν θα αποφασίζουν άλλοι χωρίς αυτόν.
  2. Με τον ατομικό κουμπάρα θα δημιουργηθεί κουλτούρα αποταμίευσης. Ετσι θα γίνουν περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.
  3. Το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις.
  4. Ενισχύει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος αποφεύγοντας «να βάζουν όλα τα αβγά τους στο ίδιο καλάθι».

Διευκρινίζοντας τη διπλή εγγύηση για τις επικουρικές συντάξεις, καθώς θα υπάρχει στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Δεν θα επηρεαστεί καθόλου η σύνταξη των σημερινών ασφαλισμένων.

Παράλληλα υπάρχει αντίστοιχη στήριξη και εγγύηση για τους νέους που θα μπουν στο σύστημα. Ετσι ο νέος θα εισπράξει τουλάχιστον τις εισφορές που έχει καταβάλει».

Αναγκαία παρέμβαση

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τις επικουρικές συντάξεις είναι μία αναγκαία παρέμβαση που επιβάλλεται, όπως είπε ο υπουργός, από τις ανάγκες των ανθρώπων, από το δημογραφικό, από ανισορροπία του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και από τις πρακτικές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Τις κύριες κατευθύνσεις του νέου σχεδίου νόμου «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» για την επικουρική σύνταξη παρουσίασε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στους λόγους που είναι αναγκαία η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που είναι η αναλογία ασφαλισμένων προς συνταξιούχους επικουρικής ασφάλισης από 2,6 που ήταν το 2020 να υποχωρήσει στο 1,7 το 2050.

Αυτό σημαίνει ότι το 2050 1,9 εκατ. συνταξιούχοι θα μοιράζονται τις εισφορές 3,2 εκατ. ασφαλισμένων. Ως αποτέλεσμα προβλέπεται ότι η μέση επικουρική σύνταξη θα μειωθεί από 16% του μέσου μισθού που είναι σήμερα σε λιγότερο από 10% το 2050.