Προείσπραξη στο 70% του clawback φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ από φέτος
Αντίδραση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, που τονίζει την ανάγκη περιορισμού του clawback και προσοχή στην εμπιστευτικότητα των συμφωνιών της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης
- Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο πρίγκιπας της σκηνής και της οθόνης
- Σοβαρή καταγγελία 27χρονης εις βάρος των γονέων της – Υποστήριξε ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της
- «Έχω κάνει μήνυση» - Τι ανέφερε ο πατέρας του 12χρονου που εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο
- Ανείπωτη καταστροφή από τις φωτιές στην Καλιφόρνια - Πάνω από 130 σπίτια έχουν γίνει στάχτη
Κινδύνους αποκάλυψης των εμπιστευτικών συμφωνιών που συνάπτει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης με τις φαρμακευτικές για την διάθεση φαρμάκων στα νοσοκομεία, δημιουργεί διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Με σχετική επιστολή του προς την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) επισημαίνει ότι οι εκπτώσεις που δίνονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες κατά την διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι αυστηρά εμπιστευτικές. Με την διαδικασία που προβλέπεται από το νομοσχέδιο, εγείρονται σοβαρά ζητήματα εμπορικής εμπιστευτικότητας, καθώς οι πιστώσεις που προβλέπονται να δίνονται προς τα νοσοκομεία από τις εταιρείες, διακυβεύουν την εμπιστευτικότητα της διαδικασίας διαπραγμάτευσης.
Συγκεκριμένα, η διάταξη προβλέπει τον υπολογισμό των εκπτώσεων που παρασχέθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία στο πλαίσιο συμφωνικών με τις φαρμακευτικές, από την 1η Ιουνίου 2019 μέχρι τη δημοσίευση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου. Οι υπολογισμοί θα γίνονται από τα νοσοκομεία συγκεντρωτικά και θα στέλνονται στη διεύθυνση οικονομικών του υπουργείου Υγείας, εμπιστευτικά, ώστε η διεύθυνση οικονομικών να ενημερώνει τη φαρμακευτική και να διεκδικεί την παροχή της έκπτωσης για τα νοσοκομεία στα οποία δεν έχει χορηγηθεί η έκπτωση.
Έτσι, στην επιστολή του ο ΣΦΕΕ, σημειώνει ότι «όπως είχε συμφωνηθεί, τα Νοσοκομειακά φάρμακα που έχουν περάσει Διαπραγμάτευση θα πρέπει να δρομολογούνται μέσω μια Κεντρικής διαδικασίας τιμολόγησης και μόνο με δελτίο αποστολής προς τα Νοσοκομεία, ώστε να διατηρείται η εμπιστευτικότητα των συμφωνιών. Η ανωτέρω διάταξη ελλοχεύει κινδύνους εμπιστευτικότητας που μπορεί να εκθέσει την Ελλάδα στο πλαίσιο τιμολόγησης βάσει χωρών αναφοράς».
Για να μην διακυβευτεί η εμπιστευτικότητα των εκπτώσεων, ο ΣΦΕΕ ζητά να χορηγείται ένα συνολικό πιστωτικό μαζί με rebate, clawback και εμπιστευτικές εκπτώσεις και όχι ξεχωριστά όπως γίνεται σήμερα για rebate και clawback, ώστε εταιρείες που έχουν για παράδειγμα μόνο ένα φάρμακο με συμφωνία, να μην είναι εύκολο να υπολογιστεί η έκπτωση.
Rebate και clawback
Σε ότι αφορά τις υποχρεωτικές επιστροφές rebate και clawback, άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, προβλέπει τη δυνατότητα συμψηφισμού με τον ΕΟΠΥΥ, για το τρέχον έτος, το προηγούμενο ή το επόμενο. Ειδικά για φέτος, προβλέπεται η προείσπραξη μέχρι και του 70% clawback από τον ΕΟΠΥΥ, σε μηνιαία βάση κατά την εξόφληση των παρόχων του πριν την τελική εκκαθάριση της δαπάνης.
Σε επίπεδο εξαμήνου υπολογίζεται και βεβαιώνεται το οριστικό ύψος του ποσού αυτόματης επιστροφής (clawback) που αναλογεί σε κάθε πάροχο. Η διαφορά των προεισπραχθέντων ποσών clawback από το συνολικό οφειλόμενο ποσό clawback εισπράττεται σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις.
Για το θέμα, στην ίδια επιστολή του, ο ΣΦΕΕ επισημαίνει πως τo clawback και οποιαδήποτε ρύθμιση του αποτελεί μείζον θέμα για την βιομηχανία. Πρόκειται για μέτρο που εισήχθη το 2012 ως προσωρινό και η παρούσα ηγεσία το παράτεινε μέχρι και το 2025.
Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας επαναλαμβάνουν στην επιστολή τους την ανάγκη ελέγχου του ύψους του Clawback και της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης αντί να γίνονται παρεμβάσεις που αλλάζουν τον επιμερισμό του, όπως έγινε πρότινος με την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού σε 80/20.
Η διοίκηση του Συνδέσμου υπογράμμισε πως «β διοίρισκόμαστε ήδη στα μέσα της χρονιάς και εκκρεμούν ακόμη οι ειδοποιήσεις για το clawback του B΄ εξαμήνου του 2020 τόσο για τον ΕΟΠΥΥ, όσο και για τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η καθυστέρηση αυτή εγείρει σοβαρά προβλήματα προβλεψιμότητας, διαφάνειας και εκθέτει φορολογικά τις εταιρείες».
Καταλήγοντας στην επιστολή της η διοίκηση του ΣΦΕΕ σημείωσε πως «Στηρίζουμε και χαιρετίζουμε την εισαγωγή και τη θεσμοθέτηση της έννοιας του επιμερισμού του κινδύνου στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, όπως αυτό περιγράφεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ωστόσο θα πρέπει να τονίσουμε για ακόμα μια φορά ότι θα πρέπει να συνοδευτεί με σειρά μεταρρυθμίσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα στον τομέα του φαρμάκου σε συνδυασμό με τον έλεγχο της δαπάνης και μείωση της σπάταλης».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις