Νόμος Παρασκευόπουλου: Πάνω από 17.000 αποφυλακίσεις από το 2015 εως το 2019 – Ανάμεσά τους βιαστές και δολοφόνοι
Πόσες φορές έχουμε ακούσει, για εγκληματίες που αποφυλακίστηκαν σε σκανδαλωδώς σύντομο χρονικό διάστημα, για να επαναλάβουν εγκληματική τους πράξη.
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
Κοινό μυστικό αποτελεί, το γεγονός ότι, πολλοί από τους κακοποιούς που συλλαμβάνονται και έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση, έχουν αφεθεί ελεύθεροι με ευνοικές διατάξεις νόμων και από αυτούς εκατοντάδες είναι εκείνοι που συνεχίζουν ακάθεκτοι την εγκληματική τους δράση τους.
Πόσες φορές έχουμε ακούσει, για εγκληματίες που αποφυλακίστηκαν σε σκανδαλωδώς σύντομο χρονικό διάστημα, για να επαναλάβουν σχεδόν αμέσως την εγκληματική πράξη, για την οποία είχαν καταδικαστεί, εξαιτίας νομοθετημάτων όπως ο λεγόμενος Νόμος Παρασκευόπουλου.
Ενδεικτικό είναι ότι, την τετραετία 2015-2019 με αυτό τον νόμο αποφυλακίστηκαν περισσότεροι από 17.000 κρατούμενοι με το πρόσχημα της αποσυμφόρησης των φυλακών.
Ανακυκλώσιμη εγκληματικότητα
Ο Νόμος 4322/2015 ή όπως είναι ευρύτερα γνωστός, «Νόμος Παρασκευόπουλου», δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, στις 27 Απριλίου του 2015, προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης τότε τους κινδύνους που εγκυμονούσε αλλά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σφύριζε αδιάφορα.
Ο νόμος αυτός δεν ήταν ο πρώτος που ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή και προέβλεπε έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Είχε προηγηθεί, ο νόμος 4274/2014, ωστόσο με τον νόμο Παρασκευόπουλου δόθηκε η δυνατότητα να αποφυλακιστούν νωρίτερα, περισσότερες κατηγορίες κρατουμένων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρυθμίσεις του νόμου αυτού ήταν έκτακτες και είχαν ημερομηνία λήξης, ένα χρόνο μετά την ψήφισή του, δηλαδή τον Απρίλιο του 2016. Ωστόσο, η ισχύς των ρυθμίσεων αυτών, άρχισε να παίρνει συνεχείς παρατάσεις, με αποτέλεσμα, ο συγκεκριμένος νόμος να ισχύει μέχρι τις 28 Αυγούστου του 2019.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάθε μήνα έβγαιναν από τη φυλακή περίπου 430 με 450 κρατούμενοι κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόουλου.
Μόνο για το 2017, με τον συγκεκριμένο νόμο, αποφυλακίστηκαν 320 άτομα με καταδίκες για ληστείες και 1.137 με καταδίκες για κλοπές, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός που αφορά υποθέσεις ναρκωτικών πλησιάζει τους 700.
Αναλυτικά:
- Το 2015 αποφυλακίστηκαν 1735 κρατούμενοι
- Το 2016 αποφυλακίστηκαν 3.455
- Το 2017 αποφυλακίστηκαν 4.635
- Το 2018 αποφυλακίστηκαν 4.765Το 2019 αποφυλακίστηκαν 3.603
Όπως προκύπτει από τα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, οι αποφυλακίσεις με βάση το νόμο Παρασκευόπουλου – Κοντονή, ξεπέρασαν τις 17.000, τα έτη 2015-2019 και ειδικότερα από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τον Αύγουστο του 2019 . Ο ισχυρισμός ότι θα γινόταν αποσυμφόρηση των φυλακών δεν αποδείχθηκε καθώς γίνονταν και γίνονται συνεχώς φυλακίσεις.
Ανάμεσα στους αποφυλακισθέντες βιαστές και δολοφόνοι
Ανάμεσα στους κακοποιούς που αποφυλακίστηκαν σε σκανδαλωδώς σύντομο χρονικό διάστημα, ήταν ληστές, βιαστές και δολοφόνοι.
Ενδεικινά να αναφέρουμε την περίπτωση της στυγνής δολοφονίας του 27χρονου κοσμηματοπώλη Θεόδωρου Παπαδόπουλου στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2015. Δράστης ήταν ο 38χρονος Γεωργιανός Ρομπέρτο Σοχακιάν ο οποίος επιχειρώντας ληστεία τον πυροβόλησε μία φορά, σχεδόν εξ επαφής, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα στην κοιλιά. Ο δράστης συνελήφθη και τότε έγινε γνωστό πως είχε αποφυλακιστεί έναν μήνα νωρίτερα, κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων για την υφ’ όρων απόλυση. Εξέτιε ποινή πολυετούς κάθειρξης για παραβάσεις του νόμου περί ιδιοκτησίας και ναρκωτικών.
Τον Αύγουστο του 2015 βασανίστηκε μέχρι θανάτου ο 67χρονος εστιάτορας Μανώλης Οικονόμου στην Υδρα. Τρεις από τους δράστες της σπείρας που προέβη σε αυτή την πράξη είχαν αποφυλακιστεί με τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου. Συγκεκριμένα ο Γεωργιανός αρχηγός της σπείρας και άλλοι δύο συμπατριώτες του είχε πάρει το απολυτήριο από τις φυλακές μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα από το έγκλημα που διέπραξαν. Εκτός από τους τρεις, και οι υπόλοιποι τέσσερις Γεωργιανοί που συμμετείχαν στη δολοφονία μπαινόβγαιναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στις φυλακές.
Ο 47χρονος στην Κέρκυρα που ονομάστηκε «Τέρας του κάβου», είχε καταδικαστεί σε πολυετή ποινή κάθειρξης για βιασμούς κατ’ εξακολούθηση, αποφυλακίστηκε το 2019, με τον νόμο Παρασκευόπουλου και στη συνέχεια κατηγορήθηκε εκ νέου για βιασμό. Είχε βιάσει τρεις γυναίκες, είχε καταδικαστεί σε 53 χρόνια φυλακή αλλά βγήκε στα 10 χρόνια.
Ο κακοποιός Σαντέρ Πεμάι, στενός συνεργάτης του Αλβανού μακελάρη Μάριαν Κόλα, είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 16 ετών και αποφυλακίστηκε την άνοιξη του 2015. Λίγους μήνες αργότερα συνελήφθη εκ νέου για τη συμμετοχή του σε διακίνηση ναρκωτικών. Ο Μάριαν Κόλα μαζί με τον Σαντέρ Πεμάι τον Φεβρουάριο του 2010, στον Βύρωνα, σκότωσαν έναν αθώο πολίτη και τραυμάτισαν σοβαρά δύο αστυνομικούς του τμήματος Ληστειών της Ασφάλειας, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τον δεύτερο να αποφυλακιστεί σε χρόνο-ρεκόρ.
Ο Ιμπραήμ Καστριότ, που δολοφόνησε τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 25 ετών, βγήκε το 2015.
Ο Αλβανός Ιλι Μούκα, στις 27.6.2014, αφού λήστεψε με άλλους τέσσερις Αλβανούς κοσμηματοπωλείο, τιμωρήθηκε τελικά με κάθειρξη 20 ετών. Επρεπε να βγει από τις φυλακές το 2035 και βγήκε το 2017.
Ο Ρώσος Ιγκόρ Γκουσέφ είχε διαπράξει 36 ληστείες και στη διάρκεια μίας εξ αυτών, μαζί με τους συνεργούς του, πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έναν περαστικό και τη 12χρονη κόρη του, αποφυλακίστηκε το 2015 και κατηγορήθηκε ξανά για απόπειρα κλοπής.
Ο Αφγανός Χουσεΐν Χαβαρί, το 2013 επιτέθηκε σε νεαρή φοιτήτρια για να της αρπάξει την τσάντα και την πέταξε στα βράχια από ψηλά, τραυματίζοντάς τη σοβαρά. Καταδικάσθηκε σε 10ετή κάθειρξη. Υστερα από 30 μήνες αποφυλακίστηκε και μετέβη στη Γερμανία όπου, στον ποταμό Ντρέισα της πόλης Φράιμπουργκ, βίασε και σκότωσε 19χρονη φοιτήτρια.
Ληστές που βασάνισαν και σιδέρωσαν 85χρονη στην Κυψέλη το 2017. Οι τρεις από τους 7 Γεωργιανούς είχαν αποφυλακιστεί με το νόμο Παρασκευόπουλου. Ένας από αυτούς βρίσκεται ξανά στη φυλακή για ίδια αδικήματα.
Συμμορία που εισέβαλε το 2017 σε διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο. Ο ένας είχε σκοτωθεί πέφτοντας στο κενό. Είχαν αποφυλακιστεί με το νόμο.
Τι προέβλεπε ο Νόμος Παρασκευόπουλου
Με τον νόμο Παρασκευόπουλου αυτό μειώνονταν κατά πολύ τα όρια εκτίσεως των ποινών:
- για ποινές φυλακίσεως, μέχρι 3 έτη, στο 1/10 (δηλ. αντί 1.080 ημέρες, 108!),
- για φυλάκιση, από τρία μέχρι και πέντε έτη και μεγαλύτερη, ως και κάθειρξη πέντε ετών, στο 1/5 (δηλ. αντί για 1.800 ημέρες, 360),
- για ποινές καθείρξεως μέχρι δέκα έτη, στα 2/5 της ποινής (δηλ. αντί για 120 μήνες, 24),
- για ποινές καθείρξεως άνω των δέκα ετών, στο 1/3 της ποινής (δηλ. αντί για 25 έτη, 8!).
Ο νόμος Παρασκευόπουλου ούτε προέβλεπε κάποια εξαίρεση ούτε κάποιο περιορισμό όσον αφορά στο ύψος της ποινής. Με βάση τον νόμο Παρασκευόπουλου μπορούσαν να αποφυλακιστούν κρατούμενοι ανεξαρτήτως του αδικήματος το οποίο είχαν διαπράξει και ανεξαρτήτως του ύψους της ποινής τους.
Εδινε το δικαίωμα σε κρατούμενους, ακόμα και σε καταδικασθέντες σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, να αποφυλακιστούν νωρίτερα έχοντας εκτίσει ένα μικρό μόνο μέρος της ποινής τους.
Επιπλέον, αρνητικά σχολιάστηκε το γεγονός ότι για την αποφυλάκιση των κρατουμένων δεν έπαιζε καμία σημασία η διαγωγή τους μέσα στη φυλακή, με αποτέλεσμα να αποφυλακίζονται κρατούμενοι που όχι μόνο ενδεχομένως είχαν διαπράξει βαριά εγκλήματα και είχαν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, αλλά επιπλέον κατά τη διάρκεια της κράτησης τους η διαγωγή τους δεν ήταν καλή έχοντας διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα γεγονός που καταδεικνύει απουσία σωφρονισμού και μεταμέλειας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις